Kertész Balázs egy festői svájci adóparadicsomra tette át székhelyét
- Rogán miniszter bizalmasa százmilliókat érő luxusházban lakik
- Megszerezte-e, vagy pontosabban: megvásárolta-e a svájci állampolgárságot is?

Az első emeleten a kereskedelmügyi miniszter szülei laktak, a másodikon maga a kegyelmes úr, hitvesével. A harmadik és a negyedik emeletet a gyerekek népesítették be. Egyszóval az elitnegyed szívében álló nagypolgári ház a szó szoros értelmében családi ház volt. Mára elegáns bérházzá szelídült, pár lakóval és számos céggel. De régi fénye visszacsillan: ma is egy miniszternek ad otthont. Igaz, nem „lakó otthont”, de pénzügyit mindenképpen. Itt „rendel” ugyanis Kertész Balázs, Rogán Antal bizalmasa, „táskás embere”. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök kabinetfőnöke számos alkalommal megfordult itt az utóbbi években.


A Walkó-ház Budapest első szecessziós épülete, a lépcsőfeljáró oszlopán egy nimfa menekül Apollón felgerjedt szerelme elől. A négyemeletes bérházat 1901-ben Walkó Lajos, a Magyar Leszámitoló és Pénzváltó Bank igazgatója (később miniszter) és családja számára tervezte Kőrössy Albert. Ebben az épületben lakik, az Aulich utca 3. alatt a Monavis Kft., Rogán táskás emberének, Kertész Balázsnak a cége.


A korábban a Semmelweis Egyetem által bérelt 250 négyzetmétert több hónap kemény munkájával változtatták „nagypolgári irodává”. Hogy a hosszan elnyúló átalakítás okán vagy összeesküvés-elméleteknek köszönhetően, de lábra kapott a pletyka, hogy itt található Rogán és Habony Árpád közös páncélterme. Kevéssé valószínű, ugyanis ezek a műemléki házak nem bírnának el egy klasszikus „vasszobát”, csak ha megerősítik a födémet, ám ilyesmi nem történt. Azért a Kertész Balázs ügyvezette Monavis Consulting  Kft. székhelyéül szolgáló ingatlan így sincs híján a biztonságnak. Úgy tűnik, hogy egy 360 fokban látó kamera pásztázza a lépcsőházat (persze megeshet, hogy a falból karon kiálló gömbformában végződő eszköz nem képrögzítő, de úgy néz ki), és persze a zár is tisztességes.

Ám megeshet, hogy a biztonsági fok mégsem megfelelő, vagy épp a hirtelen jött figyelem az oka, de úgy tűnik: Rogán bizalmasa egyre több időt tölt Svájcban. Olyannyira, hogy Zug városának előkelő utcája lett a bejelentett lakcíme. Korábbi nagyívű tényfeltáró írásában az Index is felfigyelt ( Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst - A Rogán-hálózat nemzetközivé fejlődésének tíz fejezete ), hogy Kertész vezető tisztségeinek egyikében, Opal Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagjaként svájci lakcímet adott meg. (Az Opal Zrt. egyébként kőolaj és kőolajtermékek tárolásával foglalkozó, igencsak jólmenő cég: 2015-ben másfél milliárdos osztalékot fizetett alapítójának, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek. A cég vezetője egyébként az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára, Bártfai Béla.)

Ha netán hamis lenne, Kertész Balázs azzal közokirat-hamisítást követne el, ezt pedig fel sem tételezzük róla. Figyelemre méltó, hogy a svájci cím csak idén áprilisban került a cégnyilvántartásba, korábban az Opal Zrt.-nél is budapesti címet adott meg Kertész, miként többi érdekeltsége esetén. Előbb egy XII. kerületi, később belvárosi lakás volt Kertész bejelentett címe, akit egyébként összefüggésbe hoztak egy felújítás alatti gellérthegyi luxusvillával és egy hegyvidéki lakóparkban is gyakran feltűnt, nemegyszer állítólag éppen Rogán Antal társaságában.

Nyomába eredtünk hát Kertész svájci lakcímének. A Zug városában található Weidstrasse 9/a szám alatt egy 2011-ben épült, modern stílusú luxusotthont találunk.

Az 5 és fél szobás, több kocsi számára használható garázzsal és kivételes, a zugi tóra látó panorámával rendelkező lakás jelenleg is fenn van több svájci ingatlancég honlapján. Árat kérés esetén adnak csak, érdeklődésünk alapján valószínűsíthető, hogy a ház már elkelt. Aki megvásárolta, az – a környék ingatlanárai alapján számolva – másfél-két millió svájci frankot, vagyis nagyjából 500 millió forintot is fizethetett érte. Ha csak bérli a benne a lakó, az a helyi árak alapján legalább 3-4 ezer svájci frankba, vagyis nagyjából egymillió forintba fájhat havonta.

De ki lakik a házban? A legautentikusabbhoz, Zug városának lakcímnyilvántartó hivatalához fordultunk, telefonbeszélgetésben feltett kérdésünkre az ügyintéző megerősítette: a megadott cím az ő adatbázisuk szerint is egy Kertész nevű ember bejelentett lakhelye.

