Tagsági viszonyok - Az Európai Unióval sokkal elégedettebbek a magyar polgárok, mint a hazai helyzettel – ez derül ki a Publicus és a Vasárnapi Hírek e havi közös kutatásából. Minden EU-ellenes szólam ellenére a tagságnak markáns a támogatottsága, sőt még nőtt is, ha a 2009-ben feltett hasonló kérdésre adott válaszokhoz viszonyítjuk a mostani adatokat.

  <h1>Publicus-VH közvélemény-kutatás, 2015. június 11-15. A kérdések: 1. Hazánk már több mint 11 éve az Európai Unió tagja. Ön hogy értékeli, összességében számunkra a tagság első évtizede... inkább nem volt előnyös ...inkább előnyös volt - Érdemben válaszolók (%)


2. Ön szerint ki vagy mi a felelős azért,  hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket? %, azoktól, akik szerint nem használta ki Magyarország teljes mértékben a tagság nyújtotta lehetőségeket (N=902); több válasz adható, a relevánsakat közöljük
</h1>-
  <h1>A Publicus és a VH közös közvélemény-kutatása, 2015. június 11-15. Ha most vasárnap népszavazást tartanánk arról, hogy Magyarország belépjen-e az EU-ba, ön hogyan döntene? Összes megkérdezett (%)</h1>-

Publicus-VH közvélemény-kutatás, 2015. június 11-15. A kérdések: 1. Hazánk már több mint 11 éve az Európai Unió tagja. Ön hogy értékeli, összességében számunkra a tagság első évtizede... inkább nem volt előnyös ...inkább előnyös volt - Érdemben válaszolók (%) 2. Ön szerint ki vagy mi a felelős azért, hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket? %, azoktól, akik szerint nem használta ki Magyarország teljes mértékben a tagság nyújtotta lehetőségeket (N=902); több válasz adható, a relevánsakat közöljük

- – Kép 1/2

Miközben a válaszadók 68 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok és csak 32 százalék mondta, hogy inkább elégedett, uniós tagságunk első évtizedét 63 százalék tartja inkább előnyösnek és 37 inkább előnytelennek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy miközben minden párt bázisában jóval többen vannak az unió támogatói, a Jobbik ebben is kivétel. Látszik, a szélsőjobboldali párt, minden újsütetű néppártosodási szándéka ellenére, valójában egy euroszkeptikus alakulat, ami abból a szempontból is érdekes is lehet, hogy a Fidesz éppen ebből a bázisból igyekszik visszaszipkázni szavazókat. Uniós tagságunkat mindemellett a községekben élők és a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők ítélik meg a leginkább kedvezőtlenül, Budapesten viszont 77 százalékos azok aránya, akik a tagságot előnyösnek tartják, a legfiatalabbak, a 18–29 évesek körében 66 százaléknyi a támogató.

Még a Fidesz-szavazók 20 százaléka is az Orbán-kormányt tartja felelősnek azért, hogy nem tudtuk teljesen kihasználni az uniós tagság előnyeit, a bizonytalanok 31 százaléka okolja ezért a jelenlegi kabinetet. Az előző kormányok felelősségét a Fidesz-szavazóknak 17 százaléka, a bizonytalanoknak 10 százaléka említette.

Hazánk már több mint 11 éve az Európai Unió tagja. Ön hogy értékeli, összességében számunkra a tagság első évtizede... Érdemben válaszolók (%)
inkább nem volt előnyös inkább előnyös volt

Ön szerint ki vagy mi a felelős azért,  hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket? %, azoktól, akik szerint nem használta ki Magyarország teljes mértékben a tagság nyújtotta lehetőségeket (N=902); több válasz adható, a relevánsakat közöljük

Ha most vasárnap népszavazást tartanánk arról, hogy Magyarország belépjen-e az EU-ba, ön hogyan döntene? Összes megkérdezett (%)

Hazánk már több mint 11 éve az Európai Unió tagja. Ön hogy értékeli, összességében számunkra a tagság első évtizede...
inkább nem volt előnyös
inkább előnyös volt
Érdemben válaszolók (%)

Ön szerint ki vagy mi a felelős azért,  hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket?
%, azoktól, akik szerint nem használta ki Magyarország teljes mértékben a tagság nyújtotta lehetőségeket (N=902);
több válasz adható, a relevánsakat közöljükHa most vasárnap népszavazást tartanánk arról, hogy Magyarország belépjen-e az EU-ba, ön hogyan döntene?
Összes megkérdezett (%)


A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak
2015. június 11–15. között. A nem, életkor és iskolázottság
szerint reprezentatív mintába 1200 fő került. A teljes
mintában a mintavételi hiba +/– 2,8 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!