Aggodalommal figyeli a világ, hogy az óév búcsúztatása közben vajon egyezségre jutnak-e az amerikai költségvetésről a republikánusok és a demokraták. Barack Obama elnök a két nagy párt vezetőivel „előszilveszterezik”.

A kudarc 600 milliárd dolláros megszorítást jelentene a tengerentúlon, ami azért jelent globális fenyegetést, mert már évek óta az amerikai adófizetők pénzén folyik a mulatság a tőzsdeparketteken.

Az amerikai pénzügyi szakadék kifejezés, ismertebb nevén a „fiscal cliff” annyira beette magát a televíziónézők és az újságolvasók közös tudatába, hogy már meg sem lepődünk azon, ha valójában nem is értjük, miről van szó. Nos, nem egy kitüntetett intézkedéscsomagba reccsen bele éppen a világ, hanem két korábbi esemény utóhatását érezzük majd január elsejétől, amennyiben az esztendő utolsó óráiban nem történik fordulat.

Az év végén ugyanis kifutnak a még George W.Bush elnök által sok évvel ezelőtt bevezetett adó- és járulékkedvezmények, egyúttal automatikusan életbe lép a költségvetési ellenőrzési törvény, mert az elnökválasztásoktól beárnyékolt képviselőházi vitában a demokratáknak és a republikánusoknak nem sikerült megegyezniük a szükséges kiadáscsökkentésről, illetve az adósságplafon megemeléséről. Hogy miért kell emelni az amerikai adósságplafont? Azért, mert a pénzügyi krízis kitörése óta eltelt években az Egyesült Államok ezermilliárd dollárokat költ az adófizetők pénzéből a válságkezelésre, s az államadósság már túlnőtt az amerikai gazdaság egyévi teljesítményén. Hogy mit hozhat az újesztendő? Amennyiben nem születik politikai egyezség, akkor nagyjából 600 milliárd dollárnyi megszorítást, ami éppúgy érinti a szövetségi nyugdíjakat, mint a veteránoknak járó juttatásokat vagy az egészségügyi kasszát.

Nem alaptalan a tőzsdeindexek esésében megmutatkozó, világszerte tapasztalható aggodalom. A parketteken ugyanis már évek óta csak akkor indul be a tánc, ha az amerikai jegybank szórja a pénzt. Ezt a gazdaságélénkítő eszközt nem véletlenül hívják 1961-es „feltalálása” óta twistnek, ugyanis a korabeli táncőrületre utal. Jogos tehát a globális szorongás, hogy ha Amerika megszédül a költségvetési szakadék szélén, s elzárják a pénzcsapot, akkor a válság eddiginél is mélyebb bugyraiba zuhan a világ.

Más kérdés, hogy az idei évben a pesti tőzsdeindex, a BUX, még a nemzetközi borúlátást is jóval alulteljesítette, s a régió egyik sereghajtójává váltunk. A Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitika ráadásul a jövő évi kilátásainkat is felhőzi. A gazdasági miniszter nyilatkozataiból egyre inkább az körvonalazódik, hogy már a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékaira is szemet vetett a kormány, s csak a jelenlegi jegybanki vezetés mandátumának jövő tavaszi lejártát várják, hogy megcsapolhassák az ország biztonsági tartalékát. Nem véletlenül morzsolódik a forint kurzusa, mert egy ilyen nem szokványos lépés árfolyamomlással fenyeget.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!