Csaknem ötvenezer ember gyűlt össze szombaton a budapesti Hősök terére szervezett szakszervezeti tüntetésen, a magyar kormány megszorításai ellen tiltakozva, valamint egész Európában igazságos béreket és a munkahelyek biztonságát követelve.

Németh András Péter felvételei

- – Kép 1/4

A magyarok mellett 22 országból több ezer külföldi is érkezett az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) szervezésében. A tüntetők színes egyenpólókban, zászlókkal, transzparensekkel, léggömbökkel felszerelkezve sétáltak az Andrássy úton. Fesztiváli hangulat uralkodott, alig akadt külföldi tüntető, akinek ne lógott volna a szájából a tavalyi foci-vb nagy slágere, a vuvuzela. A külföldieken jól látszott, nem először tüntetnek: begyakorolt koreográfiákat adtak elő és frappáns szlogeneket skandáltak. A magyarok visszafogottabban vonultak a már-már viharos erejű szélben.

Az Oktogonon felállított színpadon az ETUC vezetői után felszólaló Borsik János azt mondta: a kormány munkavállalókat nyomorító intézkedései miatt, a bér és a táppénz csökkentése miatt tiltakoznak. Szavainak külön hangsúlyt adott, hogy a kormányzati kommunikáció szerint a tüntetések nem a kormánypolitika ellen irányulnak, hiszen a megszorításokat ők is ellenzik. A felszólalók cáfolták ezt a megközelítést. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke szerint a munkavállalók alkotmányos jogait akarják csorbítani, a kormány paktumot kötött a munkáltatókkal a dolgozók érdekei ellenében, és a kormányzati politika kettészakította a társadalmat gazdagokra és szegényekre. 

„Azt mondták, senki nem fog rosszul járni. Én nagyon sok senkit látok” – fogalmazott Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint állítólag Magyarország rossz helyzetének az az oka, hogy a magyarok többet fogyasztottak, mint amit megtermeltek, de ez „ócska hazugság”, mert a bérek 30 évvel ezelőtti színvonalon vannak az árakhoz képest, így bárkit érhet ez a vád, csak nem a magyar népet.

– Az államadósságok problémájának kezelésére strukturális reformok kellenek – mondta a tüntetéssel egyidőben Olli Rehn, az EU gazdasági ügyekért felelős biztosa Gödöllőn, az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke pedig úgy fogalmazott: a strukturális reformok azért is fontosak, mert nélkülük az egyes államok nem tudják kihasználni növekedési potenciáljukat. Hogy ezek a reformok pontosan mit jelentenek, nem fejtették ki, de vélhetően valami olyasmit, ami ellen a szakszervezetek tiltakoznak. Arra a kérdésre, hogy mi a véleményük a budapesti megmozdulásról, az EKB elnöke és az uniós biztos egybehangzóan azt mondták: folyamatos dialógusban vannak az európai szakszervezetek képviselőivel, vezetőivel.

 

A Gyurcsány-kormánnyal voltak a legtürelmetlenebbek a szakszervezetek: 2006-ban tízezrek vonultak utcára a konvergenciaprogram elleni tiltakozásul. Most tíz hónapig „gyűltek az ügyek”, de szombatra megérett helyzet arra, hogy a hat hazai szakszervezeti szövetség – hosszú évek után ismét – közösen újra az utcára vonuljon a kormányzati intézkedések ellen tiltakozva. Igaz, a megmozdulás apropójául szolgált, hogy az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ) ezúttal Budapestet jelölte ki az úgynevezett eurodemonstráció színhelyéül, hogy általában is tiltakozzanak az uniós országokban bevezetett meg­szorítások ellen.

Nagy feladat elé állította ezzel John Monks, az ESZSZ főtitkára a megosztott magyar szakszervezeteket, amelyek fél évtizede nem mozdultak egyszerre. A mintegy 600 ezer szervezett dolgozót összefogó hat konföderáció most ráébredt: csak közösen tudják eljuttatni követeléseiket a döntéshozóknak. A mozgósítás sikeres volt: az ország különböző részeiből érkező 380 autóbusznak foglaltak helyet a fővárosi parkolókban. Összesen 26 országból ötezer külföldi érkezett a tüntetésre, a francia CGT pél­dául chartergépet bérelt, s repülővel jöttek spanyolok, portugálok, görögök is.

A demonstrációval üzenik: nem tűrnek tovább. Követelik, hogy a kormány fejezze be a rögtönzött döntéseket, és szánja el magát a párbeszédre. Az utóbbi hónapokban, a szociális partnerek megkerülésével, hozott intézkedések ugyanis hátrányosan érintik a munkavállalókat. Az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerrel a munkavállalók 80 százaléka rosszul járt. A szakszervezetek szerint a több tízezer embert érintő korkedvezmény, illetve a korengedmény megszüntetése akkor, amikor 479 ezren vannak állás nélkül, életveszélyes.

– Szemenszedett hazugság, nem mond igazat az, aki azt állítja, hogy a kormány konzultál a társadalommal, himihumi nemzeti konzultációt tart, ami egyoldalú beszélgetést jelent – így reagált Szijjártó Péter közleményére Gaskó István, a Liga elnöke. A miniszterelnöki szóvivő ugyanis azt nyilatkozta, hogy kormány még nem folytatott annyi konzultációt a szakszervezetekkel, mint a mostani. A demonstráció céljaival a kabinet is egyetért, hiszen a politikájába nem férnek bele a megszorítások. Gaskó erre úgy reagált: szívesen sétálna a tiltakozó táblák alatt Orbánnal.

Kun J. Erzsébet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!