Bajnai Gordon bejelentkezett Orbán Viktor kihívójának és az ellenzék vezetőjének szerepére.

 
Ellenzéki összefogás nélkül nincs győzelem a 2014-es választásokon, de egy akármilyen összefogás nem vezet feltétlenül győzelemhez. (Bajnai Gordon)

Tőle szokatlan keménységgel bírálta a kormányt, megfogalmazta a kormánypolitikával szembeni vízióját, vitára hívta Orbánt, világos üzenetet küldött az MSZP-nek is az összefogás elkerülhetetlenségéről és bejelentette: tavaszra párttá alakul az Együtt 2014. Már a kezdés előtt negyed órával színültig telt az Együtt 2014 mozgalom szombaton tartott kormányzásértékelő nagygyűlésének helyszínt adó pavilon a budapesti Millenárison. Sokan már csak a karzaton találtak maguknak állóhelyet, többeknek a sajtórészlegen adták át székeiket az újságírók. A felvezető, tüntetéseket, megmozdulásokat bemutató képsorokat fogadó kissé bizonytalan taps után először Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke lépett színpadra, akit talán most először láthatott a közönség öltönyben és nyakkendőben. Juhász hangsúlyozta, a 106 választókerület mindegyikében csak egyetlen ellenzéki jelöltet érdemes indítani a fideszes és jobbikos politikusok ellen. A szocialistákat kritizálva elmondta, hogy az MSZP önmagában kevés ahhoz, hogy leváltsa a jelenlegi kormányt. Juhász után Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke beszélt. A párttá alakuló Együtt 2014 követelései közül kiemelte többek között a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, a minimálbér emelését, a sztrájkjog biztosítását, valamint a munkanélküli-segély időtartamának növelését is. Ezután lépett színpadra, tapsvihar kíséretében Bajnai Gordon.

– Ez a kormány rosszul végzi a dolgát, mi tehát leváltjuk. Orbán Viktor rezsimjének mennie kell, hogy a magyarok milliói maradhassanak és boldogulhassanak – a szülőföldjükön, a hazájukban, egy normális országban – kezdte félórás beszédét Bajnai. A volt miniszterelnök először ahhoz a félmillió emberhez szólt, akik már elmentek: olyan országgá kell tenni Magyarországot, ahová nemcsak visszatérni érdemes, hanem maradni is. Kétszer annyian mentek el, mint ’56 után, ez az 500 ezer ember majdnem 25 éves népességfogyásnak felel meg. 2014 után Magyarország fontos üzenetet küld majd minden magyarnak, akit a kilátástalanság külföldre kergetett, meg annak, aki maradt, de boldogulni nem tud: gyere haza, maradj itthon, van itt jövőd – ezt üzeni majd Bajnai szerint az új kormányprogram.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: az Orbán-kormány reményt kínált, de reménytelenséget hozott, ezért a remény koalícióját kell most megépíteni és győzelemre vinni. „Magyarországot kifordította önmagából a megosztó politika, tönkretette a rossz kormányzás” – hangoztatta Bajnai, példaként hozva fel a bizonytalanságba taszított diákokat és tanárokat, a reménytelenül küszködő munkanélkülieket, a 11 ezer forinttal több adót fizető minimálbéreseket, a 47 ezerből tengődő közmunkásokat, a növekvő terhekkel küzdő vállalkozókat, a gyengülő forint miatt rémült devizahiteleseket, a röghöz kötés ellen küzdő egyetemistákat.

„Október 23-a után azt mondtam a gyerekeimnek, most egy darabig majd kevesebbet látjátok az apátokat. De a gyerekeim busszal járnak. És én ott vagyok a buszok hátulján, a hirdetőoszlopokon, az óriásplakátokon, az újsághirdetésekben. Többet látnak, mint korábban” – viccelődött Bajnai, megtisztelőnek nevezve, hogy az Orbán–Simicska kettős már több mint 200 millió forint közpénzt költött az ismertsége növelésére és egyben a Simicska-birodalom erősítésére, majd komolyra fordította a szót: ha a gyerekei elolvassák ezeket a hirdetéseket, akkor hazugságokat látnak, olyasmiket, amiket sosem tett meg, nem tervez megtenni, és olyasmiket, amiket Orbán Viktor tett meg. Ismét nyilvános vitára hívta a kormányfőt, hogy az bizonyítsa állításait: a minimálbér ma többet ér, mint két éve, vagy hogy most nincs ingatlanadó. Mondja el, hogy kik tették le azoknak a fejlesztéseknek az alapköveit, amelyeknek a szalagjait ma ő vágja át, hogy lesz-e három év múlva bármi felavatható. „Álljon ki velem, és én majd szembesítem ezzel a másik, az igazi Magyarországgal” – mondta.

