Azt már tudjuk, hogy a magyarok sok érmet és legalább kilenc aranyat várnak a 2016-os olimpián induló magyar sportolóktól, de túl az érzelmeken, vannak szakmai mérői is annak, ki állhat fel a dobogóra.

Udvarhelyi Gábor, a vívóválogatott szövetségi kapitánya - Fotó: Krizsán Csaba, MTI

- – Kép 1/5

A Vasárnapi Hírek gyors körképe a rajt pillanatában.

Hargitay András (úszóválogatott):
Ellenfelünk az egész világ
Az eddigi legnagyobb létszámmal, 37 úszóval utazunk az olimpiára. A csapat „eleje” dobogóra vagy pontszerző helyre esélyes, és vannak olyan fiatalok is, akiket tanulni viszünk, ők a jövő reménységei. Az elmúlt pár évben, és legutóbb, a londoni Európa- bajnokságon is nagyon szép eredményeket értünk el, bár a kontinensviadal mégsem olimpia. Mégis úgy véljük, hogy az eddigi Európa-bajnoki, világbajnoki győzelmeket, dobogós helyezéseket, „éremhalmozásokat” be tudjuk váltani Rióban. Úgy érzem, jogos reményeket ébreszt Hosszú Katinka elmúlt években nyújtott teljesítménye, Cseh Laci, Verrasztó Dávid jó szereplése, és ahol adott esetben az éremgyűjteményből még hiányzik az olimpiai arany, azt most sikerül beszerezni. Van pár olyan fiatal versenyzőnk, gondolok itt például Kapás Boglárkára, Szilágyi Liliánára vagy Kenderesi Tamásra, aki kellemes meglepetést okozhat. Persze az olimpián, ahol az ellenfelünk az egész világ, mindenki szeretne meglepetést okozni. Storcz Botond (kajak-kenu válogatott):
Öt éremnek nagyon örülnék
Négyévente teljesedik ki a kajak-kenu sportág, mindenki az olimpia évében szereti igazán  megmutatni, hogyan is készült az elmúlt időszakban. Mi jól felépítettük az egyes versenyszámainkat. Nyilván nem fogunk mindenhol érmet nyerni, ezt nem is lehetne elvárni, de a csapatunk jól felkészült. Londonban, 2012-ben nem indultunk minden versenyszámban, most mindegyikben ott vagyunk, és ez sokat jelent. Persze a nemzetközi mezőny is formálódott, máshol is jöttek újak, mint ahogy a kenu egyesben, kenu párosban mi is feljöttünk. A férfi kajak szakágunk gyakorlatilag új versenyzőkből áll, a névsor a zéró tolerancia elve alapján sajnálatos módon többször is változott. Nekik ez lesz az első olimpiájuk, a nőknél már jóval tapasztaltabb a gárda. Például Kozák Danuta, aki egyéniben, illetve négyesben címvédőként, és Szabó Gabriellával párosban világbajnokként áll rajthoz, hat nap alatt hatszor fog versenyezni, és minden második nap lesz egy döntője. Bízom a csapat jó szereplésében, és nagyon örülnék, ha lenne öt érmünk, köztük arany is. Pálvölgyi Miklós (öttusa-válogatott):
Érmekért megyünk
Ezen az olimpián is érmes reményekkel indulunk. Az öttusában nemenként két-két sportoló vehet részt az ötkarikás játékokon. Négy olyan versenyzőnk van, Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Marosi Ádám és Demeter Bence, aki az idei versenyeken is kiválóan teljesített, ezért reálisan bízhatunk abban, hogy Rióban is jól szerepel. A modern öttusa csupán két napig tart, és a nemzetközi mezőny is nagyon besűrűsödött. Amióta megszűnt a csapatverseny, több ország is felmérte, hogy nem érdemes hat versenyzőben gondolkodni, 2-3 sportolóval gazdálkodnak, így azoknál a nemzeteknél is, amelyek korábban nem vitézkedtek annyira, ma már általában van egy-két nagyon jó versenyző. Tusázóink augusztus 18-án állnak rajthoz, a nőknél 19-én, a férfiaknál 20-án lesz a döntő. Minden bizonnyal éles küzdelem lesz, és minden egyes helyezésért nagyon meg kell harcolni. A mieink jól felszültek és nagyon motiváltak, szeretnének dobogóra állni, hogy ebből mennyi valósul meg, azt majd meglátjuk.Udvarhelyi Gábor (vívóválogatott):
Nehéz jósolni
Négyévi küzdelem és kemény munka eredménye, hogy 10 versenyzővel vehetünk részt az olimpián. Mindvégig ott voltunk az élvonalban, bár 2013-ban volt egy kis hullámvölgy, de abból kiverekedtük magunkat. A cél megvan, és úgy érzem, a vívóink mindent megkaptak ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el, de a vívásban a végeredményt előre megjósolni nem lehet. Arra kell figyelni, ami soron következik: győzd le a következő ellenfelet, a többit majd meglátjuk. Az első mérkőzések még nem lesznek annyira nehezek, bár minden egyes csörte fontos, a nyolc között pedig már minden asszó kétesélyes. Nagyon sok függ attól, hogy milyen formában, milyen hangulatban kelnek fel a versenyzők aznap reggel, és megfelelő szerencsére is szükség van, ezért nem lehet előre pontosan kiszámolni, mi történik a páston. Remélem, ez az olimpia is jól sikerül, egy éremmel és pontszerző helyekkel térünk majd haza.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!