Meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet annak ellenére, hogy nemhogy tömeges illegális bevándorlás nincs Magyarországon, de lényegében semmilyen.

 

A rendőrség honlapjának friss adatai szerint a schengeni külső határokon át idén eddig összesen 301 ember érkezett illegálisan Magyarországra, azaz napi átlagban valamivel több mint 1 olyan ember van, akinek ez sikerül. Azok ugyan valamivel többen vannak – napi átlagban 10-15-en –, akik megpróbálnak bejutni a déli határzáron át Magyarországra, de őket vagy már a kerítésnél feltartóztatják, vagy a határ közeléből visszaviszik őket a szerb oldalra.

Az adatsor azért lényeges, mert a válsághelyzet elrendelésének, illetve fenntartásának törvényben rögzített feltételei vannak. Ezt az intézkedést először 2015 szeptemberében hirdették ki a déli megyékre, csakhogy akkor még valóban tömegek vonultak át Magyarországon Nyugat felé, napi több ezer migráns. 2016 márciusában az ország egész területére kiterjesztették a válsághelyzetet, hat hónapra, amit utána folyamatosan hosszabbítgatnak. Válsághelyzetet a jogszabályok szerint akkor lehet elrendelni, ha a menedékkérők száma meghaladja a napi 500–800 főt (attól függ, hogy heti vagy havi átlagban nézzük), vagy a tranzitzónákban lévők száma az 1000–2000 főt, illetve, ha olyan helyzet alakul ki, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti. Csakhogy ezek egyike sem áll fenn jelenleg.

FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!