Tudomány - Egy életünk, egy halálunk

 
Légszennyezés - klímaváltozás - Az illusztráció forrása: Shutterstock

Kína után Magyarországon halnak meg a legtöbben a légszennyezettség miatt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikája azért igazán riasztó, mert míg a kínai nagyvárosokról rengeteg olyan kép készül, amin alig lehet látni valamit is a szmogtól, mi futóversenyeket rendezünk Budapesten. Igaz, a szmogriadó már nálunk sem ismeretlen.

 

Egy régi, középkori mondás szerint a városi levegő szabaddá tesz. Igaz, ez arra vonatkozott, hogy a városokban lazultak a feudális kötöttségek, vagyis például azt jelentette, hogy tisztes munkával megbecsült polgárrá válhatott bárki, s főként a maga urává. Ám az iparosodás kiteljesedésével, a gyárak és üzemek épülésével, a belső égésű motorok megjelenésével, a tömegközlekedés és autózás kiteljesedésével inkább mondhatnák ma már így a szlogent – különösen az OECD j e l e n t é s e után –: a városi levegő beteggé tesz. S ha valamilyen oknál fogva ki is tudnánk szellőztetni a várost, a szennyeződés kicsapna vidékre. És amit elvisz a szél, az valahol, valamilyen formában megjelenik a légkörben. Abban a légkörben, ami körbeöleli a bolygó felszínét.

Vagyis: Kínában és felettünk is ugyanaz az égbolt. A Föld mint bolygó pedig már csak olyan, hogy azt nem nagyon lehet kiszellőztetni; nem lehet ablakot vágni az űrbe, mondván, mindaz a sok szennyező anyag, amit az ember elfüstöl, eléget, elpöfékel, az egyszer majd elszisszen az űrbe. Minden szennyeződés itt marad felettünk, és nem tűnik el nyomtalanul, legfeljebb átalakul – és nem utolsósorban hatással van a szervezetünkre.

Persze, legyinthetnénk könnyedén, hogy az OECD mostani jelentése csupán statisztika, ám a helyzet az, hogy minden statisztikai adat emberéletekből, -halálokból áll össze.

Ezúttal a szívbetegséget, az agyvérzést, a tüdőrákot és a hörghurutot veszi alapul, és kimutatásaik szerint míg Kínában egymillió emberből 953,7 hal meg a rossz levegő miatt, Magyarországon 937,6. Bennünket a görögök (744,2), a szlovákok (705,7) és a csehek (674,7) követnek. Mielőtt bárki azzal állna elő, hogy a statisztikai sorrend ebben a formában csalóka, hiszen Magyarországon ez 9370 ember halálát jelenti, Kínában ugyanakkor 1,6 milliót – arról nem beszélve, hogy Indiában pedig 1,4 milliót –, arányát tekintve riasztó a helyzet. Azt mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben a városok levegőjével.

Csak a kipufogógázok mintegy 200 káros összetevőt bocsátanak a levegőbe. S mivel a káros anyagokra is hat a gravitáció, különösen veszélyben vannak a sétáló házi kedvencek, a kutyák és a macskák. Az ezredforduló után bécsi kutyákat vizsgálva arra a következtetésre jutottak osztrák tudósok, hogy az alacsonyabb ebek jóval több káros anyagot lélegeznek be, mint nagyobb testű társaik, így sokkal gyakoribb náluk a daganatos megbetegedés. A forgalmas utak mellett megülő por miatt kifejezetten veszélyes lehet csecsemőket tolni babakocsiban, de veszélyben vannak a gyerekek, a gyalogosok, illetve a kerékpárosok és motorosok is.

Szennyeződésnek hívunk minden olyan anyagot, amely megváltoztatja a légkör alapösszetételét. A 78 százalék nitrogén, a 21 százalék oxigén, az 1 százalék nemesgáz, széndioxid és vízgőz olyan ideális összetételű állapot, amely talán már csak a tankönyvekben létezik. A változás évszázadok óta tart, folyamatos és megállíthatatlan. Íme, néhány változó, amely alapjaiban teheti tönkre az életünket.

Először öt évvel ezelőtt álltak elő olyan átfogó, a Föld minden területére kitérő nemzetközi vizsgálattal, amely a légkörben lebegő por eloszlására volt kíváncsi.

Az eredmény megdöbbentő: az emberiség nyolcvan százaléka olyan helyen él, ahol a szálló por koncentrációja meghaladja a Világegészségügyi Szervezet (WHO) ajánlott határértékét (10 mikrogramm ultrafinom por egy köbméter levegőben).

