Lassan minden bársonyszék gazdára talál Orbán Viktor negyedik kormányában – lapzártánkkor a végleges listát még nem közölték.

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

A miniszterelnök már korábban világossá tette, az új ciklusnak a demográfia és a családpolitika áll a középpontjában, és ehhez is igazol kormánytagokat. A távozó szereplőket nézve az is látszik, kihasználja a lehetőséget, hogy elengedhesse az elkoptatott, elfáradt, esetleg kínos arcokat.

Rogán Antal – aki propagandaminiszter marad – azt nyilatkozta: új kormányzás lesz, jelentős részben új struktúrával és jelentős részben új szereplőkkel, hiszen választ kell adni a migráció és a nemzeti szuverenitás megvédésének kihívásaira. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint „az emberek úgy döntöttek, ők akarják eldönteni, kivel élnek együtt”, így nekik azt is meg kell mondaniuk, hogyan kezelik a népesedés kérdését.

1 miniszter, 10 parancsolat

Ha innen közelítünk, akkor elsőként Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatóját kell először említenünk, mint annak a tárcának a leendő vezetőjét, ahol a családpolitika szálai összefutnak. A neves onkológus, aki az oktatás és az egészségügy látványos eróziójáért felelős Balog Zoltánt váltja az emberminisztérium (Emmi) élén, keresztény alapokon közelít a népesedéstudományhoz. Sokat idézett véleménye szerint a betegségek 70-80 százaléka megelőzhető lenne a Tízparancsolat betartásával.

Lelkipásztor elődje, aki a Polgári Magyarországért Fidesz-alapítványnál folytatja, furcsa nyilatkozatot tett a héten. Azt mondta, hogy szükség volna a kormány munkáját érdemben értékelő valódi diskurzusra, kritikára. Balogról az is kiderült, egy csökkentett paraméterű tárca élén vállalt volna szerepet, de a csúcsminisztériumot soknak tartja.

Amikor a családpolitikai prioritás felmerült, miniszteri bársonyszék várományosaként lehetett tippelni Novák Katalinra, aki az április 8-i győzelmi Kossuth-nótára az Orbán–Semjén duett mellett húzta rá a női szólamot. Az államtitkár azonban államtitkárként folytatja. Az Emmiben még két hölgy államtitkár kap feladatot: Szabó Tünde sportért felelős vezetőként folytatja, míg Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet eddigi vezetője egészségügyi államtitkár lehet. Nő kerül egy tárcavezetői posztra is: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetésének várományosa Bártfai-Mager Andrea, aki a posta- ügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztosi posztot vitte.

Örökösödési illetékes

A kormány számára kínos miniszterek képzeletbeli dobogójára feltétlenül esélyes volna Kósa Lajos. A különös hitek, mondások és hasonlatok minisztere csak az internet népművészeinek fog hiányozni. A Fidesznek azonban több mint kellemetlen lehetett, hogy van egy minisztere, aki balek és/vagy korrupt, és olykor csöndben menekül a sajtó elől, máskor kapubejáróba szorul. A Modern Városok Programját tárca nélküli miniszterként irányító politikus kampányroadshow-ja is meghiúsult emiatt.

Kósa Lajost jó időre félreállították: ő lesz a Fidesz 2019-es önkormányzati választási kampányának vezetője, s mint elmondta: „csak a migrációról fog majd beszélni”.

Ugyancsak kínos szövegkörnyezetbe került Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, mert ő is érintett az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF egyik vizsgálatában. A távozók között van Lázár János kancelláriaminiszter is, aki elvesztette Hódmezővásárhelyt, de megnyerte Csongrádot. Neki még az a gesztus sem adatott meg, szemben Balog Zoltánnal, hogy maga jelenthesse be „döntését” a távozásról.

Címkék: kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!