Lesz olyan pillanat, amikor már nem fogunk tudni gátat szabni az indulatoknak – nyilatkozta lapunknak Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke.

Továbbra sincs megállapodás a fegyveres és rendvédelmi szervek szolgálati nyugdíjáról, a szakszervezetek és a belügyminiszter között. Pintér Sándor annyit ígért az érdekvédőknek, hogy hétfőre időpontot kér a kormányfőtől, hogy ismét egyeztessen a szakszervezetekkel. Ugyanakkor Pintér egyértelművé tette: ha nem írják alá a megállapodást, akkor is a parlament elé terjesztik két héten belül a módosító javaslatokat. Árok Kornéltól, a rendvédelmi sztrájkbizottságnak az Orbán-találkozó után lemondott elnökétől úgy tudjuk: a kormány azt is a megállapodás részévé akarja tenni, hogy a szakszervezetek nem szerveznek demonstrációt a kihirdetett jogszabályok ellen. Pedig ők kész forgatókönyvekkel várják az újabb miniszterelnöki egyeztetés eredményét, vagyis továbbra is számítani lehet utcai megmozdulásaikra. Árok szerint Orbán azzal, hogy bohócügyi államtitkárát ajánlotta a rendvédelmi dolgozók tájékoztatására, azt üzente: nem veszi komolyan a szakszervezetek mondandóját. Árok Kornél a Vasárnapi Híreknek kifejtette: elfogadhatatlan, hogy a korkedvezményes nyugdíjakat nem nyugdíjnak hívják majd, és nem is a nyugdíjkasszából fizetik, mert akkor az ellátáshoz bármikor hozzá lehet nyúlni. Az 57 évnél fiatalabbak nyugellátásának 16 százalékos megadóztatását pedig azért sem fogadják el, mert a nyugdíjat a nettó jövedelem alapján számították ki, így az kétszeres adózást jelentene.

„Disznóság” – reagált lapunknak a vegyészszakszervezet elnöke. Székely Tamás szerint csak a vegyipar területén több ezren a gazdasági válság miatti munkanélküliséget úgy kerülték el, hogy a szakszervezet és a cég megállapodása szerint korengedményes nyugdíjba „menekültek”. A juttatás megadóztatása Székely szerint azért is elfogadhatatlan, mert a cég már teljesítette volt dolgozójával kapcsolatos járulékfizetési kötelezettségét. „Hol van az a lóvé?” – kérdezte Orbán Viktor szavait visszaidézve az elnök, s hozzátette: az államnak semmilyen költséget nem jelent. Azzal ugyanakkor az érdekvédő is egyetért, hogy büntessék meg azt, aki a korkedvezményt igénybe veszi, járandóságát pedig feketemunkával egészíti ki. Székely szerint ez az újabb kiszivárgott hír is olaj a tűzre, tovább gerjeszti az amúgy is erős feszültséget a munka világában. Ennek egyik kevés nyilvánosságot kapott jele volt, hogy Nagyatádon nyugdíjas katonák „megkergettek” egy fideszes képviselőt.

Miközben ma a pedagógus-szakszervezetek tüntetnek az iskolabezárások ellen, az életpályamodelljük érdekében, várhatóan rég nem látott országos demonstrációt szervez június 16-ára, Nagy Imre temetésének évfordulójára a hat szakszervezeti konföderáció. Információink szerint félpályás útlezárásokkal, forgalomlassítással bénítják meg az egész országot, tiltakozásul az érdekegyeztetés totális megszüntetése és a családokat hátrányosan érintő kormányzati döntések ellen. A blokádot egyszerre több helyszínre, megyeszékhelyeken és nagyobb városokba tervezik. A hónap végén, Magyarország uniós elnökségének utolsó napján pedig nagygyűlést szerveznek.

 

 

Gyurcsány Ferenc arra kéri a rendvédelmi dolgozókat, hogy ne menjenek Orbán Viktor háza elé tüntetni, hagyják ki a miniszterelnök családját a politikai csatározásból. A volt miniszterelnök blogján azt írta: amit a rendvédelmisek követelnek, abban valószínűleg igazuk van, de nekik nem Orbán Viktor magánemberrel van bajuk, hanem a miniszterelnökre akarnak nyomást gyakorolni. Nincs sok keresnivalójuk a kormányfő magánéletében, nincs elszámolnivalójuk a gyerekeivel, a feleségével, márpedig az a ház az ő otthonuk is – fogalmazott. „Semmi okot nem látok arra, hogy ők is szenvedő alanyai legyenek az egyre borzasztóbb politikai csatározásnak” – olvasható a bejegyzésben. Gyurcsány felidézte, hogy egykor ő, a felesége és a gyermekei hallgatták az ablakuk alatt összegyűltek üvöltözését.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!