Újabb manipuláció éhségsztrájk idején. Miközben egy hete éhségsztrájkolnak a Magyar Televízió épülete előtt, az m1 Híradója – amely négy napig be sem számolt kollégáik tiltakozásáról – csütörtökön olyan színben tüntette fel az MTVA Központi Üzemi Tanácsát, az MTI Üzemi Tanácsát, valamint hét közmédiás szakszervezetet, mintha azok elhatárolódnának az éhezőktől.

 
Fotó: MTI

Ez ellen az érintett szakszervezetek közleményben tiltakoztak. „A közszolgálati televízió december 15-i esti híradójában ismét a manipuláció eszközéhez folyamodott” – állítják. A szakszervezetek leszögezték: kollégáik az éhségsztrájk eszközével a sajtószabadság tiszteletben tartásáért és a tisztességes közmédiáért küzdenek.

Szombat délben éppen a Vasasszakszervezettől kapott sátrat állították föl a Kunigunda utcai épületnél. Kegyetlenül fúj a szél. Kembe-Sorel Artúr abban a kis raktárhelyiségben vesz fel még egy pulóvert, ahol egy hete alszanak, Nagy Navarro Balázs jó „házigazda” módjára fogadja a „vendégeket”. Az éhságsztrájkolókhoz csatlakozó 25 éves festőművész, aki Ambrozióként mutatkozik be, éppen jógázik, a negyedik sztrájkoló, a Szolidaritás Mozgalom tagja, Magyar Kati teát szürcsöl. A Duna Tv-s Patakfalvi Sándor felvételvezető és Virág Péter szakszervezeti vezető néhány napra tudott csak csatlakozni, ám utóbbi a munkája miatt, előbbi pedig kimerültség miatt hagyta abba a sztrájkot. Üdvrivalgás fogadja a visszatérő Szávuly Arankát, aki beteg kisfiához ment haza két napra. „Egy falat töltött paprikát és egy fél szelet pirítóst ettem otthon” – mondja nevetve. „Mi tovább fogjuk bírni, mint ők” – mondja Nagy Navarro, aki egy hete napi 6-7 liter folyadékon kívül mást nem fogyasztott. azt mondja, négy-öt kiló mínuszban van, látszik is rajta. „Sokkal több civil jön ki hozzánk, mint médiamunkás, ez meglepő” – meséli Artúr. Ambrozió az éjszakát a lakásában tölti, mivel nem mehet be az MTV épületébe.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója hallgatásba burkolózik. A sztrájkolóknak csak a súlya fogy, kitartása nem. A nagy többség pedig karját széttárva otthon marad…

Nagy Navarro Balázs mindenesetre folytatja.

– Győztek, nem? Akkor miért nem hagyja abba az éhségsztrájkot?

– Még nem győztünk, mert részben korántsem biztos, hogy a kirúgásokról szóló információ egyáltalán igaz. Mi úgy tudjuk, hogy Élő Gábort igyekeznek megmenteni, ha nem is korábbi állásában. Papp Dánielt is csupán csak mint hírfőszerkesztőt mondatták le, hogy azonnal áttegyék a közéleti és dokumentációs filmek főszerkesztőjének… Másrészt ez a két név messze nem elég. Feltétlenül szükségesnek tarjuk, hogy Élő két helyettesét, a Duna hírműsoráért felelős Hegedűs Istvánt, valamint Németh Zsoltot, aki az MTV híradóiért felel, s aki szabályosan kézi vezérlésre kapcsolta a hírstúdiót – megmondva, hogy ki szerepelhet és ki nem –, távolítsák el a köztévétől. És pontatlan a kérdése: nem egyedül éhségsztrájkolok.

– Hányan vannak?

– Most, amikor beszélünk, éppen öten. Ám egyre többen jelentkeznek, hogy bekapcsolódnak a sztrájkba, ezért átállunk egyfajta gördülő sztrájkra, vagyis, amikor valaki összeesik, vagy az orvos tiltja meg az éhezést, akkor mindig újabb jelentkezők állnak a helyükre.

– Hisznek abban, hogy eredményt érhetnek el?

– Különben nem csinálnánk. Ez most már világbotrány lett, a kereskedelmi tévék után megjelent itt az amerikai AP tudósítója, francia, német stábok, az angol BBC, nehéz lesz mindezt eltitkolni. Ugyan a közszolgálati tévék eddig mélyen hallgattak a történtekről, de a minap, amikor ide szervezett szimpátiatüntetést a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, hirtelen megmozdultak ők is. Pillanatokon belül cserepes tujákat hoztak, mobilvécé került valahonnan, aztán Mikulás-kucsmás hostessek érkeztek, akik CD-ket és ingyenjegyeket osztogattak, majd megszólaltak azok a közmédiás szakszervezeti vezetők, akik nem értenek egyet a sztrájkunkkal – nagyjából az került az adásba. Vagyis nincs műsorszünet: a manipuláció zavartalanul folytatódik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!