25 éves az egyik leghosszabb ideje folyamatosan működő civil emberijog-védő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottságot 1989-ben hozták létre, ám valójában 1994 óta dolgozik szervezetként.

„Azóta követi nyomon, hogy valóban gyakorolhatók-e azok a jogok, amelyeket hazai törvényeink biztosítanak, és biztosítják- e a magyar törvények azokat a jogokat, amelyeket nemzetközi megállapodások vagy az emberi jogokra vonatkozó általános alapelvek értelmében biztosítaniuk kell” – olvasható a honlapjukon.

A Magyar Helsinki Bizottság elemzi – indokolt esetben –, bírálja a jogszabályokat és a -gyakorlatot, igyekszik hatni a törvényalkotásra, hogy törvényeink jobban megfeleljenek az emberi jogi alapelveknek, és segítséget nyújt azoknak, akiknek alapvető jogait éppen a jogok biztosításáért felelős közhatalom sértette meg.

A Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke, Kőszeg Ferenc nemrég vehette át a németországi Kassel városának Értelem prizmája díját, amelyhez Orbán Viktor is gratulált. A miniszterelnöki laudációból hosszas levélváltás kerekedett, amelyben Kőszeg Ferenc a díj odaítélését a magyar kormány politikájának bírálataként értelmezte. Orbán Viktor pedig így írt: „Sosem kedveltem azokat, akik napi célszerűség okán és szükség szerinti gyakorisággal újraírják saját élettörténetüket.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!