Utolsó esély és a vég kezdete.
- Gyurcsány szerint a miniszterelnöknek szélproblémái vannak.
- Bokros üreslakás-adóval pörgetné fel a várost.
- Szigetvári apró győzelmekre számít.

 
Bokros Lajos megsúgta, kire szavazott tavasszal

Még fel kell menni, elnézést, ez csak amolyan próba volt, szorongatja a korán érkező hívek kezét Bokros Lajos. És megy. Zakója hátát óriáskijelző világítja, SZAVAZZ!, Napfényes nagygyűlés helyett zárt térben búcsúzik a kampánytól a baloldal és bajuszos favoritja – jelöltek, aktivisták, zsurnaliszták adják a közönség gerincét, a hivatalos indoklás miatt a budapesti maratonfutásnak köszönhető dugók ejtették fogva a hiányzókat.

Aztán újra megjön Bokros, de ő a zárszó, előtte a három balos párt vezetője. Szigetvári Viktor azzal a bonmottal nyit, miszerint a rossz politikusokat azok a választók emelik hatalomba, akik otthon maradnak. És bizony az Együtt ügyvezetője szerint a nem szavazók igazából a 2018-as kormányváltás lehetőségét ássák alá. Szigetvári kis győzelmek sorára számít, például szegedi győzelemre, kispesti győzelemre, belvárosi győzelemre. Értsd: itt befutnak a polgármesterjelöltek, akik – szemben a fideszesekkel – nem ingatlankatalógusokat lapozgatnak és lopnak, hanem alázattal szolgálják majd településeiket.

Ami pedig a főpolgármester-jelöltet illeti: aki nem érti, hogy ma Bokros Lajosra van szükség, az arra készül, hogy egyedül szerezze meg a hatalmat, vagy a baloldalt akarja gyengíteni (miközben több plakátja van, mint szavazója – értsd: liberálisok). Ekkor befut egy babakocsival Demszky Gábor, fel is csavarja egy tudósító tápkábelét a kocsikerékre. A Fidesz-uralom vége vasárnap kezdődik, végzi közben Szigetvári.

Dicsérni jöttem, nem temetni, élcelődik Gyurcsány Ferenc Shakespeare-rel, majd kevésbé patetikusan arról beszél, miszerint mindjárt azt mondja a fideszeseknek, hogy figyeljetek ide fiúk, lépésről lépésre foglaljuk vissza az országot, mert Magyarország nem Nápoly és nem Szicília (értsd: camorra meg maffia). De hát a DK elnöke szerint a miniszterelnöknek meteorológiai, pontosabban szélproblémái vannak, nem érti, hogy errefelé nyugati szél fúj, nem keleti. És állhat bármennyire jobbra tőle Bokros, most rá kell szavazni, tökmindegy, ki liberális, ki szocialista, ki progresszív, menjen szavazzon a Lajosra.

Kunhalmi Ágnes gázszerelők gazdagodásáról, államosított krétáról, fideszes polgármesterek dőzsöléséről beszél, de hisz benne, hogy a remény hal meg utoljára. Hosszú ideig ez lesz az utolsó lehetőség, hangsúlyozza a szocialisták budapesti elnöke, hogy változtassunk: tessék elmenni voksolni.

Hatvanöt éve alakult meg a Kínai Népköztársaság, veti szemét a Mennyei Birodalomra Bokros Lajos, és Hongkongra néz, ahol épp diákok százezrei tüntetnek szabad választásért. Ám a kelet népe csak az irányított demokráciában hisz, és ez a helyzet Orbánnal is, akivel most a liberális demokrácia fennmaradásáért kell megküzdeni. A közös főpolgármester-jelölt szerint a demokrácia reparálását az önkormányzatoknál kell kezdeni, hiszen ezek tarthatnak ellen központi hatalomnak, az orbáni diktatúrának.

Az ellensúlyokat, persze, nem lesz könnyű felhúzni, hiszen a választás lehet, hogy szabad lesz, de semmiképp nem tiszta. A Fidesz az adófizetők pénzén kampányol, az ellenzéki aspiráns nem kap szót a magyar rádióban. Hogy elmondja például: üreslakás-adót akar bevezetni, nem ingatlanadót, mert a célja ennek a sarcnak, hogy akár olcsón is kiadja a tulajdonos diákoknak, pályakezdőknek stb. Aki ingatlanadót vezetett be, az Tarlós István (még óbudai polgármesterként tett ilyesmit), most meg közpénzből kitapétáztatja arcképével a várost.

Éljen hát az összefogás – és hogy bebizonyítsa, nem csak prédikálja a szövetséget, megsúgja, hogy tavasszal ő is Kunhalmira szavazott.

Csetepaté Csepelen:
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke „tarkón csapta” azt a férfit, aki leköpte őt szombat délelőtt Budapesten, a csepeli piacon – közölte egy szemtanúra hivatkozva Ábel Attila, a Fidesz helyi szervezetének elnöke. Közleménye szerint a két oldalról lefogott férfit ezek után Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke térddel lágyékon rúgta.
Molnár Csaba az esetet a következőképp írta le: egy ember megpróbált rátámadni Gyurcsány Ferencre, a piac biztonsági őrei kihívták a rendőröket, és átadták nekik a támadót.
A DK-sok szerint Ábel az esetet végignézte, de nem tett semmit.
Az Országos Rendőrfőkapitányság kommunikációs szolgálata közölte: a bejelentés szerint a piacon verekedés történt, a történteket vizsgálják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!