Megszűnik a KLIK, vagyis a mindenki által utált Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, lesz helyette Klebelsberg Központ, és ezzel egy időben megvalósul a teljes államosítás az iskolákban. Hogy ez pontosan mivel jár, megint a tanév közepén tapasztalhatják meg az iskolákban dolgozók, a diákok és szüleik.

 
Illusztráció - Forrás: Getty Images

A kormány úgy döntött, hogy az iskolák működtetésével kapcsolatos problémákat nem a KLIK és az állami fenntartás megszüntetésével, hanem a rendszer átszabásával orvosolja, és azoktól az önkormányzatoktól is elveszi az iskolák üzemeltetésének jogát, amelyeknek még volt ráhatásuk városuk oktatási intézményeinek életére. A hét elején a jelenleg még KLIK-nek hívott vízfej elnöke, Pölöskei Gáborné azt nyilatkozta a Magyar Időknek: az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik az 58 új tankerület székhelyét, és novemberben megkezdik az iskolák átvételét az önkormányzatoktól. Közben kijelölték a kerületek vezetőit is, akik „ismerik illetékességi területeiket” és éppen „szervezik a csapatukat”. Pölöskeiné azzal is elbüszkélkedett, hogy a szervezetnek már nincs szállítói vagy bértartozása, így tankerületenként ötmillió forint jutott karbantartásokra és felújításokra. A korábbi évek tapasztalatai alapján nem véletlen, az iskolákban nagy a félsz, hogy mi jöhet november után. Egyrészt a korábbi 198 járási tankerület 58-ra csökkentése a legtöbb iskolától még a korábbinál is messzebb viszi a döntéseket. És bár azt ígérik, a megreformált központokban „menedzserszemlélet” uralkodik majd, kérdéses, hogy a tankerületek hogyan küzdenek meg az előttük álló feladatokkal.

Annál is inkább, mert mostantól az iskolák üzemeltetéséért is ők felelnek, minden esetben. Eddig a 3000 főnél nagyobb települések választhattak, hogy teljesen odaadják-e az iskolájukat az államnak, de a legtöbb önkormányzat úgy döntött: inkább ő üzemelteti az iskolákat. Vagyis ők feleltek a karbantartásokért, állagmegóvásért, és ők alkalmazták a pedellust, portást, takarítókat és más technikai munkatársakat. Egyelőre azt sem tudni, hogy ők mikor és hogyan kerülnek át a tankerületek alkalmazásába. Minden szereplő részéről konszenzusos vélemény van arról, hogy a legtöbb gondot a kettős vezetés okozta – vagyis azok az iskolák szenvedtek leginkább, ahol az önkormányzat volt az üzemeltető és a KLIK a fenntartó. Erre született megoldásként a teljes államosítás, aminek az önkormányzatok jelentős része egyáltalán nem örül. A polgármesterek (amellett, hogy féltik a minden település életében kulcsszerepet betöltő intézményeket) attól tartanak, hogy az állam végső soron az önkormányzatoktól vonja el azt a hatalmas összeget, ami az ország összes iskolájának működtetéséhez kell. A finanszírozás azért is nagyon bizonytalan, mert a teljes államosításról szóló döntés a 2017-es költségvetés elfogadása után született meg.

Az önkormányzatok az elmúlt években annyira elégedetlenek voltak a KLIK-kel, hogy több helyhatóság (például Siklós, Bátaszék és Pásztó) visszakérte az üzemeltetést az állami szervtől. Ezeknek a településeknek a fő problémája az volt, hogy az állam több pénzt szedett be tőlük ezen a címen, mint amennyit végül az oktatási intézményekre költött. Siklós például havonta több mint 8,7 millió forintot, éves szinten 105 milliót fizetett az államnak, ami ebből mindössze 75 milliót költött az iskolákra, a többit elvitte a KLIK. Emellett a sportpályák kiadásából befolyt évi 15-16 millió forinttól is elestek. Mégis hiába kérték vissza az iskolákat, azok januártól így is, úgy is az államhoz kerülnek.Az üzemeltetőváltás már sok helyen azt eredményezte, hogy pillanatnyilag sem az önkormányzat, sem a KLIK nem tartja feladatának az iskolák állagmegőrzését. Ez történik a főváros 13. kerületében is, ahol a szülők és a pedagógusok saját kezükbe vették a kezdeményezést, és a Pozsonyi Piknik keretében Jótékonysági Sütivásárt szerveznek a Gárdonyi Géza Általános Iskola udvarának fejlesztéséért. Az államosítással az iskola elesett a kerületi intézményfejlesztési programban idénre ütemezett felújítástól, de visszakapta évtizednyi küzdelem után a Kresz Géza utcai szárnyát. A KLIK viszont nem ad forrást semmire, ezért kezdtek akcióba az iskoláért aggódók.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!