Bajnai megismételte: nem hajlandó gyűlölni az ellenfeleit, csak a megoldás érdekli, nem a pártállás, véget akar vetni a süketek párbeszédének, és csak kidolgozott, kiszámolt programot hajlandó képviselni, mert az üres ígéretekre alapozott politizálásba belerokkant az ország. De ha vállalja is, hogy technokrata, nem csak a józan észben hisz, hanem az álmokban is: „az álmom az, hogy Magyarországon újra éled a remény. Olyan hely lesz, ahol a szülők bizakodva néznek a jövőbe, mert úgy érzik, itt érdemes gyerekeket vállalni, mert van jó iskola és lesz jó munkahely. Csak ott születik sok gyerek, ahol van jövő. És jövő csak ott van, ahol gyerekek születnek. Hiszek a gyarapodó Magyarországban, küzdök ezért az álmomért. A politikába is ezért tértem vissza. Haza és haladás, Európa és szolidaritás – ez a program, amivel az álmot megvalósíthatjuk” – fogalmazott. A volt miniszterelnök hosszú távú, a szolidaritásról és a haladásról szóló nemzeti megállapodást ígért 2014-re, mondván: nincs ennél sürgetőbb feladat, mert 500 ezer gyermek él szegénységben és 50 ezer gyermek éhezik. „Úgy fogunk kormányozni, hogy egyetlen gyermek se éhezzen! Ez számomra, magyarként, apaként – és most már politikusként is – becsületbeli ügy, amiből nem fogok engedni” – jelentette ki Bajnai Gordon.

Áttérve a pártpolitikára beszélt a kettétört LMP-ről, amelynek szerinte meghatározó része vállalta a felelősséget, a párbeszédet a kormányváltásért és Magyarországért. Az MSZP felelősségéről szólva megjegyezte: érti a párt dilemmáját, hogy megújulást akar, de még mindig nem tudta lezárni a múltat, és magával cipel sok olyan terhet, amely szavazók tömegeit tartja távol tőle. „Ma milliónyian soha nem lennének hajlandóak a szocialistákra szavazni. Ám nagyon is el akarják zavarni Orbán Viktor kormányát! Az új választási rendszer arra kényszerít minden felelős politikai erőt, hogy eldöntse az ilyen dilemmákat. Aki nem tud szembenézni a valósággal ma, az nem tudja valóra váltani álmát jövőre sem – jelentette ki, majd folytatta: kormányváltás, korszakváltás – és jó kormányzás! Magyarországnak erre van szüksége. Így: mind a háromra, együtt. Különben ismét csalódni fogunk. Az MSZP-nek azonban nincs elég szavazója a kormányváltáshoz. Nincs elég hitele a korszakváltáshoz és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz. Mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég. És 2014-ben a választók nem fogadják el magyarázatul, hogy sokan voltunk, de nem voltunk elegen” – figyelmeztetett a volt miniszterelnök. „Világos és választható megoldást kell kínálnunk a változást akaró többségnek. Megoldást azoknak, akik véget akarnak vetni az Orbán–Simicska-rezsimnek, akik garanciát várnak, hogy 2014 után nem ugyanaz folytatódik, mint amitől 2010-ben szabadulni akartak, akik nem a baloldali visszavágót várják a politikától, hanem egy jobb ország győzelmét: nyugodt, gyarapodó hétköznapokat. Ez a mi felelősségünk” – jelentette ki Bajnai. Szerinte az Együtt 2014 az út a kormány leváltásához, a magyar politika korszakváltásához, a nyugalom megteremtéséhez, a jó és szakszerű kormányzáshoz, ezért is alakulnak párttá. „Együtt, egyetlen nyitott, erős párttá. Március 15-ig alkalmassá tesszük az Együtt 2014 szervezetét arra, hogy bevonjunk mindenkit, aki segíteni, támogatni akar minket; munkával, szakértelemmel, pénzzel és szavazattal. Sokan leszünk és jobbak leszünk, mint a régi politika képviselői” – ígérte.

Bajnai Gordon beszélt az országban évtizedek óta nem tapasztalt félelemről is, amelynek csöndje alatt növekszik a remény. Október 23-a óta sok emberrel találkozott, akiknek megköszönte az elismerést és a biztatást. „Tudom, hogy mit várnak tőlem, meg is fogom tenni. Végig fogom csinálni” – hangoztatta a volt miniszterelnök. Világossá tette: csak arra összpontosít, hogy egyetlen nagy erővé szervezze az Orbán–Simicska-rezsim károsultjait, és kárvallottjainak, a jogállamért aggódó civilek, a reményüket vesztő diák, a megalázott tanárok és rendőrök, a földönfutó gazdák, a devizahitelben fuldokló családok, az agyonsarcolt vállalkozók akaratát. „Magyarország reményét most mi képviseljük: mi, együtt. Ez a mi felelősségünk. Ez az én felelősségem is. Ha erős az Együtt 2014: erős lesz az ellenzéki összefogás és erős lesz a korszakváltás kormánya is” – mondta a volt miniszterelnök, csatlakozásra kérve mindenkit, hogy március 15-én megmutassák a változást követelők erejét. „Százezreket fogok megszólítani, meggyőzni és bevonni az összefogásba! Hogy 2014-ben elegen legyünk a remény koalíciójában. Sokan leszünk és jobbak leszünk! Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk” – zárta beszédét Bajnai Gordon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!