Nem őszinte az a mosoly. Hiába mondta a miniszterelnök, hogy ő csak tréfának vélte a felszólítást: kérjen bocsánatot az oktatás területén véghezvitt kormányzati rombolás miatt! A kormányfő pökhendi megjegyzése csak fokozta a dühöt, miközben a tanárok szakmai elégedetlensége egyre inkább rendszerellenes tiltakozássá erősödik. Az, hogy a pedagógusdemonstráció vezetője is lépett egy nagyot a politika felé, komoly kihívás Orbán Viktor számára. Közvélemény-kutatásunk (VH-Publicus kutatás, az eredmények elemzését és az ábrákat lásd a friss VH 8-9. oldalán) is bizonyítja: az oktatás és az egészségügy problémáit a többség fontosabbnak tartja a kormány politizálásában eddig mindent elfedő menekültkérdésnél.

 
 

Cikkeink a hét fő témájáról:
Gál J. Zoltán: Szintek. Szerkesztői vélemény, 5. oldal - "...mintha a miniszterelnök az EU-ból való kilépést készítené elő." (Szűcs Ágnes: Nekünk szánt sors) - Ónody-Molnár Dóra: Jövőtlenségre képeznek - Vert helyzetben: Villáminterjú Kiss Ambrussal, a Policy Agenda vezető elemzőjével - Történelem, oh. Munkatársunk, Szücs Gábor az 1848-49-es foradalommal és szabadságharccal kapcsolatos hamisításokról.

Lapunk 14-17. oldalán "Álljon meg a tanmenet?" címmel Ónody-Molnár Dóra, Nagy B. György és Krausz Viktória elemzései, interjúi a Tanítanék Mozgalomról, a március 15-én és azóta történtekről.
- Új, veszélyes terepre léptek a Tanítanék Mozgalom képviselői, ahol elődeik elvéreztek - A szakszervezetek félnek a polgári engedetlenségtől, de nem kínálnak igazi alternatívát - Az oktatási rendszerrel elégedetlenek hatalmas tömege vajon követi Pukliékat?
"Oktatási tiltakozásként fogant és izmosodott meg, március 15-re rendszerellenes mozgalommá nőtte ki magát. Hogy ebben a formában élet- és fejlődőképes lesz-e a Tanítanék Mozgalom, az egyelőre kérdéses. (...) Ez már egy másik terep, a politikáé, ahol mások a szabályok is. A helyzet úgy áll, ha a „rendszerellenes nekibuzdulás” bukik, az oktatás ügye is padlót foghat – de ha képes kitermelni magából erőt, vezető(ke)t, szervezeti hátteret, akkor alapjaiban rengetheti meg Orbán Viktor rendszerét."

Fő témánkhoz kapcsolódik a PINK, a VH szatirikus rovata is: ezen a héten: TANÍ-TANÁNAK
 
 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Néhány további kiemelt témánk a VH 2016. március 19-én megjelent számából
:


Ki lop többet a közösből?
VH-Publicus közvélemény-kutatás a politikai korrupcióról.
(Az eredményeket, az elemzést lásd a friss VH 8-9. oldalán)


EU-alku: egy menekült neked, egy nekem
Vasárnap hajnali 3-kor életbe léphet az Európai Unió és Törökország megállapodása a menekültválság kezeléséről. Ennek értelmében az ezután érkező migránsokat a menedékkérelmi eljárás lefolytatása után – annak eredményétől függetlenül – visszaküldik Törökországba, és minden emberért cserébe egyet szervezett körülmények között Európába szállítanak. Azzal, hogy ilyen hamar elkezdik alkalmazni az egyébként számos kérdést felvető alkut, a migránsok utolsó nagy esélybe kapaszkodó hullámát akarják elkerülni.
Lapzártánkkor még nem jelentették be hivatalosan, hogy létrejött volna a végleges megállapodás, azonban minden jel arra utalt, hogy Brüsszelnek és Ankarának sikerül közös nevezőre jutnia. Bizonyos olvasat szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a V4-ek győzelmét jelenti, hogy a kötelezően Európába telepítendő emberek létszámát 18 ezer főben maximálták. Ez a szám még arra a tavaly júliusban meghozott döntésre utal, melynek értelmében 22 ezer szíriai menekültet Törökországból egyenesen az unióba szállítanak.
A keretből eddig közel 4500 helyet töltöttek be, így a fennmaradó 18 ezret az 1-1 egyezmény keretében használnák fel. Ez viszont nevetségesen kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy 2016-nak csak az első két hónapjában 130 ezer ember ért partot Olaszországban és Görögországban. Ennek ellenére is a kelet-európai blokk nyomása miatt csak arról lehet szó, hogy további 54 ezer főt önkéntes alapon lehet majd befogadni.
Részletek, folytatás friss lapszámunk 12. oldalán


Fia vágyott a Kossuth-díjra
Őszinte visszanézés Benedek Miklóssal - interjú a friss VH 18. oldalán
"Pontos és elegáns, mint mindig. Olyasvalaki, akiről az ember nem feltételezi, hogy bárhonnan is elkésne. Köhög. Elnézést kér. „Asztma – mondja –, apai örökség.” A fotóstól csak annyit kérdez, elegendő-e a fény. Benedek Miklós igazi „kedves ember”, riporter jobbat nem kívánhat magának."


Mindenkit elérnek
Fischer Iván
szívén viseli a magyarok ügyét - Interjú  a friss VH 21. oldalán


Küldik a jeleket –
talán már itt is vannak a távoli galaxisok üzenetei - Részletek friss lapszámunk 30. oldalán


„Rosszak” és boldogtalanok maradnak –
a mentális zavarokkal küzdő gyerekek nagy része nem jut ellátáshoz
Erről további részletek a friss Vasárnapi Hírek 10. oldalánCsak egy kattintás, és szombaton a postaládájában az újság! 
"...meg kell védenünk magunkat, és úgy hisszük, meg kell védenünk a vasárnapok szabadságát is.
A Vasárnapi Hírek ezért a hétvége mindkét napján, szombaton és vasárnap is kapható lesz. Aki teheti, és van nyitva tartó bolt a közelben, az a megszokott módon vásárolhatja lapunkat. Akit a törvény elzár ettől a lehetőségtől, az szombaton juthat hozzá az újsághoz."
Részletek itt találhatók, kattintson!
 

Riadóláncot szerveztek a Városliget fáinak kivágása ellen tiltakozók, miután csütörtökön délután némi huzavona után sikerült megfutamítaniuk a kivonult munkásokat. 
Éjjel Karácsony Gergely zuglói polgármester civil aktivistákkal együtt őrizte a kivágásra ítélt fákat, és arra készülnek, mindenképpen megvédik a Ligetet.


(Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!