Az MSZP-ben kitört a személyi béke, a DK lett a baloldal szivacsa, de mire megy az Együtt Bajnai nélkül?

 
Tóbiás József érkezik

Az MSZP ambíciója nem lehet pusztán annyi, hogy a párt ne legyen válságban, emelte verbális ujját Hiller István. Úgyhogy a tagság nyilván örömmel konstatálja azokat a szoci posztokat, amelyek azt hirdetik a Facebookon, hogy az MSZP mindjárt kilábal a válságból, de ez legfeljebb részsiker. A hogyan továbbra ugyanis egyelőre csak személyi válasz született, nem tartalmi.

A válasz Tóbiás József. Ugyan reménybeli elnökségét már a múlt szombati választmányi ülés után is hírelték, ám információink szerint megegyezett Botka Lászlóval, hogy a szegedi polgármester hétfőig dönt: aspirál-e az MSZP élére vagy sem? Ha a válasz igen, Tóbiás beéri a frakcióval? Ám a válsághelyzetekben „szoci messiásként” kezelt, de soha el nem jövő Botka a határidő lejáratkor deklarálta: Tóbiás az ő elnöke.

Összeállni látszik tehát az új tandem: Botka és Tóbiás. A két politikus személyes viszonya alapján akár tekerhetnek egy irányba is. Így a jelek szerint nem rángatja majd az ideg Tóbiást a július 19-én esedékes tisztújító kongresszuson, ugyanis – az MSZP-s hagyományokhoz híven – valószínűleg egyedüli elnökjelöltként száll versenybe. Bár ő maga állítólag belső fórumokon azt hangoztatja, jót tenne neki is, a pártnak is egy kihívó. Hogy a frakció hosszú távon kié lesz, az még nem dőlt el, annyi biztos, hogy a tisztújításig a képviselőcsoportot Tóbiás kommandírozza.)

A legfontosabb ügyben – a párt újraszervezésében – nem rosszak Tóbiás esélyei, legalábbis relatíve kis ellenállással kell számolni. A gyakorlatilag „siheder korától” a pártban élő Tóbiás mindenkivel ápol valami nexust, az úgynevezett öregekkel, a fiatalabb középvezetői generációval, illetve a Mesterházy nevével fémjelzett körrel is. Ráadásul, mondják, akad valami balos víziója is, és tény – parlamenti felszólalásainak zöme a kisemberekről szól. Személyes élettörténete is illeszkedik az MSZP újrafogalmazni szándékolt karakteréhez: a nyírségi magyar valóságból, kis faluból, félárva gyerekként indult és most a politika csúcsközelébe juthat. (Ami a programalapot illeti, jelen állás szerint két elképzelés kering a pártban, az egyik a Policy Agendáé, amelyik egyfajta vidéki baloldali erővé tenné a szocialistákat – és a kisvárosokban és falvakban építene bázist. A másik javaslat Hilleré, amely szintén helybe vinné a pártot, és az önkormányzati körzetekre alapozva építené újjá.)

Tóbiást valószínűleg azért emelik majd elnökké, mert benne látják az együttműködési készséget – nemcsak párton belül.

Például a jelek szerint Tóbiás hajlandó lenne kötelékben repülni a DK-val (ez a megyei jogú és a nagyobb városokban viszonylag erős). Persze a hajlandóság részben kényszer is: a szocialista szimpatizánsok (és a tagság) egy része megindult Gyurcsány Ferenc pártja felé: egy hét alatt mintegy ezerrel ugrott a DK taglétszáma. (És egyes hírek szerint egész helyi MSZP-s szervezetek váltottak.) A helyzetet pedig Gyurcsány tovább fokozza, hiszen az őszi önkormányzati választásokig a hátán viszi a DK-kampányt.

Az más kérdés, hogy az MSZP mihez kezd az Együtt-PM-mel, amely mostanság néz eddigi legkomolyabb kihívása elé. Bajnai Gordon ugyanis gyakorlatilag visszavonul, legfeljebb „alapító atyaként” lesz jelen a köztudatban és közéletben. Hogy egyben tarthatóe vagy életképes marad-e a formáció Bajnai nélkül, azt egyelőre nem tudni. A volt miniszterelnök hátrább lépésével keletkező vákuumot a Haza és Haladásból érkező Szigetvári Viktor töltené ki (vagy be), ám a szervezetben van hajlam az úgynevezett bázisdemokráciára, esetünkben arra, hogy több társelnök álljon a várhatóan egyetlen párttá formálódó szervezet élén. E megoldás kritikusa azonban azt mondják, ami kifelé jól mutathat, az belül megölheti a hatékony munkát. Eseménydús nyár lesz a baloldalon.

Könyvheti ajánló
A baloldal a rendszerváltás óta volt már minden, és annak ellenkezője is. Ebből más nem is következhetett, mint hogy padlóra kerüljön. A Padlóról padlóra című kötet (szerk.: Böcskei Balázs) a magyar baloldal 2010–2014 közötti történetét, politikai stratégiáját, személyzeti politikáját, közpolitikai szemléletét és „történeti” előzményeiket mutatja be.
(L’Harmattan, 120 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!