Csendes ma az ivó, csendes és hangulattalan. A kocsmáros éppen a poharakat törülgeti. Kényszeresen tesz-vesz, megemeli a poharat, a fény felé tartja, lesi, leheli, törli, majd új poharat szed elő, fény felé emel, les, és töröl. Még hárman ücsörögnek bent, de nincsen más csak a poharak bámulása, lassú kortyolgatás, csönd, és háttérrádiózás.

 
Vajszló

– Vajszlót az isten jókedvében teremtette, olyan a táj, hogy párja sincs, de mi hol összeveszünk, hol összebékülünk. Már szinte egymással sem beszélünk, régi barátságok múlóban, mérgünkben köszönni is elfelejtünk, a falu megosztott lett – árulja el a ritkás fogú ember. Megtörte a csendet, élt a kínálkozó lehetőséggel, hogy a kis köpcös sietősen, mint akinek dolga akadt, távozott. – A pénzhiány tesz mindent tönkre. A bort úgy szeretem, úgy ittam, éppen annyi szódával, ami csak súrolja, karcolja a tetejét. Most, ha telik rá, a szódába kérek kis bort, hogy valami ízt adjon, azt iszom, de mégis jó itt, addig se vagyok levegőn, ugye.

Árnyalhatták már választékosabban a gazdasági helyzetünket, bajainkról szólhattak már ékesebben, de ennél képszerűbben aligha. Ezért kérjük, árulja már el, miért, hogy még a kocsmában se beszélnek egymással az emberek?

Mert csóróság van, munkanélküliség, és csőd mindenfelé, feleli. Eladó­sod­tunk, a falu ki sem látszik a tartozásból, a polgármesterünk meg prémiumokat osztogat, most biztonsági őröket bérelt fel, mert fenyegetve érzi magát. Az utolsó testületi ülésen a képviselők – az „ötök” – a pazarló gazdálkodás miatt fel­füg­gesztették a polgármestert állásából, és a jegyzőt is, mire ők válaszul kitiltották az ellenük szavazó képviselőket a hivatalból, majd őket függesztették fel. Itt már, aki él és mozog, fel van függesztve, sakk-matt, uram – foglalja össze a ritkás fogú vendég.

A falu úgy fest, folytatja, hogy vannak a „Valisták”, Denke Valéria polgármester hívei, és vannak a „puccsisták”, akik szeretnének tisztán látni a dolgokat. Milyen ember a Vali? No, hogy dicsérjem is, ígérni azt tud. Kétszer már megválasztották, tavaly érezte, rezeg a léc, eddig független volt, most a plakátokra írta: a Fidesz–KDNP támogatásával. De ez sem jött be, többször átszámolgatták a voksokat, de hiába, egy szavazattal kevesebbet kapott, mint Szabó Kornél. Akkor óvtak, hogy volt szavazó, akitől nem kérték el a papírjait. Minek kérték volna, kis falu ez, a szomszédok ismerik egymást. Az óvását mégis elfogadták, a megismételt választáson 26 különbséggel ő nyert. De sokra nem ment vele, az új testület gyanúsnak találta a dolgait, könyvvizsgálót hívott, az csúfságokat talált, ezért állásából felfüggesztették. Itt tartunk, se polgármester, se testület, se béke.

Jól telebeszélte a fejüket, mondja a köpcös, amikor a ritkás fogú a mosdóba megy. Puccsista ő is, mint az ötök, nekik senki, semmi nem szent, pedig nem úgy van az, ahogy mondja.

– Miért, hogy van? – kérdezzük, de már újra poharát nézi, faggatni őt tovább felesleges. Indulunk a hivatalba, megtudni, akkor hogyan is van. A kapuban még mindig őrző-védő emberek ácsorognak. Nem mondhatni, hogy erőt fitogtatnak, mosolygósak, halk szavúak, miben segíthetünk, kérdik. Ezt kérdik a hivatalban is, aztán a karjukat tárják, a polgármester a jegyzővel kistérségi ülésre ment. Ma már nem is várjuk, keressék holnap, vagy telefonon, tanácsolják.

