Az elveken túl végre konkrétumokban is megállapodott az MSZP és az Együtt 2014: közös egyéni jelölteket indítanak, tiszteletben tartják egymás aktivistahálózatát, létrehoznak egy forródrótot, amely segítségével a szövetség gyengítésére indított önálló akciókat igyekeznek meggátolni, továbbá közös programot alkotnak a 2014-es választásokra.

 
Németh András Péter felvétele

Udvarias távolságtartással fogadta az MSZP választmánya az ülésre meghívott Bajnai Gordont, de pár óra múlva már vastapssal üdvözölte, hogy a szocialista párt és az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség négypontos megállapodást kötött a jelenlegi kormány leváltása érdekében. A szombati zárt körű tanácskozáson értesüléseink szerint ugyan több választmányi tag is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Bajnai pártja a szocialisták szavazóit szívja el, a légkör végig higgadt maradt.

Nem taktikázni jött, hanem az együttműködést erősíteni, és a félreértéseket eloszlatni – kezdte beszédét Bajnai, aki emlékeztette hallgatóságát: egyszer egy válság idején már sikeresen együttműködtek, és most is képesek erre. „Azért tértem vissza, hogy az összefogást segítsem, és mindent a választási sikernek rendeltem alá”; le kell váltani az „Orbán– Simicska rezsimet”, ezután pedig jó kormányzásra van szükség – mondta a volt kormányfő. Bajnai évadnyitó beszédéhez képest kevésbé keményen, sőt, inkább elismeréssel szólt az MSZP közelmúltjáról: a mérések szerint a szocialistáknak jelenleg 1,2 millió körüli támogatottságuk van. „Ez a 2010-es választási vereség után elismerésre méltó. Azonban a korszakváltáshoz több támogatóra van szükség. A többség kormányváltást akar, meg kell őket szólítani” – jelentette ki. A volt miniszterelnök beszélt arról, hogy két dologra van szükség: a korszakváltás garanciájára, valamint egy jó programra. Ezt pedig összefogással lehet megteremteni. „Október óta azt mondom: 2013 őszére készen kell állni. Négy cél van előttünk: leváltjuk a rezsimet, nem követjük el a 2010 előtti hibákat, nyugalmat teremtünk az országban, és végül: jó kormányzással egy gyarapodó országot teremtünk, amely a szolidaritásra épül” – idézte az elhangzottakat az atv.hu. „Ha az egyik ellenzéki erő legyőzi a másikat, végül Orbán Viktor győz le mindannyiunkat” – fogalmazott. Ennek elkerülésére több dologra is szükség van: mindenekelőtt el kell jutni a bizonytalanokhoz, további 22 ezer aktivistára van szükség, hogy ezzel is garantálni tudják a választás tisztaságát, ezen felül a választás finiséhez további aktivisták kellenek, hogy a mozgósítás is hatékony legyen, és hogy a „Kubatov-listák segítségével működő fideszes mozgósítást is ellensúlyozni lehessen” – sorolta a teendőket Bajnai. A miniszterelnök-jelöltről szólva a volt kormányfő megismételte: az egész ellenzéknek van szüksége miniszterelnök-jelöltre, olyanra, aki a legtöbb szavazatot hozza, és akivel győzni lehet. „Nem szabad csupán erre az egyetlen kérdésre szűkíteni az összefogás kérdését” – tette hozzá Bajnai, aki szerint a leendő jelöltnek hitelesen kell képviselnie a korszakváltás ígéretét.

Ha vesztünk, egy egész ország veszít, ezért is történelmi jelentőségű a 2014-es választás – így indított az MSZP elnöke. Mesterházy Attila szerint, míg az egyik oldalon sok pénz és óriási médiafelület van, a másikon ez nincs meg, sőt, minden eszközt bevetnek arra, hogy éket verjenek a demokratikus erők közé. Új szavazókra, a szocialistákét kiegészítő szavazatokra van szükség, s ez az egyik értelme az együttműködésnek. „Házi feladata mindenkinek van, mert még sokan nem állnak készen az együttműködésre. Ezzel együtt vigyáznunk kell egymásra, segítenünk egymást, s persze az is érthető, hogy a választók miért türelmetlenek” – fogalmazott a pártelnök. Szerinte a választási győzelemhez és ezzel a korszakváltáshoz jó programra van szükség, és az igazságtalanságra, valamint az egyre nyilvánvalóbb egyenlőtlenségre kell koncentrálni. „Abban egyetért mindenki a baloldalon, hogy 2014-ben kell leváltani az Orbán-kormányt. Rendszert kell váltani és jobban kormányozni, mint 2010 előtt. Szükség van a bizonytalan szavazók megnyerésére, és az összefogás erőt, lelkesedést önthet a szavazókba, katalizátora lehet ennek a folyamatnak. A remény, a hit pislákol az emberekben, de kell hozzá gyújtós is. Az együttműködés szükséges, de nem elégséges” – mondta Mesterházy az atv.hu szerint.

