Addig tüntetnek a rendvédelmisek, amíg a kormánnyal meg nem állapodnak jogaik védelméről – ígérték a tízezres, rendőrökből, tűzoltókból, katonákból, vámosokból és szimpatizánsokból álló tömeg előtt felszólaló szónokok. Az egyenruhások külön-külön öt napon át tüntettek Budapesten, a korengedményes nyugdíj eltörlése ellen, a tisztes megélhetésért.

  <h1>Facebook-demonstráció</h1>-
  <h1>Charta-tüntetés</h1>-

Facebook-demonstráció

- – Kép 1/2

Szombaton, a Demokratikus Charta tüntetésén ugyancsak több ezer ember előtt szólalt fel Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor és kormánya elárulta a köztársaságot. Pénteken mintegy hétezren tüntettek az „Egymillióan a sajtószabadságért” nevű csoport szervezésében az alkotmányozás folyamata ellen tiltakozva.

A tisztes megélhetést biztosító életpályát és a nyugdíjba vonulás feltételeinek változatlanul hagyását követelő rendőrök, katonák, polgári védelmisek, vámosok, tűzoltók, mentők és börtönőrök szombaton délelőtt a Hősök teréről vonultak a Parlamenthez közeli Alkotmány utcába. A demonstráló séta során csuklyás tüntetők – valószínűleg tűzoltók – több tűzcsapot is kinyitottak az Andrássy úton, ezért később rendőrök őrizték azokat. A tűzoltók színes füstbombákat is eldobtak, mondván: lássa mindenki, hogy milyen körülmények között dolgoznak. Sok tüntető „35 év szolgálat még viccnek is rossz”, „Viktátort nem szolgálunk”, és hasonló transzparensekkel érkezett.

Az Alkotmány utcába már fegyelmezetten érkezett a tömeg. Kónya Péter, a Demonstrációs Bizottság elnöke ismertette közös követeléseiket: kérik a nyugdíjban lévők státuszának és juttatásának megőrzését, a befagyasztott illetmények pótlását. Kérik, hogy heti 40 óra felett ellentételezés nélkül ne lehessen munkára utasítani őket és, hogy biztosítsák számukra a korszerű munkaeszközöket. A bizottság elnökét a szakszervezetek elnökei követték rövid és lelkesítő beszédeikkel, amelyeket hangos kiabálásokkal, helyesléssel színesítettek a tüntetők. Orbán Viktor és Pintér Sándor nevének hallatán többször is pfujolásba kezdtek a demonstrálók, többen a lemondásukat követelték. A szónokok felhívták a figyelmet: ha két héten belül nem állapodnak meg a kormánnyal, egy jóval nagyobb tüntetést fognak szervezni. Többen is úgy fogalmaztak: halálpálya helyett életpályát követelnek. A tüntetők fél háromkor indultak tovább, hogy körbejárják a Parlamentet. A rakparton minden tűzoltócsapot kinyitottak, és újabb füstbombákat dobtak el. Később elterjedt a hír: Bakondi György, az Országos Ka­­tasztró­favédelmi Főigazga­tóság vezetője parancsba adta, minden tűzoltóságon ellenőrizni kell, helyén vannak-e a bevetési ruhák, amelyeket tilos a tűzoltóságról kivinni.

Pár sarokkal és néhány órával később, a Batthyány-örökmécsesnél a Magyar Demokratikus Charta szervezésében folytatták a tüntetést, ezúttal a köztársasá­gért. A tér és környéke zsúfolásig megtelt, sok ezren voltak. A szónokok között volt Iványi Gábor metodista lelkész, Bauer Tamás közgazdász, volt SZDSZ-es képviselő, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője és videoüzenetet küldött például Konrád György író, Vitányi Iván szocialista képviselő, Heller Ágnes filozófus, Debreczeni József és Pusztai Erzsébet volt MDF-es képviselők. Gyurcsány Ferenc félórás beszédében kiállt az erősödő civil kezdeményezések mellett, s úgy vélte: arra kell törekedni, hogy a jelenlegi hatalom csak pünkösdi királyság legyen. A volt miniszterelnök szerint az első lépés a demokratikus erők megszervezése azon az alapon, hogy „egy a tábor, több a zászló”, vagyis mindenkire szükség van. A második a programadás, mert még egyszer nem kerülhet senki úgy hatalomra, hogy nincs programja, és csak ezután következhet a kormányváltás, amely nem elég: a köztársaságot kell újjáépíteni. A volt kormányfő szerint Orbán és kormánya elárulta a köztársaságot és hosszan sorolta a vádpontokat: meghamisítják és ellopják történelmünket, lábbal tiporják a szabad sajtót, politikai célra használják fel az ügyészséget, megfélemlítik a bíróságot, elszigetelik Magyar­or­szágot. Egy rövid időre felzúgott a tömegben az „Orbán, takarodj!”

Pénteken több tucat civil szervezettel együtt tüntetett az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” (EMS) Facebook-csoport. Az Alkotmány utcában hétezren gyűltek össze, hogy az alkotmányozási folyamat antidemokratikus jellege ellen demonstráljanak. A legtöbb felszólaló azt hangsúlyozta, hogy az új alkotmány párbeszéd nélkül, túl gyorsan és kizárólag a jelenlegi hatalom bebetonozásáért készül. Dénes Balázs, a Társaság a Szabad­ság­jogokért jogvédő szervezet vezetője az új alkotmánytervezet jogi aggályait sorolta. „Az a paradox helyzet állt elő, hogy aki a demokráciát védi, annak most alkotmányellenessé kell válnia” – mondta.

Nagy taps fogadta a Parlament mellől érkező, a kormány intézkedései ellen tüntető tűzoltókat. „Itt van a kétharmad”, „Ne nézz tévét”, „Mi vagyunk a többség”, „Ez a narancs romlott” feliratú táblák emelkedtek a magasba. „Magyar vagyok, fehér vagyok, cigány vagyok, terhes vagyok, nagycsaládos vagyok, meleg vagyok, árva vagyok, vidéki vagyok, szegény vagyok, hajléktalan vagyok, gazdag vagyok, munkanélküli vagyok, ateista vagyok, keresztény vagyok, vörös vagyok, felnőtt vagyok, zsidó vagyok, feminista vagyok, vak vagyok, civil vagyok, ember vagyok, egyenlő vagyok, szabad vagyok, egymillióan vagyok – kiabálta a mikrofonba Torsa Mátyás, az EMS egyik tagja.

„Hadat üzentek a sokszínű, szabad és demokratikus Magyarországnak.” Ezt írta Fodor Gábor nyílt levelében Orbán Viktornak. Arra kéri a miniszterelnököt, hogy fontolja meg „azokat a véleményeket, melyek aggodalommal tekintenek az elfogadás előtt álló új alkotmányra.” Az SZDSZ volt elnöke szerint a kormány „súlyos csapásokat mért a jogállamra, tovább gyengítve a jogbiztonságot”. Közös rendszerváló múltjukra hivatkozva felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa meg az új alkotmány elfogadásának folyamatát. „Nem rúghatjátok fel a jogbiztonságot még akkor sem, ha a közvélemény vélt vagy valós többségének igazságérzetére hivatkoztok közben” – fogalmazott. Arra is felhívta a kormányfő figyelmét, hogy „a kormánytöbbség nem alkotmányozó többség. Ha így tekint magára, azzal politikai bűnt követ el. Egy politikai bűnben fogant alkotmány pedig intézményesen is szétszakítja az országot.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!