Akár szusszanhatna is egy nagyot a Fidesz, most, hogy kiderült: több százezer szavazó csorgott át hozzá a bizonytalanok közül. És azokról, akik átközlekedtek a kormánypárthoz, bizton állítják a közvélemény-kutatók, hogy egy részük jobbikos volt valaha. Az eddig sem volt titok: Orbán Viktor és Vona Gábor pártjai között van átjárás – de fideszes félelmek szerint a magát néppártinak mutató Jobbik irányába csúszhatott volna meg a kormánypárt tábora.

 
Illusztráció "Túlfélik a Jobbikot" című cikkünkhöz

Ám egyelőre épp fordítva. Csakhogy a hatalom úgy számol: két dolgot hiba lenne figyelmen kívül hagyni. Egyrészt azt, hogy az utóbbi két választás tapasztalatai azt mutatják: Vona Gábor pártja hagyományosan kampányban erős, 2014-ben is harmadával növelte támogatottságát a korteshadjárat alatt. (Az más kérdés, hogy a Soros-tervre most mennyire tud ráemelni, hiszen az a szimpatizánsok szíve szerint való. Nem véletlen, hogy a Soros-tervről szóló hazug országgyűlési határozatot a Jobbik is megszavazta.)

Másrészt azzal is számolni kell, hogy azért több olyan választókerület akad, ahol egy jobbikos jelölt simán eldöntheti a versenyt. Hogy ez nem túlfélelem, azt a solymári időközi választással szokták bizonyítani, ahol a demokratikus ellenzék minden pártja felsorakozott egy jelölt mögé, aki mégis kikapott – mivel a Jobbik nem indított senkit. Ha megteszi, holtversenybe vagy szolid ellenzéki győzelembe torkollhatott volna a választás.

És ahogy a Fidesz, az MSZP is joggal tarthat attól, hogy hívei egy részét elszipkázhatja a Jobbik. Igaz, ez a folyamat most megtorpant, többek között azért, mert Kunhalmi Ágnes színre lépésével a szocialisták önazonosságot képesek mutatni, illetve Karácsony Gergely Orbán Viktor izmosabb kihívójának tűnik, mint Vona.

Csakhogy a baloldalnak akad egy másik jobbikos problémája. Nevezetesen az, hogy jelen állás szerint a Jobbik egyetlen egyéni választókerületet hozna el – azt, ahol Vona indul Gyöngyösön.

Ez persze önmagában nem szívfájdító, sőt. Ám ha folytatódik a fideszes szavazatrablás, akkor a Jobbik „túlgyengül” és megszűnik a háromosztatú politikai mező (miközben a baloldal sem egységes – lásd cikkünket a december 23-án megjelent VH 8. oldalán, "Alku helyett fegyverszünet" címmel).

Ha pedig a három pólusból egy eltűnik, akkor visszaáll a centrális erőtér – ami garantálja a Fidesz győzelmét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!