Az intelligenciahányadost mérő IQt-esztek évszázados történetében 2011-ben először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké – jelentették be kutatók Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról és Argentínából gyűjtött adatok alapján idén februárban.

A férfiak korábban általában 5 ponttal értek el többet. Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban. A kutatók egyelőre nem tudnak magyarázatot adni a trendre. Ez azonban még nem látszik sem a foglalkoztatási, sem a fizetési statisztikákon. De legalább már vannak kedvező jelek: Nagy-Britanniában a huszonéves diplomás nők jobban keresnek a velük egykorú férfiaknál, igaz, csak 2 százalékkal – derült ki egy tavaly ősszel publikált brit tanulmányból. A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a nők fizetése végre valóban elkezdte tükrözni az egyetemi oktatásban nyújtott teljesítményüket, és még egy nemzedékbe telik, mire a fizetések közötti eltérések az idősebb munkaerő esetében is megváltoznak. Az összes korosztály tekintetében ugyanis a női vezetők még mindig 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az azonos pozíciót betöltő férfiak.

Az Egyesült Államokban – ahol mára 3 diplomás nőre 2 diplomás férfi jut – a gazdasági válság idején elbocsátott dolgozók kétharmada férfi volt. Ez annak fényében még érdekesebb, hogy 2008-ra a dolgozó nők harmada vezető pozíciót töltött be, vagy diplomás volt, és fizetése ennek megfelelően átlag feletti. Ugyanakkor a Forbes magazin szerint általánosságban a „gyengébbik nem” képviselői vezetői pozícióban csak 80 százalékét kapják hasonló munkakört betöltő férfitársaik fizetésének, pedig egyre többen verekszik be magukat a vezetők közé. Érdekes ugyanakkor, hogy egy 2011-ben készített lista szerint az 500 legértékesebb informatikai cég közül mindössze ötvenet vezetnek hölgyek, de közülük öten is bekerültek a 10 legjobban fizetett vezető közé, sőt, a két legjobban fizetett vezérigazgató nő. Nemrégiben a Yahoo! a Google-től halászta el vezérigazgatónak Marissa Mayert, aki ráadásul hat hónapos terhesen kapta meg a munkát.

Anyagilag is jól járnak azok a cégek, amelyeknek a vezetésébe nők is beleszólhatnak – derült ki a Credit Suisse kutatóintézetének vizsgálatából, amely nagyvállalatok hatévi teljesítményét vetette össze egymással. Azok a cégek, amelyeknek igazgatótanácsában nők is vannak, 26 százalékkal jobban teljesítettek, mint a hozzájuk hasonló, férfiak uralta cégek. Ráadásul azok a cégek, amelyeknek női vezetői is voltak, kevesebbet buktak a válságon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!