Nagyüzemben zajlanak már a határzár miatti kiutasítások a kedden életbe lépett törvények alapján. Így azok a menekültek, akik mostantól lépnek be az országba (akár szabályosan, akár illegálisan, vagyis a kerítésen átmászva), sokkal szigorúbb – és a kormány által a jelenlegi helyzetben legkényelmesebbé formált – elbírálás alá esnek.

Csakhogy mindez aggályos, több szempontból is: egyrészt nemzetközi egyezményeket is sért, másrészt az Alaptörvényt is figyelmen kívül hagyja az új gyakorlat – már az is elképesztő, hogy a kiutasító nyilatkozatot magyar nyelven kapják meg a menedékkérők, és bár van lehetőségük a fellebbezésre, de az akár egy hónapos procedúrát eredményezhet, amelyet a kérelmező zárt menekülttáborban várhat végig. Ha ezzel nem él, akkor viszont jogerőre lép a kiutasítás.

Jelenleg két eset lehetséges: egyrészt azok, akik átmásznak a kerítésen, vagy legalábbis megpróbálkoznak ezzel, bűncselekményt követnek el, őket bizonyosan azonnal kiutasítják. Csütörtökre az ilyen esetek száma nagyjából 200 körül járt, amivel leginkább az a baj, hogy ha gyorsan ítél a bíróság, feltorlódhatnak azok, akik megkapják a kiutasító határozatot. Miközben Szerbia napi 80 embert hajlandó így visszafogadni. Másrészt azokat, akik a tranzitzónába belépve vállalják, hogy lefolytassák ellenük a menedékjogi eljárást, hosszú faggatásnak vetik alá, hogy aztán üssék rá a papírjukra: Szerbiából, azaz biztonságos harmadik országból érkeztek, így mehetnek ugyanúgy vissza. Őket is kitiltják, szintén egy évre a schengeni országok területéről.

Ha nálunk valaki megkapja ezt a papírját, bárhol lép be az övezetbe, illegális határátlépést követ el. Ez pedig felvet bizonyos kérdéseket: ha ezután más útvonalon mégiscsak sikerül elérnie Svédországba, ott hasonló indokok miatt valószínűleg nem utasítják ki azonnal, és a genfi egyezményt sem megsértve egyszerűen nem vesznek majd tudomást a magyarok kiutasító döntéséről, hanem saját törvényeik és szempontrendszerük alapján bírálják majd el a menekültkérelmet – véli Köves Nóra, az Eötvös Károly Intézet emberi jogi szakértője.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!