Nem csak tüntetésekre készül a Civil Kontroll – Legyünk egymillióan a demokráciáért Egyesület. A bejegyzés alatt álló szervezet két társelnöke, Vámos Annamária és Székely Sándor szerint nem az ellenállás a lényeg, hanem az alternatíva felmutatása, és nem a választásokon akarnak indulni, hanem az agyakban változást elérni.

  <h1>Székely Sándor a Károlyi Mihály Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett, majd a Berzsenyi Dániel Főiskola művelődésszervező szakára járt. Jelenleg szabadúszó kulturális menedzserként dolgozik.</h1>-
  <h1>Vámos Annamária egy XIII. kerületi, azóta már megszűnt gimnáziumban érettségizett, majd szakirányú tanfolyamot végzett. Könyvelőként dolgozik a nővérével közös vállalkozásban, ami nagy segítség, mert alig van ideje az egyesület mellett a munkájára.
</h1>-

Székely Sándor a Károlyi Mihály Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett, majd a Berzsenyi Dániel Főiskola művelődésszervező szakára járt. Jelenleg szabadúszó kulturális menedzserként dolgozik.

- – Kép 1/2

– Az egész a sajtószabadsággal kezdődött. Az akkori Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport­nak, a Millának ma már majdnem 86 ezer tagja van. Önök belőlük váltak ki és hozták létre az egyesületet. Mi ez, szakadás?

Vámos Annamária: – A Milla szervezői csoportjában kilencvenegyen voltunk, különböző aktivitással vettünk részt a munkában. Néhányan azt gondoltuk: komolyabban kell a mozgalmi részét csinálni, és megalapítottuk az egyesületet.

– Vagyis volt, aki nem akarta ezt ennyire komolyan venni?

VA: – Egymás mellett és egymásért is dolgozunk a Facebook-csoporttal, csak kicsit mások az irányok. Mi szeretnénk együttműködni más civil szervezetekkel is, közös célokat megfogalmazni a szakszervezetekkel, 4K-sokkal, más civilekkel.

– És mi lenne ez a közös cél?

Székely Sándor: – Az, hogy egy másik Magyarország jöjjön létre, azt szeretnénk, ha a dolgok más irányba mennének, hogy ne úgy működjön a közélet és a politika, ahogyan mostanában. Főleg az agyakban kellene a változást elérni; a célunk egy idézőjeles forradalom. Nem csak az elmúlt egy évvel vannak problémáink, az előző húsz évben is egy csomó rossz folyamat indult el.

– Ha az elmúlt húsz évvel sem elégedettek, akkor miért csak januárban léptek a színre?

SzS: – Az előző húsz évben nem volt erre igény. Most viszont már nagyon sokaknak sok minden nem tetszik. A sajtószabadság és a médiatörvény volt a nagy pofon. Meg az, hogy lényegében nincs ellenzéke egy ilyen gátlástalan kormánynak. Mi kíváncsiak vagyunk mások véleményére, és a sajtószabadságos tüntetések alapján azt szűrtük le, hogy ki kell bővíteni az elsődleges célkitűzéseinket, mert a kormány csomó egyéb olyan dolgot is művelt, ami ellen fel kellett emelni a szavunkat. Rájöttünk, hogy ez csak a kezdet és el kell kezdeni dolgozni.

– Hogyan? Még több tüntetést szervezni?

VA: – A tüntetés csak az egyik eszköz. Egyeztetéseket is akarunk folytatni civilekkel, szakszervezetekkel, közös állásfoglalásokat, akár törvényjavaslatokat készíteni. Nemcsak ellenállni akarunk, hanem alternatívát mutatni, és ehhez megvannak a szakértőink. A nyár a mozgósításé, a háttérmunkáké, a kampányolásé lesz. Össze kell kapcsolni a szervezeteket, sokat megyünk vidékre. Győrben, Szolnokon, Pécsett, Debrecenben, Esztergomban látogatjuk meg azokat az alulról, önkéntesen szerveződő csoportokat, amelyek a miénkhez hasonló célokkal alakultak. Július 2-ra civil pikniket szervezünk, hogy megismerjenek minket, a véleményünket, és mi is az érdeklődőkét.
Az a legfőbb célunk, hogy az emberek 2014-ig megértsék: nem az a helyes, hogy megválasztanak négy évre egy politikust, aztán ha kiábrándulnak, maximum legközelebb nem rá szavaznak. Ne csak négyévente nyilvánítsanak véleményt.

– Nem szegi kedvüket, hogy eddig gyakorlatilag semmilyen eredményt nem értek el a kormánynál?

SzS: – A jelenlegi hatalom intézkedései ellen mi kezdtünk először tüntetni, addig az emberek csak otthon morogtak az orruk alatt. Aztán megszervezték az első tüntetést, amit további kettő követett, és nyilvánvalóvá vált, hogy igen nagy tömeg áll ki az igazáért, hallatja a hangját. Ezt azért már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Aztán az alkotmányozás ellen már mások is tüntettek velünk együtt.
Ez mind siker, és mi bízunk a továbbiakban is, különben nem csinálnánk.

