Nyomáspróba - Egyszerre nyomult be Orbán komfortzónájába a külföld és a belpolitika, a miniszterelnök meghátrálni látszik.

 
Vasárnapi Hírek, 2017. április 15., 15. szám

"A CEU-ügyben az Orbán-kormány egyértelműen túszejtőként viselkedik, mivel azt üzeni: ha nem tárgyaltok velünk, kinyírjuk az egyetemeteket – mondta lapunknak Kim Lane Scheppele.
A Princeton Egyetem professzora, a magyar alkotmány és jogrendszer kutatója szerint az amerikai kormány épp azért nem tárgyal a magyar kabinettel, mert minden bizonnyal úgy véli, túszejtőkkel nem szabad tárgyalásokba bocsátkozni."

. . .
"Vélhetően az amerikai nyomás miatt tisztul a magyar kormány feje, és a kormányzati valóság Orbán Viktornál is egyre kevésbé takarja ki az élet valóságát. Így hiába mérte a Nézőpont Intézet, hogy az emberek 72 százaléka helyesli a CEU beszántását, a miniszterelnök mégis hajlik a békekötésre..."
Részletek a VH-ban. Munkatársaink, F. Szabó Kata, Kőműves Anita és Nagy B. György helyztelemzése a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, következő számunk megjelenéséig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Kiemelt témáink a VH 2017. április 15-én megjelent számából:


Mindenáron költenek
Ha uniós pénz nincs, olimpia- és atomforint is jó – ha nem akarja a hatalom, hogy kiszáradjon a holdudvar, muszáj erőltetnie a paksi bővítést és az ötkarikás játékokat.
És ez sem elég. Ugyanis 14 ezermilliárd forinttól kerül távolabb a kormány, ha 2021-től átalakul az EU-s támogatások rendszere. A jövőben az unió kevesebb forrásból dotálna országokat, és jelentősen többől magánvállalkozásokat. Jelenleg adott egy országkeret, amit teljesen leszívhatnak a projektek – és ezt az összeget nem kell visszafizetni. Azt a kormányzat dönti el, mely pályázatok kaszálnak.
Csakhogy az EU úgy találta: az országokba pumpált pénz nem épül be a gazdaságba, nem javítja a termelékenységet. Így az új módi már nem az ingyenpénz, hanem a célzott támogatás, amit közvetlenül vállalkozásoknak ítélnek meg, és amit vissza kell fizetni, kamatmentesen. Az új szisztéma megakadályozza, hogy túlárazzák a projekteket, kizárja a teljesítési ügyeskedéseket, illetve valódi sikertörténetet kell produkálni, hiszen a pénz visszajár az EU-nak. Csakhogy ez a rendszer sok pénzt kivesz a holdudvar zsebéből.
Részletek, folytatás a friss VH 4. oldalán


Kettős mérce - a VH cikkei Gulyás Márton és Varga Gergő elítéléséről
A devecseri cigányházakat megdobáló jobbikosokat a bíróság felmentette. -
A Sándor-palota falához festéket vágó Gulyás Mártont garázdaságért elítélték.
"A garázdaság, az garázdaság, és a dobálás dobálás – legalábbis az átlagember azt gondolná, hogy jog, pontosabban a bírák egységesen ítélik meg az azonos cselekedeteket. Pedig nem."
- Kövesdi Péter kommentárja és Sándor Zsuzsa elemzése Jogászszemmel rovatában, a friss VH-ban olvasható.
Pészah és húsvét a közösségekben
Korszerű hagyományok,
újító gyülekezetvezetők


Az apostolok
apostola nő

A feminista teológus
az ünnepekről és
az egyházról vall

Annyi a reklámújságoknak –
A kormány a kereskedelmi
láncokat csuklóztatja,
a vásárlót bünteti


Nem nemzeti, nem alap,
és tovább korlátozza a
pedagógusok szabadságát –
Mindent az új NAT-ról


Szemtanúk
filmje
Interjú Török Ferenc
rendezővel, az 1945 című film alkotójával 
(Pénteki lapzártánk után osztották ki a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál díjait:
az 1945 közönségdíjas lett)


Majdnem szultán –
Lehet-e teljhatalmú úr Erdogan elnök – erről dönt Törökország
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!