Csak hétvégén ne legyél beteg! Az ügyvédek asztalán egyre több eset landol az ügyeleti ellátás megoldatlansága miatt. Ma szinte alig van intézmény, ahol szabályosan tudnák biztosítani a munkaidőn túli ellátást.

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Sem a sürgősségi osztályon, sem a gyerekosztályon, sem az ügyeleten nem láttak el megfelelően egy hat hónapos kislányt az egri Markhot Ferenc kórházban, a gyerek ezért agyhártyagyulladásban meghalt – állítják a kislány szülei. A szülők szerint a hat hónapos Amandát 12 órán keresztül senki nem látta el, bár 41 fokos lázasan vitték be a kórház sürgősségi osztályára. A sürgősségiről a gyerekosztályra irányították a szülőket, ahol az ügyeletes orvos beutaló hiányában nem látta el a lázas kislányt. A szülők végül az ügyeletre vitték a gyereket, hogy kapjanak beutalót, ahol az orvos beadott egy injekciót, majd hazaküldte a családot egy recepttel. A kislány azonban ezután is csak rosszabbul lett, ezért a szülők megpróbálták kihívni a mentőket, ahonnan azonnal a gyermekorvosi ügyelethez kapcsolták őket, ahol már egy másik ügyeletes orvos volt beosztva, aki a tüneteket hallva megállapította, hogy a kislánynak agyhártyagyulladása lehet. A szülők ezután ismét visszamentek a kórházba a kislánnyal, a gyermekorvosi ügyeleten végül kaptak beutalót, majd átvitték a gyereket a kórház gyermekosztályára, ahol nem sokkal a betegfelvétel után a kislány meghalt. A kisbaba halálával kapcsolatban rendőrségi eljárás is indult. A tragédia sajnos nem egyedi eset.

Szolnokon az ügyeletben lévő neurológus nem ismerte föl a középkorú férfi infarktusát, hazaküldte, a kamionsofőr másnap a járművére szállva halt meg. Baján három és fél órán keresztül várakoztattak egy várandós asszonyt, azt gondolták, csak túl sokat evett. Mikorra nőgyógyászati konzíliumot hívtak, az asszonynál már uralhatatlan vérzés lépett föl és nem tudták megmenteni az életét. Hasonló annak a 20 éves, hasfájásra panaszkodó fiúnak az esete, akit a szakorvost helyettesítő, rezidensként dolgozó orvosnő fogadott, nem végezte el a speciális, de vakbélgyanú esetén kötelező végbél-kitapintásos vizsgálatot, helyette hazaküldte, a fiú ezért túl későn került szakértő kezekbe, így meghalt.

Íme, néhány eset Ábrahám László egészségügyre szakosodott ügyvéd praxisából. Mindegyik haláleset kimondottan az ügyelet szervezetlenségére vezethető vissza. A jogász szerint ma már szinte életveszélyt jelent, ha valakivel munkaidőn kívül történik baj, csaknem esélytelen, hogy szakszerű ellátáshoz jusson. „Az ügyeletek képtelenek biztosítani munkaidőn kívül a szükséges és megfelelő egészségügyi ellátást. Nem egy helyen kiszervezésekkel, létszám és felkészültség szempontjából is elfogadhatatlan feltételek várják a betegeket” – állítja az orvos-ügyvéd, aki szerint mi sem példázza jobban a helyzetet, minthogy Kecskemét és vonzáskörzetének éjszakai, hétvégi ellátását egy kétszemélyes betéti társaság látja el.

„Szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, nincs olyan hely szinte az országban, ahol biztosítani tudnák az előírt feltételeket” – ez Dénes Tamásnak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének véleménye. Ügyeletre leggyakrabban rezidenseket osztanak be, pedig egy rutintalan, sok esetben bizonytalan, fáradt és feszült kezdő nyilván senkinek sem életbiztosítás. A legaggasztóbb, amikor a kezdő ambuláns rendeléseket is ellát, ott ugyanis ő – akár egy-két hónapnyi munka után – dönt arról, kell-e a kórházi vizsgálat, vagy néhány jó tanáccsal hazaengedheti a beteget. A szövetség felmérései szerint mindenütt gyakorlat, hogy a rezidensek sok, ráadásul felkészültségüket, tapasztalataikat meghaladó feladatot kapnak. Nem ritka, hogy napi 12 órát dolgoznak, s szinte általános, hogy havi 6-7 ügyeletet kell vállalniuk, ebből hármat hétvégén. Sok esetben fizikai képtelenség a felügyelet, ha például 150 ágyas osztályon összesen egy orvos és egy rezidens ügyel.

Az egyik kórházban egy neurológus és egy reumatológus egyszerűen megtagadta az utasítást, amikor le akarták küldeni őket a sürgősségire ügyelni. Az eset komoly botrányt okozott. Ugyanakkor egy másik intézmény reumatológusa most a bírságon felel azért, mert nem tagadta meg a felkérést, viszont a kompetenciáját meghaladó ellátás tragédiába torkollott. A bíró pedig csak azt kérdezte: miért vállalta, ha tudta, hogy nem az ő területe. A rezidens szövetség elnöke szerint az intézmények kutyaszorítóban vannak: havonta újítják meg működési engedélyüket és kapnak rendre – persze csak ideiglenes – jóváhagyást a nyilvánvalóan szabálytalan feltételekre. Ahol pedig igyekeznek megoldani az anomáliát, ott ez igencsak sok pénzébe kerül a kórháznak: Zalaegerszegen 6-7 ezer forintos órabért fizetnek az orvosoknak.

Júliustól már csak szakorvos jelenlétében vállalhatnak ügyeletet a rezidensek a kórházakban, egyedül nem. A rendelet azonban mindössze három osztály: a traumatológia, az intenzív és a koraszülött intenzív osztály esetében írja csak elő ezt. A rezidens szövetség nemcsak a lista bővítését szeretné, hanem azt is: legyenek az ügyeletről szóló adatok nyilvánosak a kórházak weboldalain. A betegeknek ugyanis joguk van tudni arról, hogy ha bemennek egy intézménybe, akkor a rezidens egyedül, vagy egy jelen lévő tapasztalt szakorvos mellett dolgozik. Az ügyeleti beosztás közérdekű adat, ezeket nyilvánosságra kellene hozni, a gyógyulás és a gyógyítás biztonsága is ezt kívánná.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!