Egyszerű volna az úszószövetség és a válogatott úszók között a héten kirobbant balhét a magyar úszósportban kialakult állapotokkal magyarázni. Persze lehetséges, hogy – ahogy általában – most is a legegyszerűbb magyarázat a nyerő. Vagy a politikai.

 
Jóban vannak. Orbán Viktor, Hosszú Katinka és Shane Tusup egy női vízipólómeccsen Rióban - Fotó: Illyés Tibor, MTI

A harci kürtöt – ahogy már nemegyszer – most is Hosszú Katinka fújta meg. Rio háromszoros bajnoka nyílt levélben ment neki Gyárfás Tamásnak és a Magyar Úszó Szövetségnek. „A helyzet nemhogy nem változott tavaly ilyenkorhoz képest, hanem csak romlott 2015 óta. Egy év elteltével jóformán ugyanott tartunk, ahol eddig” – írta a világ jelenlegi legjobb úszónője. Elfogadhatatlan, hogy az eredményeikkel, keserves munkájukkal a szövetség a sajátjaként dicsekszik, és arra hivatkozik, nélküle nem lenne világversenyek otthona Magyarország – így Katinka, aki távozásra szólította fel az elnököt.

Amikor az úszó legutóbb (még az olimpia előtt) a szövetség és Gyárfás Tamás fejére olvasta, hogy nem segítik megfelelően a versenyzők felkészülését, gyakorlatilag egyemberként álltak ki mögüle az úszók. Pontosabban senki nem vállalta, hogy nyíltan kritizálja a szövetséget, és elmondja azt, amit mindenki tud: a csillogó felszín alatt rohad az építmény. Hosszú tavaly januárban még csak olyan konkrét dolgokról beszélt, mint a regeneráló szoba, a személyi gyúró és a mozgáselemző szoftver hiánya, amire Gyárfásék azonnal úgy reagáltak, hogy nyugi, meglesz minden, amit csak Katinka kér. „Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen” – írja mostani levelében Hosszú. De mára az is kiderült: korántsem szobákról és szoftverekről van szó. „A konfliktus nem Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka, de még csak nem is Hosszú Katinka és az úszószövetség között van, hanem alapvetően, és azt gondolom, hogy ez az úszástól függetlenül is nyugodtan kijelenthető, hogy a versenyzőtársadalom és az őket kiszolgáló szervezet közötti világnézeti és látásmódbeli különbség” – mondta a Bernek Pétert képviselő Strongaa Management ügyvezetője, Kőrösparti Gábor egy televíziós interjúban. Ebből két dolog mindenképpen következik. Egyfelől a probléma sokkal mélyebb és összetettebb, mint amiről a szövetség egyáltalán hajlandó tudomást venni. Másfelől: Katinka most már nincs egyedül. Gyakorlatilag a teljes magyar úszó elit felsorakozott mögötte.

A sort Gyurta Dániel nyitotta, aki elsőként állt ki Hosszú mellett. „Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát” – mondta Gyurta. Nem sokkal ezután a Verrasztó testvérek is megszólaltak az ügyben. „Megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében” – írták közleményükben. Kapás Boglárka volt a következő a sorban.

Ő óvatosan nem Hosszú nyílt leveléhez, hanem Gyurtához csatlakozva írta, hogy „sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélnünk”.

A hab a tortán az egykori sportállamtitkár és olimpiai bajnok Czene Attila megszólalása volt. „Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során. Gyárfás Tamás olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, melyekben nem igazán kompetens.” Czene nyilatkozata nemcsak a szöveg keménysége miatt lehet érdekes, hanem mert azt a kormányhoz igen közel álló Lokál című bulvárlapban tette.

Ez pedig azt jelenti, hogy az úszók belügyeként indult (persze sosem volt az, hiszen nálunk minden politika) botrány szintet lépett. Hogy Gyárfás Tamásra kiadták a kilövési engedélyt, egyes sajtóorgánumok már Hosszú januári akciója után is sejteni engedték. Akkor azonban még úgy tűnt, a háttérben egymásnak feszülő erők (a Nemzetközi Úszó Szövetség például, amelynek alelnöke Gyárfás) küzdelméből Gyárfás kerül ki győztesként. Az egykori sportújságíró és Nap Tv-vezér korábban együtt lobbizott Barcelonában Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hosszú Katinkával a budapesti vb-rendezésért, aztán együtt tették le az új Dagály uszoda alapkövét. Az is Gyárfás mellett szólt, hogy a magyar szövetség teljes bevétele is tavaly szökött először 1 milliárd forint fölé. A januárban kirobbant balhé állítólag Orbán Viktor személyes közbenjárásával simult el, most viszont nagyon úgy fest: valaki vagy valakik elengedték a nagy hatalmú úszóvezető kezét.

A szövetség természetesen még kitart. Közleményükben megalapozatlannak nevezik Hosszú vádaskodását, de vizsgálóbizottságot állítanak fel a panaszok kivizsgálására. A négyfős testületnek, amelyben ott van Cseh László is, a névtelen panaszokat is be kell fogadnia.

„Magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszó Szövetség után, sőt akkor van csak igazán” – írta Hosszú, amivel nehéz vitatkozni. A magyar úszósport kormányzati támogatása nagyban függ annak eredményességétől. Jelenleg ez Hosszú Katinkát jelenti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!