Vége az aratásnak. Szinte minden növényféléből sok termett, és ez várható ősszel is és egész Európában. Így évek óta nem látott értékesítési válság vár a gazdálkodókra, melyet az orosz mezőgazdasági embargó csak tovább mélyít.

 
Kukorica termés - rengeteg a felesleg

Az utóbbi években igen jó értékesítési árakhoz, felvevő piachoz szokhatott hozzá a magyar növénytermesztők többsége, az idén viszont a már-már feledett túltermelési válság alakulhat ki. Fele annyit ér egy tonna gabona, mint két évvel ezelőtt! A krízis leginkább a takarmánygabona piacára lesz jellemző: a sok eső a szokásosnál jóval több takarmányozásra és nem lisztőrlésre alkalmas búzatermést hozott. Az 5 millió tonnányi búzának csupán 35 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra.

Emellett termett csaknem 2 millió tonna, eleve állati etetésre szánt árpa, tritikálé, rozs, árpa.

Az alacsony állatállomány miatt csak a kalászosok kielégítenék a szükségleteket, amellett, hogy nagyjából félmillió tonna kenyérbúzát is tudunk exportálni. Tehát kalászos takarmánygabonából 3 millió tonna lehet a felesleg.

Ezért viszont a rekordközelinek látszó 9-10 millió tonnás kukorica össztermésre szinte nincs is szükség. Ez persze csak matematikailag van így, de ha azt vesszük, hogy az összes gabonatermés – kalászos és a tengeri együtt – elérheti idén a 16-17 millió tonnát, és a hazai szükséglet nem több 7-8 millió tonnánál, akkor láthatjuk, hogy baj van. Az utóbbi években a korábban magyar búzát vásárló Románia, Szerbia, más balkáni és keleti országok mára nettó exportőrökké váltak. Kukoricából itthon az ipar – bioetanolés izocukorgyártók – 2 millió tonnát vesz fel. A takarmányipar másik 3-4 millió tonnát igényel. Ezért kukoricából 4-5 millió tonna lehet a felesleg.

Mindez megmutatkozik az árakban: két éve egy tonna kukorica vagy búza 55-70 ezer forintba került, ma 35-52 ezer az ár. Utóbbi a kevés, de jó minőségű kenyérbúzára vonatkozik. Jobb a helyzet a rekord hozamokat produkáló repce és napraforgó piacán, bár itt is 15-20 százalékos az áresés: Európa biztos vevő e termékekre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!