Interjú Kovács Péterrel, az RMDSZ főtitkárával

 
Kovács Péterrel, az RMDSZ főtitkárával

– Levélben kereste meg Kövér Lászlót, aki válaszolt rá, ön viszonválaszt írt. Mi lesz ezután?

– Az RMDSZ megnyeri az önkormányzati választásokat.

– Ezzel lezártnak is tekinti az ügyet?

– Június 10-én megtartják a választásokat. 11-én reggel húzunk egy vonalat, és megnézzük, hogy az RMDSZ és a két magyar párt mennyi szavazatot kapott. Meggyőződésem, hogyha a Magyar Polgári Pártnak – amelynek Kövér László a tiszteletbeli elnöke – a jelöltjei lebőgnek, a politikai felelősség őt is terheli.

– Felül lehet kerekedni ezen a megosztottságon?

– Mi továbbra is az „összetartozás fáit ültetjük” (utalás Kövér válaszlevelére – a szerk.), és arra is vigyázni fogunk, hogy ezek a fák ne száradjanak ki. Hiszen a magyarországi politikai vezetők hazautaznak, hogy a saját életüket éljék, de mi maradunk itthon.

– Nyírő József újratemetésének szervezői állítják, hosszú hónapok óta szervezik az ünnepséget. De miért nem sikerült megegyezniük a román hatóságokkal?

– Két hibát követtek el a szervezők: szóban ugyan egyeztettek, de egyetlen hivatalos levelet sem küldtek el sem a román hatóságok, sem az RMDSZ címére, pedig kormánypártként néhány hónappal ezelőtt még sokat tehettünk volna az ügy érdekében. De ennél is súlyosabb a kérdés politikai vetülete: azzal tiporják porba az író emlékét, hogy kampányrendezvényt csinálnak az újratemetéséből. Nyírő végakaratát kampányon kívül, például a magyar és a román írószövetség közös rendezvényén is teljesíteni lehetett volna. De akkor nem lett volna olyan érdekes eljönni Erdélybe, és a politikai barátoknak sem lehetett volna segítséget nyújtani. Az író – és hangsúlyozottan nem a politikus – Nyírő József sokkal többet érdemel annál, mint ami most történik.

– Egyébként mekkora Nyírő ismertsége Erdélyben?

– Nem nekünk kell megítélni, fasiszta volt-e vagy sem, hanem a történészeknek. Székelyföldön elsősorban íróként ismert, művészeti teljesítményéért tiszteljük, amit senki nem vehet el tőlünk. Rólunk írt, azokról a helyekről szólnak a regényei, amelyeket nagyon jól ismerünk a mindennapjainkból. Éppen ezért érezzük közel magunkhoz a műveit. De itt már rég nem az irodalmi munkásságáról van szó, hanem arról, hogy Nyírőt politikai célokra használják: egy magyarországi közjogi méltóság súlyosan beleavatkozik a romániai magyarság életébe.

– A nemrég kinevezett Victor Ponta kormányának intézkedései kedvezőtlenül érintik a kisebbségeket. Mit tudnak ez ellen tenni?

– A magyarság életével kapcsolatban önkormányzati, parlamenti és kormányszinten egyaránt döntések születnek nap mint nap. Akkor is, ha ott vagyunk, és jó irányba tudjuk befolyásolni őket, és akkor is, ha korlátozottak a lehetőségeink, mint most. Példa erre, hogy a bíróság felfüggesztette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar karok létrehozását, a gazdasági-fejlesztési régiókat úgy akarják újraosztani, hogy megbontsák Székelyföld egységét, és egy olyan kisebbségi törvényt akar a kormány elfogadtatni, ami teljes egészében a magyar közösség érdekei ellen szól. De ha a magyarok a választásokon egységesen lépnek fel, az RMDSZ-t támogatják, akkor lehetőség lesz arra, hogy a döntéseket befolyásoljuk. Viszont ha magyarországi hátszéllel futószalagon hozunk létre rivális pártokat, akkor a magyarországi politikusok céljaival éppen ellentétes eredményre jutunk: nem nő az összefogás, hanem gyengül a romániai magyarok képviselete.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!