Egyszer már ki tudta vezetni a válságból az országot a szocialistákkal közösen, ugyanerre lesz szükség 2014-ben, ám fontos, hogy a válság sokkal nagyobb, mint volt. Emiatt kell a széles körű összefogás, amelyben kikerülhetetlen a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialista párt – hangoztatta a közös sajtótájékoztatón Bajnai Gordon. A miniszterelnök-jelölt személyéről sem Bajnai, sem Mesterházy nem nyilatkozott, azt viszont elárulták, az Együtt–PM következő elnökségi ülésére Botka László és Mesterházy Attila is meghívást kaptak, mindketten ott lesznek az eseményen. Arra a kérdésre, hogy a széles ellenzéki összefogásnak a DK is része lehet-e, a volt kormányfő megismételte: először a két legnagyobb támogatottságú pártnak kell egyezséget kötnie. Mesterházy hozzátette: vannak ügyek, amikor a DK-val is konzultálnak.

A választmányi ülésen mindkét politikus egyetértett abban, hogy az erős összefogás alapja az, ha mindenekelőtt a két legnagyobb demokratikus ellenzéki erő összefog egymással – Bajnai múlt heti kezdeményezését még elutasította az MSZP, és a június 16-i kétpárti egyeztetés helyett két nappal későbbre meghívta a Demokratikus Koalíciót is tárgyalni, de végül az E14 el sem ment a tanácskozásra. Ugyanakkor a három párt közösen hoz létre egy alternatív választási bizottságot, sőt oda az LMP-t is várják. A DK-hoz fűződő viszonyt bonyolítja, hogy Gyurcsány Ferenc meg tud szólítani olyanokat, akiket a másik két párt nem, viszont rendkívül magas az elutasítottsága is. Ráadásul annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt elváltak útjaik, a felmérések szerint még ma is tömegek kötik a szocialista párthoz Gyurcsányt – és mellesleg Bajnait is – erről a Policy Solutions igazgatója beszélt a Népszabadságnak. Boros Tamás szerint Bajnainak sikerült kormányzása eredményeit pozitívan beállítani és saját személyéhez kötni, de ezt az imázsépítést a negatív fideszes plakátkampány sikeresen megállította. Annak ellenére, hogy az értelmiség körében az E14-nél rögzült a korábbi kormányzás minden pozitívuma, a szocialistáknál pedig minden negatívuma, 2014-ben a szavazást eldöntő tömegeknél mindkét szervezetnél ballaszt lesz a múltbeli teljesítmény. Ez megnehezíti az „elmúlt nyolc évvel” való leszámolást, az MSZP személyi megújulását követő politikai megújulását, amely nélkül a közvélemény nem vevő az üzenetekre, de Bajnaiéknak is inkább a jövőképükkel, és nem a múltbeli eredményekkel kellene kampányolniuk.

A választmányi ülésen elfogadták az MSZP stratégiáját is. Ennek célja a ma még párt nélküli, bizonytalan választók megnyerése, a meglévő szimpatizánsok elkötelezettségének erősítése és a szocialisták üzeneteinek hatékonyabb közvetítése, valamint az, hogy a bizonytalan szavazók előtt is világossá tegyék: az ország állapotáért Orbán Viktor miniszterelnök felelős. Mesterházy az elkövetkező egy év kiemelt témái között említette az emberek megélhetési problémáira, szociális nehézségeire, a munkanélküliségre adott válaszokat, de ezután sem hagyják szó nélkül a rasszista, antiszemita megnyilvánulásokat.

A választmány felhatalmazást adott az MSZP megyei elnökeinek, hogy kezdjenek tárgyalásokat a „demokratikus ellenzéki” pártok helyi szervezeteivel. A mandátum a közös akciók szervezésén túl kiterjed a közös jelöltek kiválasztására a parlamenti, illetve az önkormányzati választásokon. A közös lista állításáról még nem esett szó – ezt az MSZP már régóta szorgalmazza. A pártelnök idő előttinek nevezte azt a kérdést, hogy az egyéni jelölteken milyen arányban osztozhat az MSZP és az E14, de a miniszterelnök-jelöltre vonatkozó érdeklődést is elhárította: az egyeztetések azért fontosak, hogy lényeges kérdés legyen, ki az ellenzék kormányfőjelöltje, ma ugyanis a biztos pártválasztók között még a Fidesz vezet – mondta Mesterházy.

Zuglóban már együtt vannak

Együttműködési megállapodást írtak alá szombaton az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció (DK) zuglói képviselői, akik a jövőben összefogva kívánnak fellépni Papcsák Ferenc fideszes polgármesterrel és a városrész kormánypárti vezetőivel szemben. Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő elmondta: Papcsák megbukott polgármesterként, mivel elvesztette a városrész irányításához szükséges többséget a kerületi közgyűlésben. Zugló a jelenlegi helyzetben működésképtelen – jelentette ki. A három párt zuglói szervezetének együttműködési megállapodását az Együtt 2014 XIV. kerületi szervezetének nevében Fekete Judit, a zuglói DK képviseletében pedig Árpási Zoltán írta alá, akik egyúttal hangsúlyozták, közös céljuknak tartják a városrészben kialakult káosz felszámolását. Papcsák úgy reagált: nyilvánvalóan elindult a negatív kampány, mert az egyébként sikeres ciklus eredményeit megpróbálják relativizálni, elfedni. (MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!