– Csatlakoznak például az MSZP népszavazási kezdeményezéséhez? Hiszen az egybevág céljaikkal. Mi a fontosabb: a cél vagy a rendszeresen deklarált pártsemlegességgel járó nagyobb hitelesség?

VA: – Erről még nem beszéltünk. Nem fogadunk el támogatást pártoktól, de ha olyan ügyet vetnek fel, amivel egyetértünk, akkor azt támogatjuk. Minden olyan kezdeményezés mellé odaállunk, amivel egyetértünk. Akár MSZP-s vagy LMP-s, vagy akár fideszes.

– És ha jobbikos?

SzS: – Csak azért, mert van tíz ár­­pád­­­sávos zászló, nem fogunk tá­­vol­maradni olyan eseménytől, amivel amúgy egyetértünk. De a szélsőségesekkel nem akarunk közösködni. Hogy világos legyen: a „bohócforradalmárok” nagyon dühösek voltak. Ha azt mondták volna nekik: toljátok be a Parlamentet a Dunába, betolják. De a vezetőjük azt mondta: nem. Bezzeg 2006-ban egy tizedakkora tömeg felgyújtotta a tévészékházat.

– Július 1-jétől lép életbe a szigorított médiatörvény. Készülnek?

SzS: – Ez egy folyamat lesz. Most például ellehetetlenítik a Klubrádiót, aztán lehet, hogy agyonbírságolják mondjuk a Népszavát, köztudott, hogy nincsenek állami hirdetések a nem kormányközeli médiában. Készülünk, igen, egyelőre azzal, hogy a közmédiumok szakszervezetével vettük fel a kapcsolatot az elbocsátások kapcsán.

– Örök ellenzéki szerepre készülnek?

SzS: – Nem, partnerek is szeretnénk lenni, de egyelőre kénytelenek vagyunk ellenzékinek lenni. A kialakult helyzetben vállalhatatlan lett az előző kormánypárt. Tavaly azt gondoltam, hogy a Fidesz majd megmutatja, hogyan lehet ezt jól csinálni, hiszen volt idejük átgondolni a terveiket. De nem. Hozzányúltak olyan dolgokhoz, amelyekhez eddig senki nem mert, például a korengedményes nyugdíj, vagy az önkormányzati rendszer, és ez még rendben is volna. De ahogyan teszik, diktátummal, nem egyeztetve, az nem jó. Az sem, hogy ha fel mered emelni a hangodat, akkor ellehetetlenítenek, úthengert játszanak.

VA: – Közellenséget gyártanak és karaktergyilkosságokkal foglalkoznak. Csak az ő embereik ülnek kulcspozíciók­ban, csak az érhet el bármit, aki na­­rancssárga pólóban futkározik. Mi­­közben a többségük csak parlamenti két­­harmad, az országnak csak a 35 szá­­zaléka szavazott rájuk. Hitlernek is óriási volt a támogatottsága egykoron, úgyhogy szerintem erre inkább ne hivatkozzanak.

SzS: – A Fidesz azt gondolja: csak az a jó, amit ők akarnak. Csakhogy a történelemben ebből lettek a diktatúrák. És nincs ellenzék, aki azt mondhatná: nem, állj! Alkalmatlanok, elveszítették a választók bizalmát, nincs bennük potenciál.

– De legalább képviselnek valamit. Működhet hosszú távon az ideológiamentes politika?

VA: – Mi idealisták vagyunk. A lényeg, hogy tudatos választói legyenek Magyarországnak. Huszonkét éve mindig valami ellen szavaztunk, azt akarjuk, hogy ez ne így legyen.

SzS: – Mi a szervezésben, ötle­telésben vagyunk jók. Sokunknak ez a szakmája: koncert- és rendezvényszervezők vannak közöttünk, tudjuk, hogyan kell reklámot csinálni egy fillér nélkül, tömeget mozgatni, gerillamarketinget létrehozni, jól értünk a netes felületekhez. Nagyon heterogének vagyunk: van Fidesz-szavazónk is, és a korösszetétel is vegyes: az egyetemistától a 70 évesig. Van köztünk volt szakszervezetis és multicégvezető, trafikos és gyesen lévő anyuka is.

– Párt lesz önökből?

VA: – Belőlünk, az egyesületből nem. De másokból lehet.

 

A Civil Kontroll – Egymillióan a demokráciáért névvel gondja volt a bíróságnak, a névvalódiság elvének nem felelt meg, ezért Civil Kontroll – Legyünk egymillióan a demokráciáért lett az egyesület neve. Jelenleg arra várnak, hogy az ügyészség rábólintson és bejegyezze. Addig viszont nem vehetnek fel tagokat és tagdíjat sem szedhetnek. Minden költséget a saját zsebükből fedeznek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!