Kíméletlenül rátenyerel a kormány Budapestre. A fővárosi vezetés és a kormány közötti konfliktusól készített címlapos elemzést a Vasárnapi Hírek munkatársa.

 
Tarlós István - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Ha a cápa a tenyeredből eszik, a lábadból is fog: ezzel a kíméletlen igazsággal Tarlós Istvánnak is hamarosan szembesülnie kell. Ugyanis az, hogy az állam teljesítette kérését és átvette az agglomerációs közlekedés finanszírozását, valójában Budapest elfoglalásának nyitányát jelenti. A nyilvánosság előtt mindenesetre a főpolgármester köszöni Habony Árpádnak, hogy kilobbizta Orbán Viktornál: az állam vegye át február 17-től az elővárosi közlekedést. Hálája kinyilvánításával a főpolgármester egyébként először tette nyilvánvalóvá: Habony roppant fontos személy a kormányzásban, hiszen az ő szava előrébb való, mint a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosé, aki a kabinet hivatalos Budapest-felelőse. A „leleplezés” miatt persze főjön Habony feje, Tarlósnak komolyabb gondjai vannak. Ugyanis csak első ránézésre tűnik úgy, hogy az állam segítőkezet nyújtott az agglomerációs közlekedés ügyében. Ténylegesen – Lázár szíves közlése szerint – az állam a HÉV-et is szívesen elműködteti. A BKV járatait a MÁV és Volán cégek fogják kiváltani. „Ez egy nagy lehetőség a Budapest környéki vasútfejlesztések beindítására” – mondta a főminiszter. És valóban: e célra felhasználhatók a közép-magyarországi régió fejlesztési pénzei, márpedig az infrastrukturális beruházások közül talán a vasútfejlesztésen lehet a legnagyobbat szakítani (korábban Simicska cégei is áraztak túl).

Részletes elemzésünket a január 16-án megjelent friss Vasárnapi Hírekben olvashatja. Ebben közöljük a Publicus-VH budapesti pártpreferencia-kutatásának adatait.
A friss fővárosi adatok nyílt küzdelmet jeleznek a Fidesz és a baloldali ellenzék között.

Tarlós vélhetően zsarolópotenciálja javítása érdekében lengette be 2019-es újraindulását. Ez joggal idegesíti a Fideszt, hiszen ha a kormánypárt nem nyeri meg érdemben Budapestet, akkor alulmaradhat a parlamenti választásokon.  Egy Tarlóssal kialakuló állóháborúra „rámehetne a főváros”.

 

Kíméletlenül rátenyerel a kormány Budapestre. - Publicus-VH: budapesti pártpreferencia-mérés: Még mindig fakóvörös - Kocsis Máté tehetetlen
A részletek, a főrvárosi pártpreferencia-kutatásunk eredményeivel a friss VH 5. oldalán
Szerkesztői vélemény rovatunkban Gál J. Zoltán főszerkesztő "Bűnös város" címmel erről a témáról írt publicisztikát.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!