Leosztott sorsok - Már a tanodákat is haverok kezére játssza a kormány, amely összesen 5 milliárd forintot osztogatott szét olyan szervezeteknek, amelyeknek egy része már korábban is értelem nélkül tapsolt el tízmilliókat, a szegregátumokban kemény munkát végző eredményes tanodák megsegítésére pedig nem maradt pénz.

 
Felvételünk a bátonyterenyei tnodában készült - Fotó: Ferenczy Dávid

Százból hetvenhét, a tanodapályázatokon nyertes szervezet semmiféle tapasztalattal nem rendelkezik a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek kiegyenlítésében, miközben a nagy hagyományokkal rendelkező intézmények nagy része koldusbotra került. A tanodákat előzetesen olyan pályázatíró cégek keresték meg, amelyek az elnyert támogatás egy részéért cserébe „segítettek” volna a civil szervezeteknek.
Úgy tűnik, a cégekkel való együttműködés volt a garancia a támogatások elnyerésére, a régóta működő tanodák pályázatát sok esetben úgy utasították el, hogy meg sem nézték rendesen az anyagaikat. Pedig ők azok, akik tulajdonképpen az állam helyett a legszegényebb gyerekek esélykiegyenlítéséért küzdenek.

A témáról cikkeink a friss Vasárnapi Hírek 14-15. oldalán olvashatók:
Szabó Kata "Leosztott sorsok"
címmel készített összeállítást: 
- Jól funkcionáló tanodák kerülhetnek veszélybe a pályázati pénzek korrupciógyanús elosztása miatt - A főként szegregátumokban működő civil felzárkóztató intézmények gyerekek ezrei számára az egyetlen esélyt jelentik a kitörésre - Kormány közeli és tapasztalat nélküli cégek indíthatnak tanodákat állami pénzből, a profik viszont kiszorulnak a területről

Krausz Viktória "Óvodától a közmunkáig" címme
l a sajókazai Dr. Ámbédkár Gimnázium,Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola, Felnőttoktatási Általános Iskola példáját mutatja be.

Kövesdi Péter "Egységes csöndet akarnak" címmel mutatja be a legutóbbi, riasztó fejleményeket: 
"Soros nagyjából kivonult, az állam nem ad pénzt, a nagyvállalatok nem kockáztatnak. Az eddigitől gyökeresen eltérő, új megoldások tarthatják csak életben a kormányhoz nem lojális civil szervezeteket. Ha nem tudnak alkalmazkodni, szomorú világ jöhet. Két hónapon belül négy fontos roma civil szervezet hagy(ott) fel a tevékenységével, és ez még csak a kezdet."

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!