Az al-Kaida terrortámadásától való félelem határozza meg a hétvégét: vasárnapra bezártak az amerikai követségek 21 muzulmán országban; Washington egész augusztusra globális utazási figyelmeztetést adott ki, ehhez kapcsolódva pedig az Interpol átfogó jelzést tett közzé a börtönök elleni lehetséges támadásokról. Mindez elemzők szerint azt mutatja: a terrorszervezet ma erősebb, mint egy évvel ezelőtt.

 
A bagdadi Abu Ghraib-börtön (Fotó: Michael V. May/AFP)

A New York Times beszámolója szerint az amerikai hírszerző ügynökségek al-Kaida-parancsnokok elektronikus kommunikációját csípték el, amelyekben a terroristák közel- keleti és észak-afrikai amerikai érdekeltségek elleni támadások lehetőségét vitatták meg.

A megszerzett információk elemzése alapján tették közzé az utazási figyelmeztetést. A lap szerint elég szokatlan, hogy az Egyesült Államok hozzájuthat magas rangú al-Kaida-parancsnokok között zajló operatív tervezés adataihoz, akár informátorok, elfogott e-mailek vagy lehallgatott telefonok segítségével. Ez több volt, mint egy rutinchatelés.

A SITE felderítő csoport szerint a dolognak különös jelentőséget ad az a szöveg, amelyet az al-Kaida jelenlegi vezére Ayman al Zawahri kitett a dzsihadista fórumokra a hét elején. Ebben az amerikai érdekek elleni csapásokra buzdított válaszul az amerikai dróntámadásokra Pakisztánban és Jemenben. Egy ilyen dróntámadás végzett az egykori guantánamói fogollyal, Szaid al-Shihrivel, aki az al-Kaida jemeni alvezére volt. 2011 szeptemberében hasonló támadásban halt meg Anwar al-Avlaki, a jemeni szárny vezetője, aki amerikai állampolgár volt. Mindennek ellenére a terrorszervezet nem gyengült a térségben, sőt nőtt a befolyása Észak-Afrikában. A csoport bombagyártója, Ibrahim Hassan al-Asiri aktív és a hírek szerint számos tanítványt nevelt, akik a helyére léphetnek, ha szükséges.

Washington gyors reagálását az információkra nyilván befolyásolta a bengázi amerikai képviselet elleni támadás, amely a nagykövet és három munkatársa halálával végződött. A New York Times ugyanakkor elemzőket és kongresszusi tisztviselőket idéz, akik szerint a terroristafenyegetés jó lehetőség arra, hogy eltereljék a figyelmet az NSA, a Nemzetbiztonsági Ügynökség világméretű adatgyűjtő botrányáról és még jobb, ha kiderül, hogy a begyűjtött információk egy összeesküvést lepleznek le. Az NSA ténykedését heves támadások érik, amióta egyik elemzője, Edward Snowden leleplezte az elektronikus adatgyűjtést. (Snowden egy évre orosz útlevelet kapott.)

Ami az utazási figyelmeztetést illeti, potenciális célpontként jelöli meg a tömegközlekedési eszközöket és a turista- helyeket. Bruce Riedel, a Brookings Intézet munkatársa, volt CIA-tiszt úgy véli, a sok követségi bezárás és az egy hónapos utazási figyelmeztetés azt sugallja, hogy a fenyegetés reális, azonnali, de a felderítésnek egyelőre nincs fogalma arról, hogy hol következhet be.

Az amerikai bejelentésekhez szombaton az Interpolé társult, mely szerint az al-Kaida börtönöket támadhat meg, hogy kiszabadítsa embereit. A Foreign Policy című lap szerint a börtöntámadás a terrorszervezet új stratégiája. Erre utalnak az elmúlt hónapok eseményei. Az Interpol külön is említi az iraki, líbiai és pakisztáni támadásokat. Legutoljára, július 30-án felrobbantották egy börtön falait Északnyugat- Pakisztánban és 248 rabot szöktettek meg. Közülük 30 kemény terroristának számított, részt vettek öngyilkos merényletek megszervezésében. Hasonló akciókat hajtotta végre Irakban: megtámadták az Abu Ghraib és Taji börtönöket. Nehézfegyvereket is bevetettek és órákig tartó tűzharcot vívtak. A bebörtönzöttek között nagy számban voltak al-Kaida-tagok. Néhány nappal később a líbiai Bengáziban 1200 fogoly tört ki külső segítséggel. Sok elemző úgy véli, hogy a jól koordinált akciók az al-Kaidához köthetők, ami arra utal, hogy a szervezet súlyos veszteségek után a „toborzás” új módjára állt át „Faltörés” elnevezésű hadműveletével.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!