Tízmilliókat érnek a szerveink: csak egy vese átültetéssel 53 millió forintot spórolunk a gazdaságnak, és nem mellesleg jobb életminőséget adunk egy betegnek. Magyarországon megdöbbentő területi különbségek vannak az egyes kórházak között az életmentő donorjelentések számában.

 

„Veronika születésekor, 2007-ben kezdődtek a gondok, egyre komolyabb rosszullétek jöttek és állandó migrén. Végül a szakorvosom foghegyről odavágta, hogy a vesém menthetetlen” – meséli a 37 éves Szanyi Tímea (képünkön férjével), aki tanácsok híján maga nézett utána mindennek, így tudta meg, hogy van mód élődonoros szervátültetésre. „A szüleim nem voltak alkalmasak, aztán úgy volt, hogy egy betegtársam feleségétől kapok, de sajnos kiderült, hogy egyáltalán nem nagylelkűségből adományozott volna. Nem ő volt az egyedüli, aki más kiszolgáltatott helyzetéből akart hasznot húzni” – mondja az asszony. Végül a férje elégelte meg a tehetetlenséget, a vizsgálatok megállapították: alkalmas donornak. „Sokat tipródtunk, hiszen van egy kislányunk: ha öröklődik a betegség, nem lesz-e majd neki szüksége rá? De máskülönben az édesanyját veszítheti el, aki már most sem él teljes értékű életet, a heti háromszor négyórás dialízissel. És arról is beszélnünk kellett, hogy mi a kockázata, ha ketten egyszerre fekszünk a műtőasztalon… Életem legnehezebb döntése volt és a legnehezebb pillanata, amikor tavaly október 20-án meghallottam a hívást: Bakos István Gergelyt várják a műtőbe” – jegyzi meg a férj. Azóta eltelt 7 hónap. Timi élete a régi kerékvágásba került.

Tavaly januárban kapott hazánk részleges tagságot az Eurotransplantban, mostantól pedig bekerültünk a közös adatbázisba. „Már a részleges csatlakozás is sokat lendített a hazai helyzeten, amellyel akut, sürgős szív- és májátültetésre várók, az érzékenyített vesebetegek és a gyermek betegek kerülhettek fel a nemzetközi várólistára. A szívtranszplantációk száma több mint kétszeresére emelkedett. Végre megmozdult valami” – nyilatkozta lapunknak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója. Mihály Sándor szerint ugyanakkor egészen elképesztő a szórás az országban, melyik területen, mennyire élnek a szakemberek a donorjelentés életmentő lehetőségével (lásd térképünket). Biztos, hogy itt emberi hozzáállás kérdése is a passzivitás, hiszen például Debrecen a világelső Spanyolországgal van egy szinten a donációs aktivitás tekintetében – jegyezte meg a szakember.

A feltételezett beleegyezés elve szerint, ha az ember életében nem tiltakozott szervei felhasználása ellen, automatikusan donornak tekinthető. Sok esetben azonban nehézséget okoz mindezt elmondani és megértetni a hozzátartozókkal: éppen elvesztett szerettük szerveit felhasználják, ebbe pedig nekik nincs beleszólásuk. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke folyamatosan járja az országot, fórumokat tart, hogy tájékoztassa az érintetteket a lehetőségekről. Szalamanov Zsuzsa elmondta: minden találkozó után 6-7 pár azonnal jelentkezik kivizsgálásra, 2-3 végül alkalmas is lesz az élődonoros transzplantációra. „Egyre többen vannak a várólistán, de sokszor az intenzíves orvosok hiánya, a kommunikáció, illetve az, hogy helyenként megoldhatatlan egy agyhalott jogszabályban előírt 12 órás megfigyelése, közrejátszik abban, hogy potenciális donorok vesznek el. Ha csak a vese gazdasági hasznát nézzük: egy beavatkozás ára másfél év alatt megtérül, ráadásul egy teljes értékű életet is nyertünk” – sorolta Szalamanov Zsuzsa. Egy veseátültetés ma sokkal kifizetődőbb, mint a dialízis. Korábban Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász kiszámolta: a túlélési esélyek, a több minőségi életév, a kevesebb egészségügyi kiadás miatt egy vese értéke 53 millió forint. Vagyis egyetlen donor elvesztése csak a két vesével számolva 106 millió forint kárt jelent a társadalomnak.

Magyarországon nem genetikai rokonok között történő élődonoros szervátültetés is megengedett; a lényeg, hogy önként, minden befolyástól mentesen hozta a felajánló a döntést. Az engedélyt megadó etikai bizottság többnyire házastársak vagy élettársak, vérrokonok, kisebb arányban pedig munkatársak és barátok felajánlásairól dönt. Szoros érzelmi kapcsolat, ellenérték nélküli adományozás – ezek az alapvető feltételek.

Transzplantáció számokban

- jelenleg 1100 honfitársunk vár új szervre
- egy 8 éves kislány volt az első, aki az Eurotransplanttól kapott donorszervet
- egy 3 hónapos új szíves kisfiú a legfiatalabb szervátültetett beteg Magyarországon; ő is külföldről kapott szívet
- a nemzetközi donációs szervezettel való együttműködés egy évvel ezelőtti megkötése óta 33 szívátültetés történt, azelőtt évente 14
- pillanatnyilag 40-en várnak új szívre, míg korábban 25-nél többen soha nem voltak a listán
- tavaly 303 szervet ültettek be Magyarországon, ebből 223 vese-, 41 máj-, 33 szív- és 6 hasnyálmirigy-donáció volt
- eközben az Eurotransplant területén 53 magyar donorszervet ültettek be
- tavaly 41-ről 52 százalékra emelkedett a több szervkivételek aránya, vagyis amikor egy donorból legalább két különböző fajta szervet vettek ki
- ma már kétszer annyi élődonoros beültetés történik, mint 3 éve

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!