Az október 23-i tüntetés dalát és az arról készült videoklipet több mint 140 ezren látták már, a héten világszerte a 45. legtöbbre értékelt videó a zene kategóriában a legnagyobb videomegosztó fájlon. Meg­előzte Lady Gagát és Britney Spearst is. Holnap délután a Szabad Sajtó úton élőben is hallható lesz.

Az Egyillióan a magyar sajtószabadságért (EMS, Milla) Facebook-csoport által szervezett Nem tetszik a rendszer?! elnevezésű vasárnapi demonstrációt az egyik szervező, Juhász Péter „az eddigi legnagyobb, a fennálló rendszert ellenző megmozdulásnak” nevezte, amikor is „a szabadság ünnepén a magyarok összefognak, és kiállnak a jogaikért, csak úgy, mint ’56-ban”. Juhász Péter lapunknak elmondta: politikai oldaltól függetlenül várnak mindenkit, akik maguk szeretnék képviselni saját érdekeiket, akik változást akarnak, akiknek fontos a demokratikus szabadságjogok védelme.

A vasárnap 15 órakor, a Szabad Sajtó útján kezdődő programon felszólal Juhász Péter a Milla nevében, és – ahogy mondta – egyből két nagy bejelentést is tesz majd. A részletekről csak annyit árult el: a további aktivitásról lesz szó. Beszél még Istvánffy András, a 4K! – Negyedik Köztársaság szervezet részéről, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért nevében, Papp Réka Kinga, a Hallgatói Hálózattól és Jónás Marianna szociológus. Fellép a Szilvási Gipsy Band, a Himnuszt Nagy Eszter Mira énekli.

„Nagyon nehezen állt össze a fellépők névsora, mert a felkért szereplők nagy része félt igent mondani” – mesélte a szervező. A műsorvezetők a március 15-i tüntetésen debütált páros, Csákányi Eszter és Kulka János lesznek. A színpad az Erzsébet hídon lesz, arccal az Astoria felé. A demonstráció költségét – kb. másfél-kétmillió forint – ezúttal is adakozók fedezik, eddig 1,3 millió gyűlt össze az EMS számláján. A Sirály nevű pesti szórakozóhelyen ma délutántól összegyűlnek a „forradalom kirobbantói és forradalmasítják magukat, meg a hangulatot”: zászló- és transzparenskészítés, zsíros kenyér, kerekasztal-beszélgetés lesz a program, amit esti koncert zár.

A millások együttműködnek az Új Színházért rendezett tüntetés szervezőivel: közösen bérelnek felszerelést, amelyet szombaton a Paulay Ede utcában állítanak fel, vasárnap pedig a Szabad Sajtó útján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!