Mármint nekünk napkeleten, Amerikából nézve napnyugaton – lassan kezd a nyílt konfliktus fázisába lépni az amerikai–kínai gazdasági háború. Trump elnöknek ugyanis megrögzött véleménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok gazdasága abban az esetben lendülne fel a leginkább, ha a világ többi részével nem ápolna kapcsolatokat – és mindent meg is tesz ennek érdekében.

 

Trump naggyá kívánja tenni Amerikát, éspedig azon az áron, hogy elzárja a világgazdaságtól, ami 2018-ban nem nehéz feladat, hanem lehetetlen. Különösen nehéz függetlennek maradnia a világméretű gazdasági folyamatok egyik fő tényezőjétől, Kínától. Az Európai Uniótól sem könnyű elzárkózniuk, de az elmúlt napok eseményei főként Kínáról szólnak, az amerikai–kínai gazdasági kapcsolatokról, illetve arról, hogy ezek kezdenek megszűnni.

Büntetnek, nem tárgyalnak

A mostani fázis hétfőn kezdődött, mikor keleti parti idő szerint éjfélkor, pekingi idő szerint délben az amerikai kormányzat újabb büntetővámot jelentett be a kínai árucikkekre, ezúttal 10 százalékosat, 200 milliárd dollár értékű termékre. Ezt megelőzően az amerikai kormány 50 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 25 százalékos pótvámot, július elejétől 34 milliárd, augusztus utolsó hetétől pedig további 16 milliárd dollár értékű, több százféle árut sújtanak büntetővámmal.

Igen ám, csakhogy épp jövő hét elején kezdődtek volna meg a szakértői szintű megbeszélések Washingtonban, amelyek előkészítették volna Liu He miniszterelnök-helyettes péntekig tartó kétnapos tárgyalásait. Liu He az amerikai–kínai gazdasági párbeszéddel foglalkozó kínai delegáció vezetője és Hszi Csin-ping kínai államfő és pártelnök gazdasági főtanácsadója. Nos, a történtek után már a megbeszélések is elmaradnak. Kína válaszlépésként lemondta a jövő hétre tervezett összes kereskedelmi megbeszélést az Egyesült Államokkal. Márpedig a megegyezéshez két fél kell, egy sosem elég.

Elefántok és egerek

De Kína és az Egyesült Államok viszályát az egész világgazdaság is meg fogja érezni, ez nem egy Csendes-óceán menti vita. A Fitch hitelminősítő múlt pénteken ismertetett elemzése szerint, amennyiben a washingtoni kormányzat valóban meglépi hétfőtől az újabb vámemelést a kínai termékekkel szemben, az már érezhetően befolyásolhatja a globális gazdaság alakulását.

Az OECD a héten szintén az eddigieknél borúlátóbb előrejelzést közölt, mégpedig főként a kereskedelmi konfliktusok számának növekedése miatt. Kérem, ahol az elefántok csatáznak, ott rossz a mezei egereknek is, a magyar gazdaságot is erősen megmozgathatják ezek a folyamatok.

Felvették a kesztyűt

Ráadásul Kína nem megy a szomszédba egy kis cselvetésért… Mert mit jelentett be Lien Vej-liang, Kína központi gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alelnöke?

Csak annyit, hogy „Minden kétséget kizárólag közvetve és közvetlenül is hatnak a kínai gazdaságra a kínai termékekkel szemben elrendelt újabb amerikai büntetővámok. A washingtoni intézkedés komoly hatással lesz egyes ágazatokra. A kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. Az amerikai döntés fényében még inkább arra van szükség, hogy a kínai cégek nyissanak a külföld felé, bővíteni kell a kölcsönösen előnyös együttműködést az EU-val, Japánnal, Oroszországgal, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével és az afrikai országokkal.”

Ezek bizony már nem szóvirágok. Ez nyílt fenyegetés. Kína felvette a kesztyűt.

FOTÓ: AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!