Az otthonszülés már két és fél éve engedélyezett, most pedig újabb kapukat nyitnának meg a szabad, szabadabb szülés hívei. Petíciójukban kezdeményezik, hogy ha valaki ragaszkodik is a kórházi biztonsághoz, azért ne kelljen a szülés utáni napokat bent töltenie a kórházban.

A Születésház Egyesület arra kéri a kormányt, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa, hogy a nők akár ambulánsan is szülhessenek Magyarországon. A jelenlegi gyakorlat szerint legalább három napot töltenek az anyák és újszülöttjeik az egészségügyi intézményekben. Ugyan semmi nem tiltja, hogy pár óra után elhagyják a kórházat, mégis a kezelőorvos rugalmasságán, az érintettek érdekérvényesítő képességén múlik az, hogy megtehetik-e ezt. A körülmények ma arra késztetik a „szereplőket”, hogy az anya legalább pár napot maradjon az intézményben, a szabályok értelmében ugyanis a kórház enélkül nem kapja meg a teljes összeget az ellátásért. Így az intézmények valójában ellenérdekeltek a kismama és az újszülött korai távozásában.

Az egyesület szerint a korai hazatérést választó nők sok esetben komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, a kórházak nemegyszer szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és több esetben előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor az anya el akarta hagyni az intézményt.

„A nők alapvető emberi joga, hogy a megfelelő információk birtokában szabadon dönthessenek az őket és gyermeküket érintő kérdésekben, és megválaszthassák szülésük körülményeit. A magyar nők egy része azt igényli, hogy amennyiben a körülmények engedik, már a szülést követő első napokat is gyermekével együtt családi közegben tölthesse, ezért a szülést követően hazatérhessen az otthonába” – szól egyebek mellett a petíció, amit az egyesület október 21-én nyújtott be az ambuláns szülés törvényi szabályozásáért, s amelyet eddig közel háromezren írtak alá.

Az ambuláns szülésben nem lennénk úttörők. Számos ország mellett az Egyesült Államokban például már 1981-ben is a kismamák 20 százaléka ezt a megoldást választotta. Azt egyelőre nem tudni, mit szól a petíció átvevője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága az indítványhoz (az otthonszülés legalizálását is hosszú viták előzték meg). Választ a jövő hétre ígértek. A szakemberek szerint viszont az ambuláns szülés jobb – még ha csak egy fokkal is – annál, mint ha a kismama egyáltalán nem megy be a kórházba. Ugyanakkor már újabb szakmai ellenérvek is vannak az ambuláns ellátás körül. A tiltakozók azt mondják: a háromnapos benntartózkodás alatt szokik össze anya és gyermeke. Az anyukáknak sok mindent meg is tanítanak ebben az időszakban a kórház dolgozói, így például a fürdetést, a fejést és a szoptatást is. Ráadásul az intézeti szüléskor a kismama épp a legveszélyesebb időszakban ellenőrzött körülmények között van, míg abban az esetben, ha hazamegy, gondot jelenthet, hogy a szülés utáni időszakban nem elérhető a szakszerű segítség.

„Az intézményben az első napokban ultrahang- és laborvizsgálatokat, valamint anyagcsereszűrést végzünk, illetve beadjuk a BCG védőoltást. Emellett ellenőrizzük a sárgaság értékét is, amely ha kritikus szintet ér el, az újszülöttnél károsodást okozhat. A nagy kérdés az, ki gondoskodna minderről, ha pár óra után hazavinnék a babát? A házi gyermekorvosnak ugyanis az újszülöttet csak 72 órás életkorától kell ellátnia. Lenne tehát így két nap, amikor senki sem felelős érte”– érvelt a Délmagyar.hu-nak Orvos Hajnalka, a szegedi nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezető professzora.

Az ambuláns szülést támogatók és ellenzők érvei is meggyőzőek. Ha az otthonszülés helyett (ami egyébként legális), a kismama legalább kórházban hozza világra gyermekét, az már egy fokkal biztonságosabb, mivel szakértők látják el őt és a babát is. Ha azonban a szülés után azonnal hazamehetnének, nem kellene az első, meghatározó napokat a kórház falai között megélniük. Viszont ebben az esetben a kórházi segítő kezekről is le kell mondaniuk, épp a legkritikusabb időszakban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!