A működést már a végletekig racionalizálták a Műegyetemen, már csak a leépítés maradt, pedig itt képzik a kormány által annyira preferált műszaki értelmiséget. Máshol sem jobb a helyzet.

 
Németh András Péter felvétele

Senki nem számított arra, hogy a leépítések első áldozatai olyan nagy tiszteletnek örvendő oktatók lesznek az ELTE-n, mint Nádasdy Ádám nyelvész, vagy Margócsy István irodalomtörténész. Csütörtökön a diákok élőlánccal tiltakoztak a rektori utasítás ellen. A hét közepén szivárgott ki, hogy a Corvinusról is elküldik a nyugdíjkorhatárt betöltött oktatókat. Neveket még nem lehet tudni, a megkérdezett diákok azonban attól tartanak, hogy az ELTE-hez hasonlóan a legnagyobb tapasztalattal és tekintéllyel rendelkező oktatókat veszítik el. „Most akkor innentől kezdve zöldfülű tanársegédek fognak oktatni az ország egyik legjobb egyetemén?” – méltatlankodott az egyik tiltakozó diák az ottani élőláncból (képünkön).

Az ország többi felsőoktatási intézményében egyelőre nem jelentettek be létszámcsökkentést, valószínűleg azért, mert a március 1-jei felvételi határidőkig nem akartak bizonytalanságot kelteni a felvételiző diákok körében. Emellett a nyugdíjas korú közalkalmazottak kötelező nyugdíjazása, illetve az egyetemi oktatók kettős juttatásának tilalma megoldja a problémák egy részét.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatása összesen 5,23 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008-ban volt. Emellett megszűnt a szakképzési támogatás és az innovációs járulék, ez nagyjából 2,5 milliárd forint kiesést jelent évente. Szabad pénzeszközeiket már nem fektethetik állampapírokba, ez Szabó Tibor főtitkár számításai szerint újabb félmilliárdos mínusz, a BME elesik uniós forrásoktól is, ez nagyjából évi 1,5-2 milliárdos bevételkieséssel jár. A főtitkár elmondása szerint a működést már a végletekig racionalizálták, szinte minden szociális juttatás megszűnt az intézményben. A beruházásokat elhalasztották, csak a legszükségesebb karbantartási munkálatokra költenek, a dolgozók munkaterheit pedig megnövelték. A főtitkár elmondása szerint ezek az intézkedések csak rövid távra szólhatnak, mert beruházások, fejlesztések elmaradása már közép távon is helyreállíthatatlan károkat okoz. „Legfőbb értékünk szellemi vagyonunk, ezen belül is munkatársaink tudása, képességei. Amennyire a körülmények engedik, igyekszünk kollégáinkat megtartani, kinevezésük megváltoztatásával, jogviszonyuk átalakításával, remélve, hogy csak átmeneti időszakról van szó” – tette hozzá a főtitkár.

Megalkuvásnak tartja a Hallgatói Hálózat (HaHa), hogy a hallgatói szerződés tervezett Alaptörvénybe foglalása ellenére leült tárgyalni a minisztériummal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK). A HaHa csak a sajtóból értesült a Felsőoktatási Kerekasztal üléséről, pedig korábban abban egyeztek meg a HÖOK-kal és az MRK-val, hogy a tárgyalások előtt egyeztetni fognak. Nagy Dávid HÖOK-elnök pénteken mégis megengedőbben nyilatkozott a röghöz kötés Alaptörvénybe foglalásáról. A HaHa március 9-ei tüntetésén emel szót az Alaptörvény 4. módosítása ellen, vagyis az egyetemi autonómia védelmében és a röghöz kötés ellen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!