A Föld városiasodási ütemet látva (1800-ban a népesség 3 százaléka élt városban, 2016-ban 65 százalék) az emberiség többségének pár évtized múlva már arra sem lesz esélye, hogy vegyen egy nagy levegőt – legfeljebb azt is boltban; igaz, zacskókban és dobozokban már ma is kapható.

Így hat
Finom részecske belélegzése (utcai por, törmelék)

• Légúti megbetegedés
• Csökkent légzésfunkció
Finom részecske belégzése (ipari eredetű por, kipufogó)
• Bőrbetegségek
• Tüdőrák kockázatának növekedése
Ultrafinom részecske (dízelkorom, kipufogó)
• Szívroham kockázatának növekedése
• Rákos megbetegedés kockázatának növekedése
(FORRÁS: DEUTSCHE UMWELTHILFE, 2012)

 

Egy ember átlagosan
12-16-szor vesz levegőt percenként; naponta mintegy 16 000 liternyi levegőt.

 

SMOG
Két angol szó összeillesztésével (smoke: füst + fog: köd) létrehozott kifejezés.
Két típusa létezik.
A Londo-nszmog a fosszilis (szén) tüzelőanyagok elégetése miatt kialakult szennyeződés, a Los Angeles-szmog a napsugárzás, a tömegközlekedés és a szél hiánya következtében kialakult szállópor-szennyeződés.

 

N2O:
Ha belső égésű motorok hajtják az autóinkat, ha olajjal fűtünk, jelentős mennyiségű nitrogén-oxidot juttatunk a levegőbe. Ez olyan változást indít el, amelyet nehezen visel az emberi szervezet. A hatását leginkább a légúti szervek érzik meg, a hörgők, a tüdő, áttételesen szív-érrendszeri problémákat okoz, az asztma kialakulásához vezethet. Jellemző tünete a nehéz-, a sípolós légzés.
CO:
A szén-monoxid káros hatásának megtapasztalásához ki sem kell mozdulni otthonról. Ehhez elegendő egyetlen rosszul működő hagyományos tüzelésű kályha is. A CO kóros jelenléte oxigénhiányhoz vezethet, márpedig elegendő oxigén nélkül károsodnak a belső szervek, az agy, a tüdő, a szív, súlyos esetben halálhoz vezet. Jellemző tünete rossz közérzet, a kábultság, a fejfájás, a hányinger, a szédülés, a bőr kipirulása.
O3:
Az ózon csakis az emberi tevékenység következtében jelenik meg az emberek környezetében. Alapvetően mérgező, kellemetlen szagú, roncsolja a nyálkahártyát, hurutos-asztmás, gyulladásos tünetekkel jár.  
SO2:
A kén-dioxid feldúsulásáért az ipar (széntüzelés), a közlekedés a felelős. Tönkrevágja a légutakat, a hörgőket, a tüdőt.
Szálló por:
Tartós belégzése krónikus gyulladáshoz vezet, egyenes út a vérrögösödéshez. Károsodik a szív- és érrendszer, légzőszervi betegségekhez, tüdőrák kialakulásához vezethet.  
P o l l e n e k , állatszőrök,
atkák: Belégzésük, a velük való érintkezés allergiás reakciókat válthat ki. Jellemző tünete a kötőhártya-gyulladás, az orrviszketés, a köhögés, a fulladás, számos emésztési zavar és bőrkiütés.
 

Szennyezett városok
Linfen (Kína): Bányászváros, volt olyan év (2004), amikor 350 napon át szinte belélegezhetetlen volt a levegő.
Mumbai (India): Forgalmi dugói miatt kritikus a levegő szennyezettsége, a levegőben lévő szennyező anyagok aránya a normális érték sokszorosa.
Peking (Kína): Olykor szinte láthatatlan a szmogtól, előfordult már az is, hogy az egészségügyi határérték 35-szörösét érte el a szennyezettség mértéke.
Ulánbátor (Mongólia): A megbetegedésének 45 százalékát a szmog okozza.

 

Tüdőrák, halálozási arány (százezer lakosból, 2012)
1. Magyarország: 93
2. Dánia: 75
3. Lengyelország: 70
4. Hollandia, Szerbia: 69
Légzőszervi betegségek, halálozási arány (százezer lakosból, 2012)
1. EGYESÜLT KIRÁLYSÁG: 142
2. PORTUGÁLIA: 139
3. ÍRORSZÁG: 134
4. DÁNIA: 124
FORRÁS: EUROSTAT, 2015

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!