Példátlan tiltakozási hullám kíséri a kormányzati megszorító intézkedéseket, a kiszivárgott elképzeléseket. A tüntetéssorozat, úgy tűnik, nem ingatja meg döntéseik helyességében a döntéshozókat, így több szakszervezet – a mozdonyvezetők, a Volán-társaságoknál és a BKV-nál működő szerveződések, vasutasok – csütörtöki tüntetésén bejelentette: ha nem ül le velük a kormány illetékese a tárgyalóasztalhoz, sztrájkba lépnek június 29-én és július 7-én.

A hat közül négy konföderáció – az Autonómok, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szak­szervezetek Együttműködési Fóruma – június 16-ra, csütörtökre országos tüntetést hirdetett. De­monst­rálókat várnak a Kossuth térre, a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokba. A megmozduláshoz csatlakoznak a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek is, miután a kormány befejezettnek tekinti az egyeztetést a szférában dolgozók szolgálati nyugdíjrendszerének átalakításáról.

A rendvédelmi sztrájkbizottság korábbi két elnöke, Kónya Péter és Árok Kornél magánemberként „bohócforradalmat” hirdetett, vagyis azt kérte a szférában dolgozóktól, hogy bohócruhát öltsenek a tüntetésre. (Ez válasz Orbán Viktor miniszterelnök megjegyzésére, aki a rendvédelmisekkel folytatott tárgyalás után azt mondta: majd felkéri a bohócügyi államtitkárát, hogy tájékoztassa az egyeztetés eredményéről a Parlament előtt várakozókat.) Emellett folytatódnak az útblokádok, a félpályás útlezárások: a gyulai határátkelő környékén például nyugdíjas rendőrök mintegy tíz napon keresztül akadályozzák a forgalmat.

Az összefogás azonban most sem lesz teljes. Igaz, kormánypárti politikusok nyilatkozataikkal érzékelhetően próbálják visszafogni a legvégsőkre is elszánt, a megélhetésüket féltő szervezett dolgozókat. Ennek hatása, a megosztottság a BKV-nál is tetten érhető, a közlekedési vállalatnál ugyanis a tucatnyi szakszervezet fele egyelőre nem látja veszélyben a korkedvezményes nyugdíját, ezért nem vesz részt a tiltakozó akciókban. Péntek délutánig úgy tűnt, hogy a Mun­kástanácsok mellett a Liga ezúttal is távol marad. Információink szerint a Liga elnöke, Gaskó István a hét elején átverésshow-t szervezett konföderációvezető társainak. Az invitálás egy összefogáson alapuló közös program kimunkálására szólt, de kiderült, hogy Gaskó javaslata egy olyan ernyőszervezet létrehozására vonatkozott, amelynek ő lenne az irányítója. Ezt a többiek nem fogadták el, s Gaskó ezután vonult ki a közös demonstráció előkészítéséből. Végül azonban arról értesítette a társkonföderációkat, hogy felszólította tagszervezeteit: minél nagyobb számban vegyenek részt a jövő csütörtöki közös megatüntetésen. Cserébe elvárja, hogy a Liga június 29-re tervezett demonstrációjához ők is csatlakozzanank.

Az ágazati szakszervezetek június 30-ra nagygyűlést hívtak össze, ezzel próbálnak nyomatékot adni követeléseiknek, tiltakozva a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése, a Munka törvénykönyvé­nek módosítása ellen. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!