A közelgő karácsony hangulata határozza meg az életet a világ sok részén. A hagyományok, szokások persze igencsak eltérőek. A VH összegyűjtött néhányat.

 
Megérkezett a karácsonyfa a Fehér Házba

Ha eddig azt gondoltuk, hogy II. Erzsébet királynő londoni olimpián nyújtott alakítását már nem überelheti semmivel, akkor nagyot tévedtünk. A brit uralkodónő idei karácsonyi üzenetét három dimenzióban is megtekinthetik az alattvalók karácsony első napján. Az uralkodásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Erzsébet első karácsonyi üzenetét a rádió sugározta 1952-ben. Öt évvel később már a televízió is közvetítette az ünnepi jókívánságokat. A nyolcvanhat éves királynő, aki karácsonyi beszédeit saját maga írja, igencsak elégedett volt háromdimenziós önmagával, lenyűgözőnek találta a technikai újítást. Pár időzónával arrébb, a Fehér Házban Barack Obama és neje sem lustálkodik. Az elnöki család ünnepi készülődése azonban igencsak rendhagyó: mézeskalácssütés és a kristálypoharak fényesítése helyett partiszervezéssel foglalják el magukat. Az idei karácsonyi szezonban két tucat fogadást tartanak, összesen tizennégyezer vendéggel. Ez az elnöki párnak tizennégyezer kézfogást és tizennégyezer fotómosolyt jelent. A fehér házi karácsonyi partiknak nagy hagyománya van. Bill Clinton és neje 1996-ban három óra alatt ezerkétszáz vendéggel rázott kezet.

A leghosszabb ideig azonban nem a Fehér Házban ünneplik a karácsonyt. A nyolcvan százalékban katolikus Fülöp-szigeteken a lakók az ünnep kommerciális, anyagi oldalára való koncentrálás helyett sokkal inkább a spiritualitásra fókuszálnak. Az egyik legnépszerűbb Fülöp-szigeteki esemény a Simbang Gabi, egy kilenc éjszakán át tartó misesorozat, amelynek záró estje a szenteste. A hagyomány szerint, ha valaki mind a kilenc misén részt vesz, teljesül egy kívánsága. Kevésbé lehet hangulatos a karácsonyra való készülődés jelenleg Németországban, ahol pontosan az ünnepek legfontosabb szimbóluma, a karácsonyfa, illetve annak termesztése robbantott ki belháborút. A németeknél ugyanis komoly ellenállást kezd kiváltani az erdőterületek fenyőfa kolóniákkal való benépesítése. A 2007-ben Európában pusztító Kyrill elnevezésű vihar negyvenmillió fát pusztított el a németeknél, melyet egyre csak fenyőfákkal igyekeznek pótolni a helyiek. Erdőket monokultúrával helyettesíteni a világ számos országában bevett szokás. Brazíliában vagy Indonéziában például cukornád vagy éppen pálmafaültetvénnyel pótolják a ligeteket. A 2007-es vihar óta a jóval jövedelmezőbb fenyőfanevelésre álltak rá Németország egyes tartományaiban, ám ez a trend sokak szerint évszázados hagyományokat sért. A zöldek és szociáldemokraták már be is adták a karácsonyfák terjedésének megakadályozásáról szóló törvénytervezetüket. Megvitatását azonban csak az ünnepek után kezdik el. A fenyőfaerdők telepítésének van egy nagyon egyszerű oka: a fenyőfák hektáronként évi hatezer eurónyi bevételt hoznak a termesztőknek, addig a sima erdei fák hektáronként mindössze kétszáz eurót.

Ám egy maréknyi német állampolgárt nem a fenyők sorsa, hanem inkább egy rendkívüli postai küldemény izgatja. Néhány családnak ugyanis 71 év késéssel kézbesítette a német posta a karácsonyi üdvözlőlapokat. A jókívánságokat még a második világháborúban a Jersey-szigetet elfoglaló német katonák írták haza, de azok még postára adásuk előtt, egy brit ellentámadás során eltűntek. A képeslapokat pár éve egy kilétét fel nem fedő ember a jerseyi múzeumnak adományozta. Ám a levelek kézbesítéséhez ki kellett deríteni, élnek-e még a címzettek, s ez mostanra történt meg.

Vodkát az elefántnak!

Míg az előrejelzések szerint a karácsonyi ünnep Magyarországon inkább a tavaszi szünethez fog hasonlítani az időjárás tekintetében, addig Oroszország több pontján is rendkívüli állapotot hirdettek a napok óta uralkodó mínusz negyvenfokos hideg miatt. Szibéria déli részén tartósan mínusz negyven fok alá esett a hőmérséklet, az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el az áramvezetékek szétfagyása miatt. A múlt héten Szibériában két cirkuszi elefánt került veszélybe, a nagy hideg miatt elakadt az állatokat szállító teherautó. Kísérőik igencsak kreatív, bár talán evidensnek mondható megoldással mentették meg az elefántokat a fagyhaláltól: vízzel kevert vodkát itattak velük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!