A magyar katolikus egyházat érintő, eltussolni próbált korrupciós és homoszexuális ügyekről szóló dokumentumot küldött a Szentszék államtitkárának, Bertone kardinálisnak a Vatikánba egy vállalkozó, ennek immár három éve.

 
Egy pap is azt szeret, akit akar

A bejelentő – V. I., aki egyelőre csak monogramjának közzétételéhez járul hozzá – az egyházaknak dolgozik vállalkozóként, sokakat ismer, sok mindent lát-hall, innen így szerezte információit és bizonyítékait is. Lapunknak korábban arról beszélt: morális okból, hívőként és egyháza szabályait tisztelőként tett bejelentést. Mert az egyház kódexe szerint ő, mint katolikus hívő, köteles szóvá tenni, ha olyasmit észlel, ami az egyház elveivel nem egyeztethető össze.

V. I. mostanság ideje jelentős részét bíróságokon tölti. Bejelentését ugyanis sajátságos módon vizsgálták ki a Vatikánban: a levelet a kardinális továbbküldte Juliusz Janusz érseknek, a budapesti nunciatúra – a Szentszék képviselete – akkori vezetőjének. Az érsek viszont vizsgálat helyett bizalmas levélben értesítette a bejelentésben szereplőket az őket érintő vádakról. Sőt, azt is elárulta, ki a bejelentő. Janusz érseket ezután áthelyezte Koszovóba a Szentszék, ám a kiadott információ birtokában az érintettek rágalmazási pereket indítottak a vállalkozó ellen – már nem az egyházi, hanem a világi, magyar jog szerint. A vállalkozó tavaly tavasszal a VH-nak nyilatkozva még bizakodott: „kiderülhet, hogy rágalmaztam-e vagy igazat mondtam. Bízom benne, hogy ki is derül. Az egyház tisztasága és a magam jó híre érdekében”.

Az igazság, legalábbis jogerősen, még nem derült ki, de a perek története nemcsak a katolikus egyház belső viszonyaira, de a magyar igazságszolgáltatás állapotára nézve is sok tanulsággal szolgál. Eddig nem marasztalták el az elhúzódó rágalmazási ügyekben, idén viszont az egyik perében elítélték, a másikban nem, a harmadikból pedig „kivették” – jogerősen. Mindezt ugyanazon levél alapján.

Jó hírnevének megsértéséért perelte be V. I.-t még 2009-ben egy ma is gyakorló plébános, akiről a Vatikánba küldött anyag – amit másoktól kapott – olyasmit tartalmazott, hogy kispapokkal, még férfi prostituálttal is viszonyba keveredett. Azt kérte, vizsgálják ki, igaz-e. Első fokon csak néhány hete született meg az ítélet. A bíróság V. I.-nek adott igazat, aki lapunknak elmondta: bár a plébános az ügy súlyosságára hivatkozva a második alkalomtól zárt tárgyalást kért, mégis sokadmagával érkezett legutóbb – egy magándetektív, egy újságíró és egy harmadik ember is kísérte. Szóvá is tette a bíró, mit keresnek ott, majd kiutasította őket a teremből. Ám ott volt a tanú, akit állítólag a magándetektív talált meg. Az a férfi prostituált tanúskodott, aki a Vatikánba küldött levélhez csatolt egyik bizonyítékon, egy hangfelvételen beszél. Ő most, a bíróság előtt azt állította: a hangos bizonyítékon hallható és a papra nézvést terhelő szöveg a részéről ugyan elhangzott – de csak vicc volt… A bíró úgy vélte, az egyházjog szerint kellett volna kivizsgálni ezt a históriát, mert nem a magyar bíróságra tartozik, ezért nem is marasztalta el V. I.-t. Ám ezzel még nincs vége: a plébános fellebbezhet.

