Menekülttáborokat állítanak fel Mexikó Egyesült Államokkal határos oldalán. Egyebek mellett ebben állapodtak meg a két ország vezetői. A táborokra azért van szükség, mert több ezer dél-amerikai menekült tart a határ felé, és Mexikó eddig képtelen volt kezelni a migrációs áradatot.

 

A New York Times beszámolója szerint a körülbelül négyezer, zömmel guatemalai, hondurasi és salvadori menekült a legkülönbözőbb okokból vágott neki a több mint kétezer kilométeres útnak. Sokan csak munkát, megélhetést szeretnének, de olyan is van köztük, aki a bűnbandák terrorja miatt hagyta el hazáját.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten az érintett országok vezetőivel tárgyalt a helyzet megoldásáról. Donald Trump elnök pedig közölte: amennyiben Mexikó nem állítja meg a migránsok seregét, akkor Washington utasítja az amerikai hadsereget a déli határok lezárására. Az elnök megismételte korábbi figyelmeztetését: az amerikai kormány megvonja a pénzügyi támogatást Hondurastól, Guatemalától és Salvadortól, ha ezeknek az országoknak a vezetői nem tesznek meg mindent az ügy érdekében.

A diplomáciai egyeztetés végül csütörtökön hozott eredményt. A Fox hírtelevízió értesülési szerint Mexikó az amerikai–mexikói határ mexikói oldalán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának segítségével menekülttáborokat állít fel. Geronimo Gutierrez, Mexikó washingtoni nagykövete a csatornának elmondta: kormánya már fel is vette a kapcsolatot a Menekültügyi Főbiztossággal, és kérte az ENSZ-szervezet együttműködését a valóban menedékre szorulók kiszűrésére. A kétoldalú megállapodás értelmében Mexikó visszafogadja majd azokat, akiknek mégis sikerül bejutniuk az Egyesült Államokba, ahonnan kitoloncolják őket. Az illegális határátlépők elhelyezéséről ezután az ENSZ gondoskodik majd, és a szervezet dönt arról, hogy melyik országban kapjanak menedékjogot.

Nem hazudtolta meg magát a kérdéssel kapcsolatban megszólaló amerikai elnök. Donald Trump a félidős választások montanai kampányrendezvényén a migrációs problémát is saját nagyságának tudta be. „Én tehetek róla, teljes felelősséget vállalok érte – mondta. – Tudják, miért? Mert ilyen hihetetlen jól működő gazdaságot csináltam, rengeteg munkahellyel. Olyan naggyá tettem ezt az országot, hogy mindenki ide akar jönni. Özönlenek ide, vagy legalábbis megpróbálnak.”

FOTÓ: ORLANDO SIERRA, AFP

 

341 084 menekültet fogtak el az amerikai hatóságok 2017-ben a mexikói határon. Ez a szám csaknem a fele az egy évvel korábbinak. A csökkenés oka a szigorodó határellenőrzés. A tényleges migrációs számokról csak becslések vannak.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!