Kommunikációs fogásnak tűnik az „ingyen” temetés: az erre szánt pénz nem sok mindenre lesz elég. Ráadásul a temetkezési vállalkozók máris mutyiról beszélnek.

Aprópénzt ad csak a kormány a szociális temetésekre: a lehetőség „összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában” – közölte a Belügyminisztérium. A közköltséges temetés és a temetési segély jelenleg is működik, évi 6-8 milliárd forintba kerül. Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét, utóbbi esetében azonban a temetés költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Ezzel szemben a szociális temetés „valódi díjmentességet biztosít”. Kérdés: ha már most is van szociális temetés, mi szükség a tervezetre? Egy budapesti temetkezési vállalkozó szerint hamarosan kirajzolódik majd a temetkezési mutyi. Azt már lehet tudni, hogy a koporsót például a börtönökben fogják gyártani, 36 ezer forintért, miközben a piacon 20 ezer forintért is lehet kapni – mondta az fn.hír24-nek egy vállalkozó.

„Csak ámulnak a szakemberek ezen az új elképzelésen” – nyilatkozta lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. Elmondta: azzal ők is egyetértenek, hogy a temetési költségek csökkenjenek, csak nem mindegy, hogyan. Ugyanis a jelenleg érvényes törvény lehetőséget ad rá, hogy a temető fenntartója a költségeit az önkormányzat költségvetéséből és temetői díjakból, azaz a bevételeiből fedezze. Korábban a költségvetés állta az összeg körülbelül 80 százalékát és 20 százalékot fizettek a temettetők. Mára ez az arány megfordult, sőt a fővárosban gyakorlatilag már minden költséget a temettető fizet, azért olyan drága ott a temetés – magyarázta az igazgató. Sok az új elképzeléssel összefüggő megválaszolatlan kérdés. A szakember szerint legfontosabb, hogy mire lesz elég a „közel” 1 milliárd forint.

Bár a hamvasztás belefér 29 ezer forintba, valójában ennek a négy-ötszörösét fizeti ki a gyászoló. A holttest hűtéséért, öltöztetéséért külön díjat számítanak fel. A halottat el kell szállítani; ezért a vállalkozók Budapesten belül 15-25 ezer forintot kérnek, vidékre kilométerenként 2-300 forint a szállítás. De duplán ám, mert az utat oda-vissza számolják. Következnek a temetők díjai: a leghúzósabb a ravatalozó bérlése; ez 45 percre általában 50 ezer, de a Fiumei úton például 123 ezer forint. De még azért is 2000 forintos díjat kérnek, hogy behelyezzék az urnát a fülkébe, és azért is, hogy megszólaltassák a lélekharangot: három kondulás 950 forint. Egy szimpla sírhely az átlagos fővárosi temetőben 146 ezer forint, de Farkasréten 263 ezer. A ravatalozó díja vidéken többnyire csak 10 ezer, a sírhely ára 6 és 20 ezer forint közötti. Még nem számoltunk a kellékekkel; mindez nagyságrendileg 100 ezer forint. Amiért a vállalkozó cége szed díjat – a halott szállítása, a szertartás megszervezése, a márványtábla-vésetés, a koszorúk megrendelése, a papírok intézése, a temetői számlák rendezése – azért körülbelül 80 ezer forintot kérhet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!