Levált csontdarab és előállítás a pszichiátriára – brutálisan oszlatták a ligetvédőket.
- A Közlekedési Múzeum bontása miatt állóháború alakult ki, színre léptek a „kormányzati kopaszok”.
- Fáklyás felvonulásra készülnek a ligetvédők, a kormány újabb építkezésbe kezd, tovább durvulhat a konfliktus.

 
Városligeti jelenet - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Nekem semmi közöm ahhoz, ami a Közlekedési Múzeumnál zajlik, külföldön élek – ezzel a meglepő mondattal kommentálta az utóbbi évek leginkább eldurvuló polgári engedetlenségi mozgalmát az a férfi, aki a cégbírósági adatok szerint az épületet bontó Bont-Tör Zrt. tulajdonosa és ügyvezetője. Márpedig a Városliget Zrt. és a Bont-Tör Zrt. szerződése szerint utóbbi kizárólagosan és teljes mértékben felel a munkák biztonságáért és védelméért.

A cég erősen védi a bontási területet.

A héten biztonsági őrök és rendőrök dulakodtak a ligetvédőkkel. Akik egyelőre sikerrel blokkolták az épület bontását, ám ennek a sikernek ára van: előállítás során az egyik aktivista lány vállából levált egy porcdarab, egy másik, a múzeum tetejére felmászó aktivistát pedig a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályára szállították a rendőrök (a hivatalos verzió szerint azért, mert kábítószer hatása alatt tiltakozott, ám ezt az érintett cáfolja). Továbbá 45 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást. A ligetvédők a feltételezett túlkapások miatt, illetve „bántalmazás hivatali eljárásban” gyanújával feljelentést is tesznek, amiatt, ahogy a rendőrök feloszlatták a tüntetésüket.

„Nem lila ködös hippik vagyunk, a fákért harcolunk – és a törvénytelenségek ellen küzdünk” – mondja lapunknak Sebestyén Eszter. Ő a ligetvédők egyik élharcosa, aki kedd este komolyabban megsérült.

A csoport az egész Liget-projekt ellen tüntet, ugyanis annak kapcsán elmaradt a társadalmi konzultáció. (Erre bizonyos összeghatár fölött törvény kötelezi az államot.) Miközben az Ipsos közvéleménykutató adataiból egyértelműen kiderül: a lakosság 75 százaléka elutasítja a Városliget átalakítását.

Ami a múzeumfoglalásba torkolló demonstrációt illeti, Sebestyén Eszter azt állítja: több helyszínre kaptak területfoglalás engedélyt, így a Közlekedési Múzeum Hermina úti szakaszára és környékére is. Békés tüntetést terveztek, de elszabadultak az indulatok. „A kopaszok durván bántak az emberekkel a Közlekedési Múzeumnál. Én arrébb, a Dózsa György úton voltam, 8-10 társammal stencilezni akartunk, felfújni a járdára azt a szöveget, hogy például itt jól nézne ki egy »fa«. Egy biztonsági őr rám vetette magát, hogy megakadályozza mindezt – ekkor sértettként rendőrt hívtam. Akik jöttek, meg se kérdezték, hogy megsérültem-e, kérek-e mentőt, illetve nem szólítottak fel minket, hogy hagyjuk el a helyszínt. Elmondtam, mely jogszabályok alapján gyakorlom a szabad véleménynyilvánítási jogomat, majd a kezemben lévő festékszórót lefoglalták” – meséli Sebestyén Eszter.

Az aktivisták többször felajánlották, hogy a három pötty festéket eltakarítják a járdáról, de ezt a rendőrök Eszter állítása szerint nem engedték nekik, majd a lányra támadtak. Minderről képi és hangfelvétel is készült. „Csak annyit mondtak, hogy bűncselekményt követtem el, hárman betuszkoltak a rendőrautóba, holott nem álltam ellen. Amikor már a kocsiban ültem, a jobb karomon csavartak még egy nagyot, óriásit reccsent, ami hallatszik is a videofelvételeken.” Sebestyén Eszternek levált egy csontdarab a jobb vállából, megnyúltak a vállszalagjai. Mindez az ambuláns lapról derül ki, a látleletre 30 napot kell várni. „Nem igaz, hogy kihallgattak, nem készült helyszíni jegyzőkönyv sem. Panasztételi eljárást indítok majd, de ahhoz szükséges a látlelet. A helyszínparancsnok azt mondta, forduljak bírósághoz” – magyarázza. Majd hozzáteszi: nem lehet tudni, hogy kik a kopaszok főnökei, megbízói, feltehetően a Városliget Ingatlanfejlesztési Zrt.

A ligetvédők azt állítják: az izomemberek rasszista, buzizó, cigányozó megjegyzéseket tettek rájuk, és semmilyen erőszaktól nem riadtak vissza.

Úgy tűnik, a kopaszok „stabil szereplői” a jelenlegi közéletnek – néhányuk már a Nemzeti Választási Irodánál is feltűnt, hogy segítsen blokkolni a vasárnapi zárva tartásról szóló MSZP-s népszavazási kezdeményezést. Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese lapunknak azt mondta, az épület bontását a Bont- Tör Zrt. végzi, múlt péntek óta ők felelnek mindenért, legyen az személyi vagy vagyoni kérdés. A biztonsági őrök a Bont-Tör Zrt. alvállalkozói, ahhoz semmi köze a Városliget Zrt.-nek. Ám a Városliget Zrt. szerint az őrző-védők alkalmazása helyén való, ugyanis életveszélyes épülettől kell távol tartani az embereket. Egyébként Sághi Attila kedden egész nap a helyszínen volt, több ligetvédővel is beszélgetett, egyiküket be is vitte az épületbe és megmutatta, hogy ott vannak az elszállítandó műtárgyak.

A hétfő esti eseményekről a Városliget Zrt. beszámolót kért a kivitelezőtől. Miközben áll a bál, a háttérben egy jogértelmezési vita is zajlik, ugyanis a ligetvédők szerint nem lehetne hozzányúlni az épülethez, mert nincs bontási engedély.

Ám a Városliget Zrt. azzal érvel: a rendőrség mindent aprólékosan megvizsgált, a kivitelezőtől minden dokumentumot bekért, majd ezután megállapította, hogy a bontás és az ahhoz szükséges kerítés is jogszerű és nem kell építési engedély. „Mi adni akarunk a városlakóknak, minden tárgyalható javaslatot meghallgatunk, a biciklisek kedvéért a kerítést is arrébb tettük, a kutyásoknak integrált zónát alakítottunk ki” – tette hozzá a műszaki vezérigazgató-helyettes.

A jelek szerint azonban mindez nem győzte meg a ligetvédőket, és ha a hatalom nem enged, fáklyás felvonulást szerveznek. Márpedig a kormányzat nem változtat szándékain, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a Magyar Zene Házának építési munkái már a jövő héten elkezdődhetnek az egykori Kertem (ezt a kiülős szórakozóhelyet zárták be először a Liget átépítése miatt) helyén. Ami újabb konfliktust hozhat, hiszen ott táboroznak a ligetvédők, és eszük ágában sincs elhagyni a területet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!