A portugálok elleni fantasztikus 3-3 és a csoportelsőség után vasárnap este Belgium csapata vár a magyarokra a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A belgák nagyon jók, talán a legjobbak az egész mezőnyben. Már velük mecscselni is óriási dolog, legyőzni őket pedig igazi, világraszóló diadal volna.

Az esélyek nem nekünk kedveznek. Belgium, Argentína mögött második az aktuális világranglistán, vagyis – papíron – jelenleg ők a legjobb európai csapat. (Mi a huszadikak voltunk az Eb előtt, de gyaníthatóan előrébb ugrunk.) A belgák mostani csapatát „aranygenerációként” emlegetik. Előttük utoljára a ’80-as években „jegyezték” a belga focit, akkor a Gerets, Cuelmans, Cools nevével fémjelzett csapat ezüstérmet nyert az Eb-n, ’86-ban pedig elődöntőt játszottak a vb-n Pfaff-fal, Vanderberh-gel és Scifóval.

Aztán két évtizednyi relatív sikertelenség után a 2014-es világbajnokságon a negyeddöntőig jutottak. Sokan a mostani tornán várják tőlük a nagy áttörést. Ha nem tudnánk, hogy vérprofikról van szó, azt is mondhatnánk: az esélyesség terhe majd agyonnyomja őket. Mondjuk, a csoportkörben mutatott játékuk nem ezt igazolja. Többségük európai topligában játszik, egyenként akkora pénzért, mint a magyarok együttvéve.

A kapus Thibaut Courtois például a Chelsea-ben véd, Jan Vertonghen és Toby Alderweireld az angol bajnokságban második Tottenhamben kezdő, ahogyan a világ egyik legjobb védekező középpályásának tartott Moussa Dembélé is. Radja Nainggolan a Romát erősíti, Marouane Fellaini pedig a Manchester Unitedet. A támadó középpályás Eden Hazardra (Chelsea) még akkor is nagyon kell vigyázni, ha az idei nem volt éppen a legerősebb szezonja. És még nem szóltunk Romelo Lukakuról, aki az Everton színeiben idén 18 gólt rúgott a Premier League-ben. Vagyis a belgák receptje: nevelj kitűnő játékosokat, add el őket külföldre, aztán hozz össze egy világverő válogatottat. A jelenlegi keretből csak hárman játszanak odahaza.

Két évvel ezelőtt, a világbajnokság után készítettünk interjút Fazekas Lászlóval, a sokszor magyar válogatott labdarúgóval, aki évtizedek óta Belgiumban él és edzősködik ( Mikor leszünk belgák? - Fazekas László a brazíliai vb-ről ).

Ő a szisztematikus munkát és a rengeteg bevándorlót nevezte a belga sikerek forrásának. „A 2000-es évek elején teljesen átalakították az utánpótlásképzésüket – mondta akkor Fazekas. – 2008-ban az a generáció már a pekingi olimpián negyedik lett. Ennek a gárdának a gerincét olyan játékosok adták, akik ma már világsztárok. Az utóbbi évtizedekben a belga társadalom nagyon sokszínű lett, rengeteg bevándorló érkezett, és ez a focin is meglátszik. A kezdő tizenegyből heten nem Belgiumban születtek, de a szüleik biztosan nem. A válogatott azért lehet sikeres, mert ezeket a különböző kulturális hátterű fiatalokat eredményesen integrálja.”

Nem indult jól az Eb a belgáknak. 2-0-ra kaptak ki az első meccsükön az olaszoktól. Aztán összekapták magukat, és Lukaku két, valamint Witsel egy góljával 3-0-ra verték az íreket. Az utolsó, svédek elleni csoportmeccsükön nehezen bár, de 1-0-ra nyertek a svédek ellen, Nainggolan góljával.

 

Magyar–belga múlt.
Utoljára 2009-ben játszottunk a belgákkal, akkor a szintén belga Erwin Koeman volt a magyar kapitány. Simán kikaptunk Gentben 3-0-ra. A gólszerzők: Fellaini, Vermaelen és Mirallas voltak. Tétmeccsen utoljára az 1982-es világbajnokságon találkoztunk velük, a csoportkörben 1-1-et játszottunk, és ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem jut tovább az egyenes kieséses körbe. Ez volt az a meccs, amelyen Varga csodálatos góljával sokáig vezettünk, aztán a 76. percben Czerniatynski kiegyenlített. Korábban a belga kapus Pfaff a 16-os előtt letarolta a tiszta gólhelyzetben kitörő Fazekast, de megúszta sárgával. Pechünk volt, talán most nem lesz.

 

Nem írnak már olyan lekezelően a magyar válogatottról a belga sajtóban, mint fél évvel ezelőtt.
Februárban még a csoport utolsó helyét jósolták, ma már csak finoman emlegetik, hogy Platini reformjának köszönheti Magyarország, hogy egyáltalán kijutott az Eb-re.
A La Libre Belgique napilap Euro 2016: Belgium vet véget a magyar álomnak? címmel hozta ki elemzését annak apropóján, hogy a vörös ördögökkel került össze Magyarország a nyolcaddöntőben. A kérdőjelet nem szabad szem elől téveszteni, ahogy azt sem, hogy szakértők elismerik: igencsak meglepte őket a magyarok teljesítménye. Így már csak remélni tudják, hogy megismétlődik majd az 1972-es Eb-n elért 2-1-es eredmény.
A másik neves napilap, a Le Soir ezzel szemben már adottnak vette, hogy a magyar válogatott kemény ellenfél, és cikkében olyan gyakorlati kérdéseken lamentált, betegyék-eRomelu Lukakut a kezdő csapatba azután, hogy a svédek elleni meccsen nem igazán teljesített.
SZ. Á.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!