Se Soros, se ENSZ, se Brüsszel, se migránsok, csak egy fotó a menekültekről, és egy Stop-tábla. Kikerült a kormány legújabb hirdetése a választási kampány utolsó napjaira. De a kabinet másként is üzent a híveinek.

 

Az évek óta tartó idegenellenes kampány újabb, egyszersmind legriasztóbb fejezetéhez érkezett. Az állami költségvetésből finanszírozott üzenetből szakértők szerint sok minden következik. Nem nehéz szélsőjobboldali vonásokat felfedezni rajta, hiszen szavak nélkül a megfogalmazott jelekből az idegenek, a színes bőrűek elutasítása következik. A kormány ugyan azt állítja, hogy legújabb plakátja az ENSZ migrációs politikájának az elutasítása, de a fotó – vette észre a Magyar Nemzet – a brit euroszkeptikus, jobboldali nacionalista-populista párt Brexit-kampányában szerepelt.

Tuzson Bence csapata a kormánytól (a külföldi forrásoknak köszönhetően) független civileknek is nekiment a héten. A célpont ezúttal a Helsinki Bizottság volt, amely szerintük migránsokat akar betelepíteni. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról tartott sajtótájékoztatót, hogy nem adják ki a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját. A bizottság közölte: nem kérte ki a kormánytól az állami tulajdonú lakások listáját. Kiderült, a kormányhoz egy ügyvéd tagjuknak a Nemzeti Vagyonkezelőhöz írt elektronikus levele jutott el valahogy, amelyben egy ügyfele hagyatékát keresi. Az eset nyomán az ügyvéd a kamarához és az adatvédelmi hatósághoz fordult panasszal.

A kormánykampány vidéken is felpörgött. Mellár Tamás (független, amúgy a Fidesszel szemben esélyes) jelöltet vádolták a kormány retorikájához illeszkedően azzal, hogy a jobboldali közgazdász migránsokat (és cigányokat) akar betelepíteni.

A betelepítés egyébként továbbra is a Fidesz gyakorlata. Folyamatosan kapnak oltalmat menekültstátuszra jogosultak, de a gond a bevándorlási biznisszel, a letelepedési kötvényekkel van. A  Transparency International (TI) – mint a másik „sorosista” kormánycélpont – nyílt levelet írt a politikai pártok vezetőinek ez ügyben. A korrupcióellenes szervezet szerint a kötvényprogram masszív veszteséget okozott az adófizetőknek, miközben ismeretlen hátterű offshore-cégeknek 60 milliárdos hasznot hozott. „A kormány megsértette az Alaptörvény előírásait, mert a nemzeti vagyont csak átlátható cégekre lehet átruházni” – mondta erről Ligeti Miklós jogi igazgató a Klubrádiónak. Szerinte a kormánynak vissza kell követelni a pénzt, a felelősöket bíróság elé kell állítani, és ellenőrizni kell, hogy a beengedettek veszélyt jelentenek-e Magyarországra.

Erre lenne adott esetben a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, amely Németh Szilárd alelnökkel az élen bújócskázik az ellenzékkel. A néhai rezsibiztos angyalföldi fóruma hozta a hét egyik legnagyobb mélypontját: egy férfi az állampolgárság megvonását követelte az ellenzékiekre, ha már halálbüntetés nem lehet.

Még egy hétig a jövő zenéje, kirakhatja-e a Stop-tábláját a kormányfő április 9-én, és ha igen, hová.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!