Ez a hétvége átírhatja a menekültválság megoldását célzó európai, de leginkább a német elképzeléseket. Három német tartományban is választásokat tartanak a mostani „szupervasárnapon”, és ha az eredmények nyomán megrendül Merkel kancellár pozíciója, az lesz az igazi migrációs válsághelyzet – nem az, amit a magyar kormány teljesen törvénytelenül bevezetett.

 
Angela Merkel - Fotó: Fabrizio Bensch, Reuters

Jövő csütörtökön ülnek újra össze az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy meghozzák a végleges döntést a menekültválság megoldásáról. Az e heti fejlemények tükrében azonban még csak megsaccolni sem lehet, milyen eredményre jutnak majd.

A döntés kulcsfigurája ezúttal is Angela Merkel német kancellár lehet, akinek viselkedését egyre nehezebb megmagyarázni. Mint kiderült, a német kormányfő annak érdekében, hogy a most hétvégén három tartományban is megrendezendő választásokra valami ütőssel rukkolhasson elő, a hétfői csúcs előtt is tárgyalni kezdett a török kormánnyal. Ahmed Davutoglu török miniszterelnök ezért egy olyan javaslattal állhatott elő, ami alaposan meglepte az európai döntéshozókat: minden, Görögországba jutó migránst visszatoloncolnának Törökországba, ám helyettük azonos számú menekültet kell az európai országoknak befogadniuk a török menekülttáborokból. Egyelőre rejtély, Merkel mégis miből gondolta, hogy a német választóknak kedvére lesz majd az elképzelés.

Folytatás, további részletek a március 12-én megjelent Vasárnapi Hírek 12. oldalán, "Válsághelyzet, csak másképp" címmel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!