A körzeti orvosi rendelőhöz, dr. Vittay Szilárdhoz, az öt „renitens” képviselő egyikéhez megyünk. Aznapi utolsó betegétől búcsúzik, arcán látszik, nem hiányzik neki a sajtó. Belekeverték az ügybe a nagypolitikát, mi nem azért harcolunk, mert a polgármester kormánypárti, mi pedig pártoktól függetlenek lennénk. Lojálisak vagyunk a hatalomhoz, csak arról van szó, a falu évi 280 millió forintból gazdálkodik, de már százmillió forintra nőtt a hitelállományunk. Arra keressük választ, hogyan akarja ezt Vajszló kigazdálkodni.

– És mire jutottak?

– Majdnem semmire. Spórolni kellene, de nem szűnik a pazarlás, például egyetlen hónapra a hivatal egymillió forintot költött irodaszerekre. Egy ekkora faluban? Független könyvszakértőt fogadtunk. Sok szabálytalanságot feltárt, ezért május 19-re testületi ülést hívtunk össze. Denke Valéria megnyitotta az ülést, majd amikor meghallotta, hogy fel akarjuk őt függeszteni, az ülést berekesztette, a jegyzővel és Füles alpolgármesterrel együtt távozott. Akkor a másik alpolgármester újra megnyitotta az ülést, a munkát folytattuk, s amikor hétfőn a hivatalba mentünk, hogy az ülésről készült jegyzőkönyvét aláírjuk, őrök állták az utunkat, hogy senki nem mehet be a hivatalba. De mi képviselők vagyunk, tiltakoztunk. Akkor pláne nem jöhetnek be, felelték, de az eljárás ezzel nem akadt meg, az ülés jegyzőkönyvét a jegyzőnek 15 nap alatt kell a kormányhivatalhoz továbbítani, nekik újabb 15 napjuk van, hogy döntsenek. Közös az akaratunk, hogy végre rend legyen Vajszlón – mondja Vittay doktor, mire az éppen betoppanó képviselőtárs Uri Gergely helyesel, de annyit megjegyez, úgy tudja, a jegyzőkönyv még a jegyzőnél van, de határozottan ígéri, most már elküldi, az ügyben döntés születhet, végre megnyugodhat a falu.

Természetesen keressük Denke Valériát is, szorgosan hívogatjuk. Még üzenetet is hagynánk neki, visszahívást remélve, de a gépi hang sajnálattal közli, az üzenetrögzítő megtelt, nem rögzítheti a hívást. Azért nem maradunk a véleménye nélkül, eddig tett nyilatkozataiból megtudjuk: a könyvvizsgálói vizsgálat szerinte nem volt objektív, emiatt bejelentést is tett a kamaránál. Úgy véli, a lezárult vizsgálat csak hangulatkeltésre volt alkalmas. Állítja, hiába fejlődik a falu, az ötök, az öt képviselő a választás óta folyamatosan támadja, a megbuktatásán munkálkodik. A május 19-i testületi ülést, a felfüggesztését törvénytelennek, semmisnek tekinti, de ha kell, áll a vizsgálatok elé.

A Baranya megyei Kormányhivatal vezetője, Bércesi Ferenc gyors döntést ígért az ügyben. A napokban elküldött ál­­lásfoglalásuk szerint a május 19-i ülés törvényes keretek között zajlott le, így az ötök úgy vélik, a polgármester és a jegyző felfüggesztése törvényszerű volt. Az ügyészség is lépett, az átvilágításról ké­­szült jegyzőkönyv alapján a Siklósi Városi Ügyészség „hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt” június 6-án nyomozást rendelt el el. Június 9-től megbízott új helyettes jegyző irányítja a hivatalt, Vajszló polgármestere és a jegyző ügyével a munkaügyi bírósághoz fordult.

A falu? Csendes és minden részletre figyel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!