A másik per, amiben viszont a bejelentő vesztett, ugyancsak folytatódhat, ha ő föllebbez. V. I. így mesél az ügyről: „több fotó került hozzám másoktól, amelyeken egy, a pécsi püspökségen dolgozó fiatalember látható püspöki ruhában, díszben. Ezt az egyház szabályai nem engedik. Ennek a kivizsgálását is kértem a Vatikántól. Bár a püspök úr jelentett fel 2009-ben, de soká húzódott az ügy, míg tanúként a püspök úr elhozta a képen látható fiatalembert, aki az írásos vallomásában mindent tagadott, ám a bíróságon beismerte: ő van a képeken. Azután jött az újabb időhúzás januárig. Most minden további nélkül, azonnal elmarasztalt a bíróság első fokon, függetlenül a bizonyítékoktól, mert a bíróság szerint a puszta tény az, hogy rágalmaztam”. Csak emlékeztetőül: ugyanazért a levélért ítéltek el, amiért másik perben nem találtak vétkesnek! A héten, a Kúrián zárult ügye kezdődött a legelőbb, még 2007–2008-ban: akkor két püspök is feljelentette, mert V. I.-nek és egy társának tulajdonították, hogy megszerkesztettek és feltettek a netre egy weboldalt az állítólag homoszexuális papok listájával, fényképével és nevével. Egyik püspök már az első tárgyaláson visszavonta a rágalmazás és becsületsértés miatti magánvádat, a másik azonban nem. V. I. állítja, semmi köze a weblaphoz. Bizonyíték a szerepéről nem is került elő, így első és másodfokon is pert nyert a Székesfehérvári majd a Fejér megyei Bíróságon. A másodfokon ítéletet mondó bíró azért a végzésben megjegyezte: „A homoszekszualitásra (sic!), annak gyakorlására utaló tényállítás a katolikus egyház tagjai, különösen annak vezető személyiségei tekintetében az ő társadalmi megítélésüket – a társadalomban kialakult általános értékítélet szerint – súlyosan sérti.” Ez is magyarázhatja, hogy bár V. I. kikerült a perből, alperes társa ellen újraindul az eljárás híresztelés vétsége miatt, mert állítólag az ominózus honlap címét elküldte két újságnak.

V. I. a bíró szavain értetlenkedve kérdi: ez az ítélet csak a katolikus egyházra vonatkozik? A kérdésre pedig, hogy az egyházi személyeket ért, homo­sze­xualitással kapcsolatos állításai nem valamiféle előítéletes gondolkodásból fakadnak-e, így felelt: „Mindenki azt szeret, akit akar. A saját neméből is. Még ha pap is. Csak akkor ne prédikáljon másoknak a család szentségéről! És ha vétkezett, ő is tartson bűnbánatot. Sajnálom, ha még mindig nem értik: azért emeltem fel a szavam, azért írtam a Vatikánnak, azért járom a bíróságokat is, mert az egyházban a feltételek tisztaságáért küzdök.”

 

A Vatikán szembenéz

„Az utóbbi évtizedekben számos felelős az egyházban prioritásnak tekintette az intézmény védelmét, ezért megpróbálták eltitkolni a rettenetes valóságot, ahelyett, hogy elismerték volna azt” – hangzott el a Vatikán szexuális visszaélésekről rendezett szemináriumán. A pénteken zárult tanácskozás célja az volt, hogy segítséget nyújtson a püspöki konferencia képviselőinek a kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakról szóló saját iránymutatások elkészítéséhez. XVI. Benedek pápa üzenetében tragédiának nevezte a pedofíliát és közölte: elsőbbséget kell biztosítani az áldozatok gyógyulásának és az egyház megújulásának. A Hittani Kong­regáció ügyésze, Charles Scicluna pedig azt hangoztatta, hogy ezek a vétkek bűntettek, ezért együtt kell működni a hatóságokkal. Aki ilyen ügyben nem tesz feljelentést, az az igazság, tehát az egyház ellensége is – fogalmazott.

(Népszabadság)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!