Teljes készültségben vannak a pakisztáni biztonsági erők, miután egy amerikai dróntámadás végzett a pakisztáni tálib vezérrel, Hakimullah Mehszúddal, egy nappal a pakisztáni kormány és a helyi tálib szélsőségesek közötti tárgyalás előtt. Nem kizárt, hogy az amerikaiak célja éppen a tárgyalások késleltetése volt Mehszúd meggyilkolásával.

 
Hakimullah Mehszúd pakisztáni tálib vezér imádta a nyilvánosságot (Fotó: Amajed, AFP)

A legveszélyesebb terroristák listáján előkelő helyet elfoglaló Mehszúd fejére az FBI korábban 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki. A pakisztáni titkosszolgálat szerint a harmincas évei közepén járó Mehszúd konvoját eltaláló rakéták amerikaiak voltak. Washingtonban nem voltak hajlandók sem cáfolni, sem megerősíteni a hírt. Ali Khan pakisztáni belügyminiszter emlékeztetett rá, Mehszúdot éppen egy nappal azelőtt ölték meg, hogy találkozott volna a kormány delegációjával. A támadást a pakisztáni szuverenitás súlyos megsértéseként értékelte. A pakisztáni biztonsági erőknél az esetleges megtorló akciókra készülve magas készültségi szintet rendeltek el. Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök az eddig több ezer áldozatot követelő tálib erőszak megszüntetése érdekében kezdeményezte a tárgyalásokat.

Hakimullah Mehszúd immáron a negyedik magas rangú tálib vezér, aki dróntámadásban vesztette életét. Elődjével, Majtullah Mehszúddal 2009-ben, alvezérével pedig idén májusban szintén egy drón végzett. Mehszúd 2009 óta volt a pakisztáni tálibok parancsnoka; gonosz, önfejű vezérnek tartották, az általa elrendelt merényletek sok ezer ember halálát okozták, kulcsszerepet játszott több hátborzongató támadásban, többek között 250 pakisztáni katona elrablásában. Az amerikai drónok vadásztak rá, így az elmúlt hónapokban kevesebbet lehetett látni a médiában az egyébként a reflektorfényt imádó vezért. A BBC-nek októberben adott interjújában azonban hangsúlyozta, csoportja tovább folytatja erőszakos fellépéseit. Mehszúd tudatában volt, hogy a CIA vadászik rá, ám ezt meglepő nyugalommal, ezzel a mondattal nyugtázta: mindnyájunknak meg kell halni egyszer.

Mehszúd utódja eddigi helyettese, Hán Szaid lett. Szakértők szerint elképzelhető, hogy nem köti olyan kemény feltételekhez a békeegyezséget, mint elődje. Mehszúd a BBC-nek két héttel ezelőtt arról nyilatkozott, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó békét kötni a kormánnyal, ha az országban az iszlám jog legszélsőségesebb változatát vezetik be. A pakisztáni tálibok akkor váltak igazán hírhedté, mikor tavaly megtámadták a kegyetlenségeikről blogot író tizenhat éves Malala Juszufzait. A csodával határos módon felépült lány életrajzi könyve most jelent meg magyarul.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!