A nemzetgazdasági miniszter történelmi fordulópontról beszélt szombaton, miközben pénteken az IMF tett még néhány javaslatot a kormánynak, aminek nem fognak örülni.

A közmunkaprogram fokozatos kivezetése, az ágazati adók megszüntetése, a bankadó csökkentése – többek közt ezek az IMF javaslatai Magyarországnak. A Nemzetközi Valutaalap szakértői évente végeznek a tagállamokban felülvizsgálatot, a küldöttség január végén nézett körül hazánkban. Az IMF szerint ugyan csökkent a gazdaság sérülékenysége Magyarországon, de van néhány javaslatuk, melyeket a magyar kormánynak megfontolásra ajánlottak fel. A fenti pontok mellett a szakértők GDParányosan évi 0,5 százalékos költségvetési szigorítást és a közalkalmazotti foglalkoztatás csökkentését, illetve az állami szolgáltatások (egészségügy, oktatás, állami cégek – pl. tömegközlekedés) fejlesztését javasolják, továbbá fontosnak tartanák az adórendszer hatékonyabbá tételét is. Az IMF megítélése szerint az állam banki szerepvállalását korlátok között kellene tartani. Hogy mindebből a kormány mennyit vesz fontolóra, arról talán az elmúlt évek tapasztalatai beszélhetnek: volt olyan terület, ahol korábban éppen a valutaalap által javasolt lépéssel ellentétes intézkedések történtek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter viszont történelmi fordulópontnak nevezte február elsejét, a napot, amikortól „nem lesz devizaalapú lakáshitel és más típusú devizahitel Magyarországon, az ebből eredő gondok eltűnnek a hazai pénzügyi rendszerből”. Kiemelte: továbbra is fennmarad a kilakoltatási moratórium, ezzel könnyítve a nehéz helyzetbe került családok életét. A miniszter szerint a mai nap azért is fontos, mert megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is. (Erről egyébként az IMF is elismerően nyilatkozott, véleményük szerint a törvény javítani fogja a banki árazási gyakorlatok átláthatóságát.) „A forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást” – tette hozzá Varga.

Mindezek mellett azonban a devizaalapú autóhiteleket, autólízing-konstrukciókat és a fedezetlen fogyasztási hiteleket nem forintosítják, így a frank erősödése miatt megnövekedett árfolyamveszteséget továbbra is a háztartások viselik – jelezte a Portfolió.

 

------------------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!