Részletes TV2-történeti összeállítást készítettek a Vasárnapi Hírek munkatársai. A teljes terjedelmében az április 16-i VH-ban olvasható cikk címe: „És akkor Zuschlag bejött délután is”.

  <h1>Vezérlőteremben - illusztráció</h1>-
  <h1>És akkor Zuschlag bejött délután is - VH, 2016. április 16, illusztráció</h1>-

Vezérlőteremben - illusztráció

- – Kép 1/2

A Vasárnapi Híreknek a csatorna egykori, illetve egyelőre még kitartó munkatársai meséltek az elképesztő állapotokról. Az írásban információkat szolgáltató valamennyi kolléga arra kért bennünket, ne írjuk le a nevüket. Közülük néhányan még ott dolgoznak, mások távoztak ugyan, de kirúgásuk „közös megegyezéssel” történt...

„Ha nagyon akkurátusan és tudományos igénnyel figyelünk egy jelenséget vagy eseménysort, jó eséllyel megláthatjuk annak mélypontját. Nehéz dolgunk van azonban akkor, ha az illető eseménysor (vagy jelenség) folyamatos zuhanásban van. Ilyenkor csak reménykedhetünk benne, hogy amit látunk, annál nincs lejjebb. De a TV2 esetében ebben nem lehetünk biztosak” - olvasható a VH cikkének bevezetőjében.


Ajánlónkban két részletet választottunk ki: az első beszámoló arra a korszakra tér vissza, amikor a 2010-es választások előtt már biztos volt a Fidesz elsöprő győzelme, és a tévécsatorna vezetői igyekeztek igazodni a Fideszhez.

„Ekkoriban már különös dolgok történtek a televízióban. Például ha esett, ha fújt, Szijjártó Péternek be kellett mennie a reggeli műsorba. „Csináljunk neki külön díszletelemet – mondta egy kolléga akkor. – Legyen önálló rovata, a Heti Peti.” De ezek – különösen a mából visszatekintve – édes kis semmiségek voltak.”


A másik idézet a jelenlegi állapotokról tudósít, amelyek Kökény-Szalai Vivien kinevezése óta alakultak ki:

„Hogy pontosan mi is az egykori bulvárújságíró szakmai krédója, sosem derült ki. Hírigazgatói kinevezése óta még egyszer sem beszélt terveiről a kollégáknak. „Amilyen rössel rúgta be az ajtót a Zuschlag-interjúval, olyan bizonytalan magában. Egész nap ül bent a szobájában, és onnan küldözgeti a mailjeit. Ha valamelyikünk felhívja, ijedten beleszól a telefonba: valami baj van? – meséli egy kolléga, aki egészen az utolsó időkig a csatornánál dolgozott. – Mondjuk én is be lennék sz...va, ha hirtelen az Uzsoki Kórházban találnám magamat, és azt mondanák, hogy én vagyok a sebészfőorvos” – világítja meg a dolgok természetét. Előszeretettel végez viszont olyan feladatot, ami riporteri vagy felelős szerkesztői munka. Ő írja az adás elején elhangzó hangzatos mondatokat, az úgynevezett headline- t, és imád címet adni a tudósításoknak. „Ha Nagykanizsán lehull három csepp jégeső, nálunk ilyen címmel megy: Sokkoló természeti jelenség. Valójában nem érti a televíziós hírműsor készítésének szabályait.” Kinevezése után valóságos tisztogatás indult a csatornánál.”...„És akkor Zuschlag bejött délután is” - a teljes cikk az április 16-17-én kapható Vasárnapi Hírekben található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!