Az MSZP-ben szinte példátlan módon, ellenszavazat nélkül fogadta el a párt választmánya az Együtt-PM-mel kötött választási megállapodást, illetve azt, hogy a Demokratikus Koalícióval, a Liberálisokkal és a szociáldemokratákkal nem lesz együttműködés. Sőt, még a jelöltállítási kritériumokat illetően is teljes volt az egyetértés.

 
Mesterházy Attila pártelnök és Botka László, a választmány elnöke: megkönnyebbültek (Fotó: Marjai János, MTI)

A választási programot, valamint az országgyűlési és az európai parlamenti listát október 19-i kongresszusán fogadja el a párt – jelentette be a tanácskozást követően a választmány elnöke. Botka László hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy addigra az MSZP befejezi a választási felkészülést. Mesterházy Attila elmondta: a listákra a pártelnökség tesz javaslatot, amelyet a választmány október 12-én véleményez, mielőtt a kongresszus elé kerül. Legalább százfős listát állítanak, amelyen az MSZP kvótaszabályai alapján legalább 20-20 nő és 35 évesnél fiatalabb politikus kap majd helyet – jegyezte meg a pártelnök. Az önkormányzati választások jelöltjeit december 10-ig választják ki.

A választmány elfogadta a jelöltállítási kritériumokat is. Ezek alapján a szociáldemokrata értékek, a demokrácia és a jogállam iránti elkötelezettség mellett az MSZP jelöltjeinek elhivatottnak kell lenniük a szegénység csökkentése, a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelme, az esélyegyenlőség, az euroatlanti integráció és a korrupciómentes Magyarország iránt is. A kiválasztásban a választókerületi teljesítmény nagyban számít majd, és a képviselőjelölteknek etikai és vagyonnyilatkozatot is kell tenniük. Az országos lista élére „a párt politikáját, hitelét és tekintélyét a közvélemény előtt leginkább megjelenítő, közismert politikusok kerülnek”. A listaállításnál szempont lesz a párt által megjeleníteni kívánt kiemelt szakpolitikák képviselete (a mostani frakcióba például nem került be egészségpolitikus), de figyelembe veszik majd „az MSZP újjászervezésében megújításában és szervezeti megerősítésében végzett következetes munkát és bátor kiállást” is. Az európai parlamenti választás kapcsán a szocialista párt önálló listaállításra készül és „zárt listát” tárgyal majd a választmány, illetve a kongresszus – derül ki a dokumentumból.

Ma a szocialista párt az egyetlen politikai erő, amelynek – választási szövetségesével egyeztetett – programja van arra, hogyan lehet segíteni a 4 millió szegény emberen, hogyan lehet megszüntetni a gyermekéhezést, és képviseli a nők, a fiatalok, a nyugdíjasok, a munkavállalók és a kis- és közepes vállalkozók érdekeit – jelentette ki Mesterházy, aki pénteken Miskolcon ígéretek egész sorát jelentette be, az elszámoltatástól a nyugdíjprémiumon át az álláskeresési támogatás idejének megháromszorozásáig. Emellett több pénz jutna már a bölcsődétől kezdve az oktatásba, visszaállítanák a rokkantnyugdíjasok nyugdíjjogosultságát, a ponthatár felettiek számára a tandíjmentességet, támogatást adnak a fűtésrendszerek és szigetelések felújításához, csökkentik az alapvető élelmiszerek árát és el fogják érni, hogy minden magyar családban legyen legalább egy kereső. Hogy miből? „Ehhez egy jól működő gazdaságra van szükség, ezt is meg fogjuk teremteni” – adta meg a választ a pártelnök.

Az Együtt-PM szövetség közleményben üdvözölte a szocialista választmány döntéseit, mondván: ezzel létrejött a kormányváltásra és az azt követő biztonságos, jó kormányzásra is valódi esélyt nyújtó ellenzéki szövetség. Az Együtt-PM szerint a megállapodás garanciát jelent arra, hogy egyetlen szavazat sem vész el, az ellenzék pedig immár az Orbán-kormány kritikájára és a problémákra adható válaszokra tud koncentrálni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!