Kertész Balázs ezek szerint jól választott: Zug nemcsak szép, nyugodt városka, de módja van ott arra is, hogy sok magyarral, akár ismerőseivel is összefusson. Zug kanton és annak azonos nevű székhelye ugyanis amolyan adóparadicsom az adóparadicsomban: nagyon alacsony adókulcsai a multinacionális vállalatok első számú célpontjává tették a kis svájci kantont és a várost. Úgy tartják, ott már csak kétféle lakos maradt, vagy még a hatvanas években vásárolta házát és túl öreg ahhoz, hogy elköltözzön, vagy nagyon gazdag. Kertész, mint láttuk, nem az előbbi körhöz tartozik.

Miként a hazai gazdasági élet krémje sem, hiszen több magyar üzletember az elmúlt hónapok során egy csapásra a nemzetközi adómérséklési központnak számító 30 ezres kisvárosban talált új állandó lakhelyre; a Világgazdaság korábbi körkérdésére ugyanakkor a fura költözésre valamennyiük változatos magánéleti indokokat talált.

De Kertészt más is köti a városhoz: a Rogán Antal „találmányaként” elhíresült elektronikusaláírás-eljárás és az azzal összefüggő milliárdos üzletek egyes szálai is Zugba vezetnek. De magyar szempontból a leghíresebb zugi vállalat a MET, amelyről nemrégiben a Korrupciókutató Intézet állapította meg a hálózatkutatás tudományos módszereivel, hogy magát Orbán Viktort köti üzletileg Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

A MET zugi székhelye egy kilométerre fekszik Kertész lakhelyétől, de ez csak véletlen lehet, semmi más. Az igazi kérdés az, hogy Kertész milyen minőségében kapott tartózkodási engedélyt Svájcban. Lapunkat úgy informálták, hogy Kertésznek svájci állampolgársága is van, ám ezt az információt nehéz ellenőrizni.

Itthon ugyanis sehol nem szükséges bejelenteni, ha a magyar mellett másik állampolgárságot is szerez az ember. Telefonon kerestük Kertész Balázst, számos csöngés után végül egy női hang vette fel, ő először is arról érdeklődött, lapunk honnan tudja a számukat, illetve ígérte, jelzi Kertésznek, hogy kerestük. Lapzártánkig nem kaptunk visszahívást. Elértük viszont Kosik Kristófot is, akinek ügyvédi irodájában tag Kertész Balázs, ám a jogász kollégája svájci állampolgárságával kapcsolatban annyit mondott: ő erről nem tud.

Svájci állampolgárságot amúgy kétféleképp lehet szerezni. Az alapeset meglehetősen körülményes, mivel 12 évet kell az alpesi országba élni, csak ezután folyamodhat bárki „polgárjogért”. (És bizony egy állandó lakcímért is 10 évet kell várni.) A második verzióban már nem az idő beszél, hanem a pénz.

Ugyanis Svájc is biztosít a magyar letelepedési programhoz (a mintegy 80 milliárdos hasznot termelő hazai állampolgársági-biznisz épp Rogánhoz, Habony Árpádhoz és a Kertész–Kosik körhöz köthető) hasonló lehetőséget külhoni lakosoknak. Igaz, itt egy uniós állampolgárokat megillető C típusú tartózkodási engedélyről van szó, ami majdnem az állampolgársággal egyenrangú jogokat biztosít (szavazni például nem lehet). És az is igaz, hogy a megszerzési feltételeket nem egyszerű megugrani. A letelepedési program leírása is csak és kizárólag igen tehetős embereknek javasolja, hogy ebbe belevágjanak. A letelepedési programban megszerezhető svájci „kvázi” állampolgárság több százmillió forint értékű befektetést ír elő, a szociális ellátásnak és nyugdíjjogosultságnak pedig évente száz-kétszázmillió forint nagyságrendű adó megfizetése a feltétele.

Kertész Balázs lakhelye a Googlestreetview képén:


Kertész Balázs bejelentett lakcíme és új lakhelye. Szép kilátások


Múlt heti kérdéseinket (a kérdéseket lásd itt: A Rogán-ügy folytatódik) ismét feltettük az ügyészségnek, és a sort megtoldottuk eggyel. Arra voltunk kíváncsiak, folytat-e ügyészségi szerv vagy nyomozóhatóság olyan, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés nyomán induló eljárást, aminek érintettje: Kertész Balázs és/vagy a Monavis Consulting Kft.)?
Íme a válasz: „Felhívom a figyelmét arra, hogy a Legfőbb Ügyészség Sajtóosztálya – a 2016. november 10-i megkeresése nyomán – nem csak a Vasárnapi Hírek november 5-i cikkére reagált, hanem egyértelmű választ adott a kérdezett személlyel szembeni esetleges eljárásra vonatkozóan is, amelyet ezúton megismétlek és megerősítek: „...a kérdezett időszakban az ügyészség nem folytatott a megnevezett személy ellen nyomozást”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!