4 és fél millió ember maradhat ellátatlanul! Már most országszerte 300 helyen keresnek háziorvost, a hiány az elkövetkezendő években drámaian növekszik majd, az ország lakosságának csaknem a fele maradhat ellátatlanul, miközben a még talpon lévő doktoroknak az átlagéletkora 60 év körül jár. Háziorvosi praxist már nem érdemes itthon venni, a külföldi rendelők sokkal kedvezőbb feltételekkel várják a magyar orvosokat.

 
Betöltetlen háziorvosi praxisok megyei bontásban - Forrás: Országos Alapellátási Intézet


A friss Vasárnapi Hírekben jelent meg Diószegi-Horváth Nóra "Csak a helyük marad" című összeállítása - a címet erősítő, megdöbbentő illusztrációval...

A jelenlegi helyzet tragikus. Nehéz eldönteni, hogy  a kiégett, a rendszer anomáliáiba belefáradt, erősen nyugdíjba vágyó háziorvosok és az ellátáshoz sok helyen csak nehezen vagy éppen ügyeskedve hozzájutó betegek közül ki van rosszabb helyzetben.  Kilátásaink pedig még rosszabbak.

Munkatársunk rengeteg adatot gyűjtött össze a helyzetről, és sok érintettet valamint szakértőt keresett meg.
"Akadt olyan orvos, aki kérdésünkre viccesen csak annyit mondott: amelyik település „azon” a listán (vagyis az Országos Alapellátási Intézet tartósan betöltetlen praxisokat soroló tájékoztatójában) van, oda biztos nem menne, mert nem tudna megélni. Őt egyébként az „Állást keres, külföldön” címke alatt találtuk meg. Bizakodó a külföldi munkavállalás tekintetében, ugyanis pálya- és kortársai közül többen megcsinálták már a szerencséjüket, Ausztriában, Németországban és Hollandiában is vannak magyar háziorvos ismerősei. Eközben pedig Magyarország peremterületein az önkormányzatok kiterjesztették a háziorvosok utáni hajszájukat a határon túlra is."

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
A betöltetlen háziorvosi praxisokról készült "Csak a helyük marad" című összeállítás a friss VH-ban olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!